23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Beaverská cuketová pomazánka

18.8.2017

Sharka přivezla z Beaveru recept na skvělou pomazánku či omáčku, která šla výborně na odbyt.

Základem jsou cukety, cibule, rajský protlak a různé koření, a vše se zdá býti moc dobře vyváženo. Původní recept, jak píše Sharka, našla Alenka asi před rokem zde, protože měla moc cuket. Trochu si se Sharkou recept upravily, protože například ne vždy máte po ruce kapary. (Mimochodem, zkoušeli jste někdo nakládat řeřichová poupata?)

Základní suroviny na cuketovou pomazánku

Budeme potřebovat zhruba toto:

  • 4 střední cukety
  • 4 střední cibule (nebo 2 obrovské)
  • Na každou cuketu dva velké stroužky česneku
  • Na každou cuketu cca 100 ml rajského protlaku

A koření: sůl, worcester (na jednu cuketu půl lžíce), ocet (doporučují balzamikový a na každou cuketu polévkovou lžíci), chilli, římský kmín a cukr (doporučují třtinový a na množství se 4 cuketami vrchovatou lžíci). A olej na osmažení, přiměřeně (na množství se 4 cuketami asi 100 ml).

Po nastrouhání toho nabyde

Začneme cibulemi – natenko nakrájet a na oleji osmahnout, spolu s nadrceným česnekem a cukrem a solí. Já nejdřív podcenila množství a začala jsem s pánví, ale rychle jsem přesedlala na velký hrnec.

Po zrůžovění cibule se přidají nastrouhané cukety – buď nahrubo, nebo na nudličky na „mandolíně“. Sharka píše, že cuketu nastrouhala a nechala nejdřív okapat. Podle mě dobře udělala, směs se pak nemusí tak dlouho vařit. K cibulovým cuketám v hrnci se pak přidá zbytek koření (chilli, balzamiko, worcester a kmín) a rajský protlak (měla jsem konzervu ochucených drcených rajčat, v nichž byla už i sůl a cukr, takže jsem dodatečný cukr nepřidávala).

Směs už je upečená

No a celé se to tepelně zpracuje – buď odkryté v troubě při 180 stupních asi 3⁄4 hodiny, nebo to udělejte jako Sharka – prohřívejte to ve stejném hrnci na sporáku. Sharka všechno dělala podle originálního receptu, jen neměla kapary a místo chilli přihodila pořádně ostrou feferonku. Já nejenže neměla kapary, ale ani worcester, tak jsem nakonec přidala trochu shoyu, což je druh sojové omáčky.

Pokud to nespotřebujete rovnou, můžete pomazánku zavařit: zavařovací skleničky vyvařte, naplňte ještě horkou směsí, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Má se tak nechat pár minut stát. V originálním receptu se píše: Pak skleničky obrátíme a uschováme.

Načež zazněl dotaz z pléna: Do kdy uschováme? Stačí 10 minut???

... a zavíčkovaná.

Z toho vidíte, že pomazánka velmi chutnala.

Sharka ještě píše: Cpaly jsme to na topinky, do těstovin – se špagetama a přidáním rajčat a šalvějového oleje je to boží. Dá se to i ke stejkům, místo těch patladel z obchodu... Ke grilovanému ovarovému kolenu je to skvělé.

Přejeme dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Sharka, Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !