MLSOTNÍK: Kuřecí plátky se šalvějovou šťávou
Dnes opět velmi jednoduchý a moc dobrý recept, který jsem před lety vyzkoušela díky kuchařce Čirině, která se inspirovala Francií :-) Často a ráda se k němu vracím.
Má velkou výhodu v tom, že se dá velmi dobře připravit i v jediné porci, aniž by to ubralo na chuti.
Vařila jsem tentokrát pro dva, takže rozpis je na dvě porce:
- 2 porce kuřecího masa bez kostí (hodí se prsíčka)
- Necelé deci dobrého bílého vína
- ½ polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé šalvěje, anebo půl malé lžičky sušené a nadrcené
- Sůl, mletý pepř, hladká mouka, olej a kousek – tak 1 polévková lžíce – másla.
- Pánev nebo rendlík na smažení s pokličkou.
- Jako příloha jsou těstoviny, přednostně široké nudle (nejlépe s drsným povrchem, aby na nich omáčka držela), ale klidně i nějaká vřetena.
A jedem.
Kuře jemně naklepejte (pomačkejte klouby prstů), osolte, opepřete, obalte v hladké mouce.
Rychle osmahneme na oleji z obou stran, do růžova. Pak olej úplně slijeme (radši do odolného hrnku než rovnou do umělohmotného sifonu v dřezu :-) a maso na pánvi zalijeme vínem (pozor, prská, takže na okamžik přistínit poklicí), přisypeme šalvěj a přidáme máslo. Promíchneme a dusíme pod pokličkou.
Pokud máme maso rozklepané dotenka, stačí dusit 2 - 3 minuty (aby maso na řezu nezůstalo růžové). Já si nechala řízky dost tlusté, takže jsem je pomalu dusila 20 minut, přičemž jsem zhruba v půlce přilila ještě maličko vína (tak dvě lžíce) a maso na pánvi pošoupla, aby se nepřichytávalo.
A je to. Šťáva je na konci poměrně řídká, ale táhne se. A má naprosto úžasnou chuť. Polijeme jí těstoviny na talíři, které už čekají vedle masa.
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.