MLSOTNÍK: Zapečená treska po portugalsku (Portuguese cod bake)
Během letošní návštěvy našich londýnských přátel pro nás Chris uvařila jídlo, které jsem dosud neznala - Portuguese cod bake. Moc nám s manželem chutnalo, navíc mě byla sympatická jeho snadná příprava a jednoduché složení.
Měsíc po jejich odletu jsem rybu připravila sama. Podle názvu by se měly použít filety z tresky (angl. cod fish) a Chris s ní večeři upekla. V den, kdy jsem se já rozhodla kuchtit, čerstvou tresku v obchodě zrovna neměli a koupila jsem „flounder“, v českém překladu platýs. Jídlo bylo stejně dobré a myslím, že by chutnalo s jakoukoliv mořskou, trochu pevnější rybou.
Ze zvědavosti jsem se na tenhle recept dívala na internet a s údivem jsem zjistila, že je to jídlo velmi populární (pod názvem Bacalhau) s řadou různých obměn. U pravého portugalského receptu se používá nasolená treska, z níž se ale musí nejprve sůl vymáčet a pak se ryba předem povaří. Přidává se i různé jiné koření a další přísady jako rajčata, nebo jiná zelenina. Jako zálivka bylo v několika receptech použito bílé víno.
Já jsem jídlo udělala podle jednoduchého receptu od Chris. Jediná změna byla zálivka. Ona vršek brambor v pekáči jen pokapala olivovým olejem. Jídlo nám moc chutnalo, ale přišlo mi to přeci jen trochu suché. Proti vínu nic nemám, ale nějak se mi v kombinaci hodně cibule a česneku nezdálo. Jelikož sýr miluji snad ve všem, polila jsem vršek sýrovou omáčkou.
Pokud jídlo budete dělat, můžete si ho vylepšit podle vlastní chuti, nebo ho udělat tak, jak ho Chris uvařila pro nás. Uvedený recept je ten, který jsem dělala já.
Množství surovin si přizpůsobte počtu strávníků a velikosti pekáče.
Budete potřebovat:
Brambory (na dvě vrstvy do pekáče), filé z ryby (jedna vrstva), cibuli, česnek (oboje též na dvě vrstvy do pekáče), sýrovou omáčku, pepř, sůl, a jestli chcete i sladkou papriku.
Postup práce:
Brambory uvařte ve slupce do poloměkka. Nechte vychladnout, oloupejte a pokrájejte na plátky. Překrojte cibuli na polovinu, nakrájejte na půlměsíčky a na pánvičce mírně poduste (zesklovaťte). Na drobné kousky rozsekejte česnek (dost - pro nás dva jsem použila 6-8 stroužků)
Dno pekáče vytřete olejem a rozložte polovinu pokrájených brambor.
Na brambory rozetřete polovinou podušené cibule a přes ni rozsypte polovinu pokrájeného česneku.
Rozložte kousky ryby, osolte a opepřete.
Opakujte, jen v opačném vrstvení - zbytek česneku, cibule a navrch brambory.
Jako poslední rozetřete po bramborách sýrovou omáčku a můžete trochu posypat sladkou paprikou.
Dejte zapéci do předehřáté trouby - asi na 20 minu. Píchnutím jehlice nebo nože zkontrolujte, že je vše propečené.
Další přílohy netřeba, my k tomu měli jen bagetu.
Použila jsem sýrovou omáčku, která se zde prodává už hotová ve sklenici - Alfredo sauce (stačila my jen její polovina).
Pokud se u vás něco podobného neprodává, můžete si omáčku udělat sami (třeba předem). Na másle na mírném ohni rozpustíte změklý „cream cheese“. Zalijete mlékem, přisypete strouhaný sýr (jaký máte rádi) a hustotu ještě upravíte mlékem. Přidáte pepř případně i sůl a chvilku mírně povaříte. Nebo by možná stačilo povrch posypat strouhaným sýrem a zalít trochu mlékem.
Dobrou chuť!!!