27.5.2019 | Svátek má Valdemar


MLSOTNÍK: Svatební dort trochu jinak

21. března 2008
Asi tak před měsícem měla moje teta se strýčkem 29. výročí svatby. Rozhodli se to pojmout ve velkém stylu - rodinné setkání s grilováním vepřové... více

MLSOTNÍK: Jambalaya a red beans and rice

14. března 2008
Tentokrát předkládám k úvaze dvě tradiční, známá a populární kreolská jídla z Louisiany. více

MLSOTNÍK: Orientální recepty

13. března 2008
Občas v "Mlsotníku" narazím na české variace "číny", což je skvělé, rychlé jídlo, které se dá vyrobit prakticky ze všeho. V Čechách se většinou klade... více

MLSOTNÍK: Netradiční úprava tradičních zvířátek

10. března 2008
Když přijde na řešení otázky -co budeme zase vařit, tak se občas hodí najít netradiční způsob, jak zpracovat tradiční suroviny. Podívejme se, co se... více

MLSOTNÍK: Chutná plíseň aneb S Nivou (a žampiony) jde všechno líp

7. března 2008
Když jsem jako dítě chodívala do mlékárny v přízemí našeho domu a čekala ve frontě, až paní prodavačka s krajkovým vějířkem ve vlasech přepočítá... více

MLSOTNÍK: Halva nebo chalva?

5. března 2008
Když jsem byla ještě malé dítě, přišel jednou, na vánoce, balíček od tety z Izraele. Mimo jiných věcí, z kterých si pár jasně pamatuji ještě dnes, to... více

MLSOTNÍK: Olivový chlebíček

29. února 2008
Primisima olivový chlebíček… doma pečený, na okýnku chlazený!! Nebojte se, není to nic složitého, když to zvládnu já, zvládne to i předškolák. více

MLSOTNÍK: Variace na téma Čína

25. února 2008
Chcete své rodince uvařit něco velmi chutného a přitom neobvyklého? Máte málo času, nebo neradi trávíte v kuchyni čas vařením a přesto chcete... více

MLSOTNÍK: Zrní (2)

18. února 2008
Jáhly mi asi chutnají nejvic ze všeho toho zrní, ale dnes připomenu i burghul, bez kterého by nemohla existovat kuchyně Středního Východu. více

MLSOTNÍK: Tak jáhly...

14. února 2008
Jáhly mi voní dětstvím. Moje babička byla nevyčerpatelnou studnicí pokrmů, které už dneska moc nefrčí, pokud se náhodou nevrátily v podobě zdravé... více

MLSOTNÍK: Zrní, zrnka, zob

5. února 2008
Jáhly (proso), pohanka, pšenice. Obsahují vitamíny, minerály atd. Snižují cholesterol a pohanka má hodně rutinu, který je dobrý na křečové žíly. více

MLSOTNÍK: Vločky, vločky a ještě jednou vločky

1. února 2008
Ovesné vločky nejsou jenom pro koně, ale i pro lidi. A dnes vám ukážu, že se s nimi dá podniknout pár opravdu zajímavých věcí. více

MLSOTNÍK: Včely nebo ryby?

29. ledna 2008
Tatánkovou celoživotní vášní jsou ryby, ale nebyl by to on, kdyby se omezil jen na jedno hobby. Vždyť prý chlap, co nemá koníčka, je doma obvykle... více

MLSOTNÍK: Žampiony nejsou hlavní, ale...

25. ledna 2008
Není to tak dávno (no, díky zdržení už to docela dávno JE), co jsem tu řešila otázku loupání či neloupání žampionů. Ráda je totiž jím a nerada... více

Mlsotník: Kantonská kachna

18. ledna 2008
Na této kachně je zajímavé to, že v ní nemusí být ani kousek kachny. více

MLSOTNÍK: O rybách a lidech

11. ledna 2008
Všichni máme nějaké rodinné zatížení. Pocházím z velmi rozmlsané rodiny a naším zatížením jsou ryby. více

MLSOTNÍK: Jak s dietou na smaženou rybu

21. prosince 2007
Vánoce představují jednu z klasických pastí na lidi postižené všelijakými dietami. Tolik nezdravých dobrot najednou se hned tak nevidí! Tak se určitě... více

MLSOTNÍK: Krůtí pojednání

20. prosince 2007 0:02
Přibližně loni touhle dobou se na Zvířetníku rozvinula diskuse o americké tradici péct krůtu na Den díkůvzdání a případně i na Vánoce. Vzhledem k... více

MLSOTNÍK: Rolády

7. prosince 2007
Dnes se podíváme na rolády - první recept je klasický, druhý je rychlovka, která se může hodit kdykoliv hospodyně nestíhá a přesto potřebuje dát na... více

MLSOTNÍK: Adventní mlsotník

30. listopadu 2007
Rok se s rokem sešel a za dveřmi je advent. My mu ovšem dveře nepřirazíme, naopak, otevřeme je dokořán, aby k nám jimi vešla vánoční atmosféra. více

MLSOTNÍK: Krajové zvláštnosti a jabkance nejen z pouti

17. listopadu 2007
Naše země je sice malá, ale rozmanitá. A tak jako se u nás střídají hory, kopce, kopečky a roviny, střídají se i různé chutě a kombinace. více

MLSOTNÍK: Jablko

2. listopadu 2007
Jablko je plod končícího léta a celého podzimu. Je pravda, že mi v tomto období chutná nejvíce, i když si mohu jablko koupit v obchodě po celý rok.... více

MLSOTNÍK: Mašinky

13. října 2007
V jednom článku, který ovšem byl rozcestníkem, jsem psala také o mašinkách. O těch opravdových, které jezdí po kolejích a vozí výletníky i... více

MLSOTNÍK: Houbičky

9. října 2007
Kolem půlky září na loukách nad Dalmatinovem začínají rašit houbičkáři. Nemluvím o houbařích, to je jiný živočišný druh. více

ROZCESTNÍK: Čaj a káva v Austrálii

2. října 2007
Když jsme se v roce 1968 octli mezi klokany, tak byla tato země britštější než sama Velká Británie. V kinech se vesele hulilo, že nebylo na plátno... více

MLSOTNÍK: Prázdninový Mlsotník

14. září 2007
Prázdniny právě skončily, tak o čem to vlastně bude? Přece o tom, jak se o prázdninách porušují pravidla. A vlastně je to o přiměřenosti. více

MLSOTNÍK: Saláty trochu jinak

17. srpna 2007
Je horko u nás i u vás a v tomhle období vařená tepla jídla nás moc nelákají. Ale mísa salátu, bageta a máslo; z toho už je večeře. Anebo přidat jako... více

MLSOTNÍK: Zavařování s rajčaty

10. srpna 2007
Léto přináší kromě velkých veder i větší množství rajčat. Něco se sní hned, něco se rozdá, ale u zbytku se může vynořit nerudovská otázka - co s... více

MLSOTNÍK: Králík s česnekovou omáčkou

3. srpna 2007
Králík má zdravé a chutné maso, které jde dělat na tisíce různých způsobů. Protože však zajímavých receptů není nikdy dost, tady je jeden z nich pro... více

MLSOTNÍK: Dobrodružství na cestách

27. července 2007
Je to taková zvláštní kuchařská disciplína - na dovolené za hranicemi českých dnů ochutnáme nějakou dobrotu a tak dlouho se snažíme, až získáme... více

MLSOTNÍK: Jak bylo v Brně a okolí

20. července 2007
Že jsme byli pár dní v Brně, to jsem rozhlásila po celém Zvířetníku. I přes náramné vedro, na které bychom si už asi měli pomalu zvykat, se nám... více

MLSOTNÍK: Je to zkrátka vše jinak

9. července 2007
Jednou z mých velikých životních zálib je vaření. Základy jsem se ale neučil ve škole k tomu určené, ty mi dávala moje maminka. více

MLSOTNÍK: Vadí - nevadí

29. června 2007 1:21
Pojďme si zahrát Vadí - nevadí! Máte výhodu, protože vám odhalím, co vadí - nevadí mně. Ale na půdě Mlsotníku se hraje jenom o jídle a přilehlých... více

MLSOTNÍK: Mořské dary nebo - chcete-li - potvory

22. června 2007
Tak jsem hubnutí zase odložila! Prozaický důvod: nedaleko kanceláře a mého přebývání otevřel jakýsi šikmooký spoluobčan nový krámek, v pořadí na pár... více

MLSOTNÍK: Kukuřice

15. června 2007
Jako malá dítka nás táta občas vzal zkraje léta na pole místního JZD, kde jsme si natrhali kukuřičné klasy - ještě tak do zelena. Jedli jsme to za... více

MLSOTNÍK: Letní recepty

12. června 2007
Nebudeme si nic namlouvat - i v dnešní globalizované době jsou vyloženě sezónní jídla. A tak v naší rodině máme recepty vhodné pro horké letní dny,... více