20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Opět bramborové téma

26.5.2017

Nebudou to nové alchymistické pokusy jako od Liky, ani žádné kulinářské orgie, ale jenom pár jednoduchých inspirací pro bramborové maniaky jako jsem já.

Minitrouba pro zapékání brambor

Asi jsem si ten vztah k bramborám odnesla z domova, byli jsme hodně bramboroví, a otec zdůrazňoval – základem je mít dobré brambory a chleba, zbytek se přidá podle daných možností. V dobrých pár letech si je jezdil vybírat podle odrůd do Havl. Brodu a jak přišlo socialistické blaho, byl nám přidělen pytel, někdy z něho zbylo jen 1⁄2 slušných brambor. Tak se holt výrobky musely přizpůsobit.

Mám ráda všechno, co má bramborový základ, nebo jen samotné.

Brambory k zapečení

Ovšem ujíždím na gratinovaných bramborách se sýrovou kůrčičkou. Kromě vůně ta dobrota.

Brambory to chce lojovaté, aby držely tvar. Nakrájím na kruhadýlku na plátky a ty malou chvilku povařím na malé změknutí. Stejně tak některé druhy zeleniny jako květák, brokolici, pórek. Cuketu nebo lilek nejdřív osmažím na oleji.

Pokud se použije mleté maso, chce ho ochutit hned a málo osmažit pro lepší chuť.

Zapékané brambory

Můj postup: na dno zapékací misky olivový olej, na tenké půlměsíčky cibule, vrstva brambor, sůl a drcený kmín, vrstva náplně, takže např. varianty: lilek nebo cuketa a rajčata, květák na růžičky, brokolice dtto, jakákoliv zelenina a okořenit podle chuti.

Nebo proložit jen plátky šunkového salámu. A už tuto vrstvu zasypu sýrem. Opět brambory a osolit. Může být i o jedno patro brambor víc a mezi jen různé druhy sýrů, také výborné.

Nastrouhané brambory s rajčaty

Dám do rozpálené trouby a až brambory nahoře trochu zezlátnou, teprve potom zaleji osolenou směsí rozšlehané smetany, zakysané smetany a vajec, třeba i s kořením. Někdy zamíchám sýr do této směsi, někdy po zalití ho nasypu samostatně navrch. Chuti i vůni pomůže nakonec položit proužky anglické slaniny a půlměsíčky cibule.

Když se k výsledku přiloží zeleninový salát a dobré víno, nemá to chybu.

A co takový bramborový chléb, pro změnu chuti. Je vhodný třeba s máslem a džemem, tedy spíše nasladko.

Recept:

Bramborový chléb

  • 45 dkg vařených brambor ve slupce (nastrouhat na jemném struhadle)
  • 45 dkg celozrnné chlebové mouky
  • 12 dkg drcených ovesných vloček
  • 3 dkg másla
  • 4 dkg (přibližně) sladového sirupu nebo medu
  • 7 - 10 g sušeného droždí
  • sůl
  • asi l 1⁄2 dcl teplé vody (podle druhu brambor)

To je dávka pro velký chleba, pro pekárnu přibližně polovina.

Nechat asi dobré 2 hodiny vykynout, pekárna si poradí sama. Možno navrch posypat celými ovesnými vločkami, hezky to vypadá. Já do těsta míchám můj nepostradatelný kmín a hodně dýňových semen. To do každého chleba, který peču.

Event. dobrou chuť.

Foto: autorka. Další obrázky si můžete prohlédnout přímo zde na Rajčeti.

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !