Úterý 15. října 2024, svátek má Tereza
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Zapečená treska po portugalsku (Portuguese cod bake)

Marička Crossette
diskuse (51)

Během letošní návštěvy našich londýnských přátel pro nás Chris uvařila jídlo, které jsem dosud neznala - Portuguese cod bake. Moc nám s manželem chutnalo, navíc mě byla sympatická jeho snadná příprava a jednoduché složení.

Marička - ryba po portugalsku

Měsíc po jejich odletu jsem rybu připravila sama. Podle názvu by se měly použít filety z tresky (angl. cod fish) a Chris s ní večeři upekla. V den, kdy jsem se já rozhodla kuchtit, čerstvou tresku v obchodě zrovna neměli a koupila jsem „flounder“, v českém překladu platýs. Jídlo bylo stejně dobré a myslím, že by chutnalo s jakoukoliv mořskou, trochu pevnější rybou.

Ze zvědavosti jsem se na tenhle recept dívala na internet a s údivem jsem zjistila, že je to jídlo velmi populární (pod názvem Bacalhau) s řadou různých obměn. U pravého portugalského receptu se používá nasolená treska, z níž se ale musí nejprve sůl vymáčet a pak se ryba předem povaří. Přidává se i různé jiné koření a další přísady jako rajčata, nebo jiná zelenina. Jako zálivka bylo v několika receptech použito bílé víno.

Marička - ryba po portugalsku_2

Já jsem jídlo udělala podle jednoduchého receptu od Chris. Jediná změna byla zálivka. Ona vršek brambor v pekáči jen pokapala olivovým olejem. Jídlo nám moc chutnalo, ale přišlo mi to přeci jen trochu suché. Proti vínu nic nemám, ale nějak se mi v kombinaci hodně cibule a česneku nezdálo. Jelikož sýr miluji snad ve všem, polila jsem vršek sýrovou omáčkou.

Pokud jídlo budete dělat, můžete si ho vylepšit podle vlastní chuti, nebo ho udělat tak, jak ho Chris uvařila pro nás. Uvedený recept je ten, který jsem dělala já.

Množství surovin si přizpůsobte počtu strávníků a velikosti pekáče.

Budete potřebovat:

Brambory (na dvě vrstvy do pekáče), filé z ryby (jedna vrstva), cibuli, česnek (oboje též na dvě vrstvy do pekáče), sýrovou omáčku, pepř, sůl, a jestli chcete i sladkou papriku.

Postup práce:

Brambory uvařte ve slupce do poloměkka. Nechte vychladnout, oloupejte a pokrájejte na plátky. Překrojte cibuli na polovinu, nakrájejte na půlměsíčky a na pánvičce mírně poduste (zesklovaťte). Na drobné kousky rozsekejte česnek (dost - pro nás dva jsem použila 6-8 stroužků)

Dno pekáče vytřete olejem a rozložte polovinu pokrájených brambor.

Na brambory rozetřete polovinou podušené cibule a přes ni rozsypte polovinu pokrájeného česneku.

Rozložte kousky ryby, osolte a opepřete.

Opakujte, jen v opačném vrstvení - zbytek česneku, cibule a navrch brambory.

Jako poslední rozetřete po bramborách sýrovou omáčku a můžete trochu posypat sladkou paprikou.

Dejte zapéci do předehřáté trouby - asi na 20 minu. Píchnutím jehlice nebo nože zkontrolujte, že je vše propečené.

Další přílohy netřeba, my k tomu měli jen bagetu.

Použila jsem sýrovou omáčku, která se zde prodává už hotová ve sklenici - Alfredo sauce (stačila my jen její polovina).

Marička - ryba po portugalsku_3

Pokud se u vás něco podobného neprodává, můžete si omáčku udělat sami (třeba předem). Na másle na mírném ohni rozpustíte změklý „cream cheese“. Zalijete mlékem, přisypete strouhaný sýr (jaký máte rádi) a hustotu ještě upravíte mlékem. Přidáte pepř případně i sůl a chvilku mírně povaříte. Nebo by možná stačilo povrch posypat strouhaným sýrem a zalít trochu mlékem.

Dobrou chuť!!!

Marička - ryba po portugalsku_4
Aston Ondřej Neff
15. 10. 2024

Jiří Čunek oznámil, že bude opět usilovat o předsednické křeslo v lidové straně.

Milan Smutný
15. 10. 2024

Německá vláda oficiálně připustila, že německá ekonomika se v roce 2024 bude zmenšovat druhý rok po...

Jan Bartoň
15. 10. 2024

Ještě před několika dekádami by si nikdo netvrdil, že lidstvo může za hurikány a povodně.

Jiří Chýla
15. 10. 2024

Peníze nejsou to nejdůležitější, tím je celková změna řízení a fungování našich vysokých škol.

Tomáš Zdechovský
15. 10. 2024

Kreml dokáže využít opravdu jakýkoli možný způsob, který může oslabit Evropu zevnitř.

Aston Ondřej Neff
14. 10. 2024

Nově zvolený kapitán SOCDEM, už po pás ve vodě, seká širočinou ještě větší díru do dna.

Aston Ondřej Neff
12. 10. 2024

Tři roky odvál čas a blíží se další rok voleb. Nezdá se, že by se Pánbůh tentokrát někam chystal.

Daniel Vávra
12. 10. 2024

Hurikán Milton na Floridě snad zeslábl a to nejhorší mají tamní obyvatelé za sebou.

Daniel Vávra
14. 10. 2024

Hancock je něco jako Daniken, který ovšem není bulvární demagogický grafoman, ale svoje teorie se...

Benjamin Kuras
12. 10. 2024

Studium kritické bělosti či zákaz sexu s cílem. Nejabsurdnější zprávy léta dle Benjamina Kurase.

Miloslav Novák
14. 10. 2024

Z poslední příčky během tří zápasů na první. Čeští fotbalisté jsou v čele své skupiny v Lize...

ČTK, Lidovky.cz
14. 10. 2024

Pražští policisté večer zasáhli proti muži podezřelému z přepadení trafiky, který se ohrožoval...

Ondřej Neff
14. 10. 2024

Tři týdny nás dělí od prezidentských voleb ve Spojených státech. Uvidíme, kterou cestou se vydá...

ert Oldřich Mánert
14. 10. 2024

Přes rok trvající boj izraelské armády s teroristy z Hamásu má až desetitisíce civilních obětí....

ČTK, Lidovky.cz
14. 10. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí uvedl, že od tajných služeb obdržel informace o...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz