MLSOTNÍK: Dvakrát pečené brambory
Pořád mám na paměti poptávku po bramborových receptech, takže dnes tu jeden bude. Na „dvakrát pečené brambory“. Akorát že jsem lenoch, takže jsem je pekla jen jednou. A navíc jsem trochu zjednodušila přísady.
Receptů na dvakrát pečené brambory je tolik co kuchařů. Ale vycházela jsem ze základního postupu, který velí: vzít velké, spíš baculaté brambory, trochu je naolejovat a maličko posolit a upéct, v alobalu nebo na volno – cca hodinu při 200 °C. Aby byly měkké.
Pak se brambory podélně rozkrojí, lžičkou se vydloubá střídka a ta se pošťouchá a s něčím smíchá – klasicky s máslem, nastrouhaným čedarem, cibulkou. Opepří se, případně přisolí.
Vše se vidličkou promíchá (nesmí vzniknout bramborová kaše, takže nemixovat), vrátí se do vydlabaných brambor, potře se máslem, znovu posype sýrem a znovu zapeče – opět při těch dvou stech stupních, tentokrát tak 20 minut. Aby povrch zrůžověl.
Tento postup jsem si zjednodušila. Jednak jsem se trochu ošívala nad víc než štědrým množstvím použitého másla, a jednak jsem měla v lednici brambory uvařené v páře – dělám to hromadně 1x týdně v papiňáku a brambory pak průběžně používám. Takže jsem místo předpékání vzala tyto předpařené. Pro tento recept jsem si vybrala ty největší.
Skrojila jsem z nich podélně „pokličku“ a po vydlabání střídky z obou částí jsem pokličkou vyložila dno větší „půlky“, takže jsem vlastně vytvořila sendvičové, pevnější dno.
Střídku jsem v misce vidličkou promíchala pouze s nakrájenou zelenou cibulkou a nastrouhaným kouskem parmazánu – je natolik výrazný a slaný, že ho bylo zapotřebí opravdu jen kousek, snad 20 g na obě brambory. Trochu jsem to opepřila a víc nic už nepřidávala. Ochutnala jsem – slané to bylo díky sýru dost.
Vytvořila jsem si dvě verze – do brambory se sendvičovým dnem jsem navršila a uplácala utěšený kopec nádivky. Druhou bramboru jsem nechala s jednoduchým dnem, větší „půlku“ jsem naplnila opět nádivkou a do „víčka“ jsem klepla vejce. Samozřejmě se s tím nemusíte tak crcat a brambory lze prostě rozpůlit a plnit půlky.
Celé jsem to zapékala pouze při 160 °C (protože jsem si teploty zjišťovala až dodatečně) a cca 20 – 25 minut. (Takže se to dá upéct i v remosce.)
Byla jsem velice zvědavá, jak to bude chutnat, když jsem vynechala máslo a zvolila jiný sýr.
Bylo to naprosto vynikající. Nahoře kůrčička, uvnitř jemná pikantní náplň. Je to nejenom mňamózní, ale i praktické jídlo – vezmete ho do ruky jako krajíc chleba. A upečené vejce na prosté bramboře bylo taky prima – kupodivu chutnalo dost jinak než volské oko z pánve.
Za sebe doporučuju, určitě vyzkoušejte. Náplně mohou být různé – do základu máslo-sýr-cibulka (pažitka) můžete přidat mleté maso (předem důkladně podušené) a nadrobno nakrájenou barevnou papriku, nebo nahoru přisypat nakrájenou slaninu, nebo bramborovou „vaničku“ vystlat šťouchanou střídkou smíchanou se zesklovatělou cibulí s česnekem a nahoru vyklepnout vejce...
Výsledek, pokud jste minimalisti jako já, vypadá takto:
Ale pokud minimalisti nejste, může vypadat i nějak takto:
Základní návod jsem vzala z tohoto videa na youtube a pro inspiraci uvádím další dvě videa, která jsou krátká a nemluví se v nich, ale podle nich si utvoříte představu (zde je s tím kuřecím masem a tady s vajíčkem).
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv. Teda tyhle brambory byly fakt moc dobré, nedělala jsem je naposled.
Foto: Lika a wikimedia