25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Mlsná huba - nudle

11.7.2008

Jsem totiž mlsnější než líná a není mi líno uvařit třeba jen sama sobě. A když vařím jen pro sebe, nejčastěji jsou to těstoviny všech druhů, tvarů i barev. Prostě nudle.

Nudle se sýrovou omáčkou
Receptů na sýrovou omáčku je přehršel. Tohle je omáčka odkoukaná zpod ruky Catariny z Kalábrie, u které sestřina kamarádka dělala několik let slečnu k dětem. Příprava je jednoduchá tak, že jednodušší už být nemůže.Bubu - Barunka lesní
Na základní omáčku potřebujeme lžíci olivového oleje, 3-4 stroužky česneku, 1 krabičku taveného sýra (3-4 kousky, třeba apetito, smetanito, apod.), trošku  mléka, bílý pepř a možná sůl.
A pak ještě Něco. To Něco dá omáčce punc neopakovatelnosti. Může to být kousek kuřecích prsíček, zbyteček nivy, hrst špeku (slaniny), 2 kapie pokrájené na drobné kostičky (v tom případě vynecháme česnek), nebo jen hrst nasekané pažitky, či nati z jarních cibulek.
Nudle uvaříme dle návodu pěkně al dente. K sýrovce my rádi mašličky, nebo spirálky, nebo obláčky. A můžou být i tříbarevné.
Na pánvi rozpálíme olej, vsypeme česnek, ihned přidáme sýr, rozďoubeme vařečkou a chvilku mícháme. Pak přilijeme trošku mléka (asi 1,5 dcl) a dál mícháme do rozpuštění sýra. Pokud se nám zdá omáčka příliš hustá doředíme mlékem. Musíme počítat s tím, že omáčka jak chladne, houstne. Přistrouhneme pepř, ochutnáme, obvykle soli netřeba a necháme provařit. Vsypeme ocezené nudle a promícháme. Okamžitě podáváme.
A co to Něco?
Maso (kuřecí prsa či špek) chvíli opékáme před tím, než na pánev nasypeme česnek. Kuřecí prsíčka je potřeba osolit. Další postup stejný.
Paprika - použijeme-li papriku, vynecháme česnek. Na olivovém oleji chvíli opékáme papriku a pak teprve přidáme sýr a mléko. Omáčka má úplně jinou chuť.
Nivu přidáváme nastrouhanou do skoro hotové omáčky, necháme rozpustit, případně doředíme a nesolíme.
Jarní cibulku či pažitku sypeme až na nudle na talíři. Nemícháme s paprikou. Jinak může osvěžit i ostatní varianty.

Kudrnatý nudlový salát
Na salát se hodí drobnější těstoviny, obvykle používám minivřeténka (jsou krásně kudrnatá).
Potřebujeme rajský protlak (ne kečup, protlak), sůl, pepř, hodně kudrnaté petrželky a kousek parmazánu nebo podobného sýra (gran padano, gran moravia).
Nudle uvaříme al dente, propláchneme a necháme v cedníku okapat a zchladnout.
V míse promícháme už jen vlažné nudle s rajským protlakem (na velkou mísu těstovin stačí jedna malá konzervička protlaku), osolíme, opepříme, přidáme hodně, ale opravdu hodně nasekané kudrnaté petrželky (asi 2 hrstě z obou dlaní). Promícháme. Necháme vychladit. Podáváme na plátku pršutu (není bezpodmínečně nutné) s hoblinkami parmazánu, ozdobené černými olivami a kouskem rajčete.

Česká minestrone
Minestrone s úpravou pro českou mlsnou hubu. Ital by se asi divil.
Potřebujeme 1 cibuli, kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, Italové by použilI řapíkatý), rajčata (3 větší), cuketu (1/2 menší - cca hrst kostiček), máme-li tak i kousek kedlubny, sušené houby (hrst), 2 stroužky česneku, hrstičku drobných těstovin, parmazán (gran padano, gran moravia), olivový olej, sůl, pepř, oregáno, petrželku, libeček.
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na oleji, přidáme nasekaný česnek, nakrájená oloupaná rajčata bez peciček (nebo půl plechovky krájených rajčat), cuketu, kedlubnu, houby a zalijeme vývarem (klidně z kostky). Přidáme hrstičku drobných těstovin. Uvaříme doměkka, dochutíme a podáváme s hoblinkami sýra a horkými česnekovými rohlíky.

Česnekové rohlíky - brutálně složité
Rohlík 3x šikmo shora nařízneme. Do řezu mázneme máslo a vložíme pár plátků česneku. Každý rohlík zabalíme do alobalu a necháme v troubě zapéct.

Vrtule s kalábrijskou kotletou
Z kotlet odsekneme obratel, necháme jen žebro, naklepeme, potřeme olejem, strouhneme pepř, proložíme snítkou rozmarýnu a necháme pár hodin odležet.
Dál budeme potřebovat, jarní cibulku s natí, nakládaná sušená rajčata, kousek cukety, větvičku rozmarýnu, trošku suchého bílého vína, olivový olej, sůl, pepř.
A vrtule.
Vrtule dáme vařit. Opět mají být al dente.
Kotlety osolíme, opečeme na pánvi a odložíme do tepla. Na téže pánvi ometeme nakrájenou cibulku a cuketu, přidáme nakládaná sušená rajčata (pokrájená), rozmarýn a zastříkneme  bílým vínem. Necháme prohřát. Do pánve vsypeme uvařené vrtule a promícháme. Na talíř upravíme hnízdečko z nudlí, navrch položíme kotletu, ozdobíme kolečkem rajčete a olivou.

Předcházející recepty voněly Itálií, a tak teď honem domů na typickou českou kuchyni.

Tatánkova paprička
Na tohle jídlo potřebujeme domácího králíka s hlavou a vnitřnostmi a přitom šetrně zabitého, aby neměl modřinu přes celou hlavu a ještě půl zad.
Jako každá omáčka, i tahle má úplně jinou sílu, když se dělá s kostmi.
Když seženu králíka, oddělím zadní nohy a hřbet a zbude mi to horší - srdce, ledvinky, hlava, krk, žebra a břicho, spodek hřbetu mezi zadnímy nohama a přední nohy. Přesně tohle se hodí na papričku. Někdo se při pohledu na hlavu na talíři otřepe, nevadí, není přece problém maso z hlavy před podáváním obrat. A jazyk je přímo excelentní.
V kastrole na másle opeču maso, bohatě zasypu sladkou paprikou, osolím, podliju, zaklopím poklicí a pomaloučku dusím. Když je maso měkké, vyndám ho, šťávu vydusím až na tuk, zapráším moukou a rozředím. Šťáva musí být hustší, podává se se špagetami a šťáva musí na špagetách držet.

A že by dnes nebylo nic sladkého?
Něco přece.

Ovocné semifredo
Na krém potřebujeme šlehačku, 2 lučiny (2x100g) a lžíci cukru. Všechno vmeteme do šlehače a za chvilečku máme krásný hustý krém. Chceme-li, můžeme přidat trochu kakaa. Já raději kakaové, můj nejdražší bez, takže umažu ještě jednu misku a v míse pak skládám proužky.
Ostružiny, maliny nebo jahody nakrájené na kousky lehce promícháme s krémem, urovnáme v mělké míse, zakryjeme folií a vložíme do mrazáku. Necháme napůl zmrznout (1-2 hodiny) a podáváme.

Paničko, a nezbude ti trošička pro ubohou hladovou pejsinku?

Šárka Bubeníčková (Bubu)



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !