Neděle 15. června 2025, svátek má Vít
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Pstruzi

Lika
diskuse (57)

Opět jsem zalistovala Starou kuchařkou Nové Anglie, abych zjistila, co píše k aktuálnímu ročnímu období. A hle, jako by tu autoři byli s námi:

„Nepřipadá vám, že to pravé jaro, na které jste se těšili celou zimu, snad nikdy nepřijde? Poslední kus dubna a první týden v květnu jsou v tomto směru skutečně k uzoufání. Opravdu by se s těmito nevlídnými dny mělo doma v kuchyni něco udělat, abychom si vynahradili nespokojenost s tím, co se děje venku.“

A následuje spousta pampeliškových a sedmikráskových salátů a vín a taky makrel, tresek, mořských jazyků i placek, a také – pstruhů. Rybu jsme už dlouho neměli, takže směle do toho. Jen místo minimalistického novoanglického receptu (máslo, sůl a pepř) jsem našla moc pěkný recept ve své oblíbené chorvatské kuchařce.

Jmenuje se „Grilovaní pstruzi v česnekové omáčce“. Nemajíc grilu, sáhnu po grilovací pánvi anebo i pekáči.

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 pstruhy (celkem 700 g)
  • Sůl a pepř na ochucení
  • Na omáčku šťávu ze 2 citronů
  • Půl deci olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrstku petrželky

A jedem:

Pstruhy očistíme (odrbeme šupiny) a vykucháme, odstraníme vnitřnosti a žábry. Pstruhy pak opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Pstruh má na boku čáru a podle ní maso na boku prořízneme od hlavy po ocas.

Pokud grilujete na mřížce, musíte ji nejdřív pořádně očistit drátěným kartáčem. Pak mřížku ohněm zahřejete, znovu ji okartáčujete a naolejujete ji naolejovaným hadříkem. Nenaolejujete-li vy, naolejuje někdo jiný, to je prostě nutnost. Očištěné a osušené pstruhy posolte jen uvnitř a do řezu na boku.

Pak pstruhy vložte na rozehřátý gril a skoro hned s nimi šoupněte dopředu o 5 cm a pak zpátky o 4 cm. To kvůli tomu, aby se ryba nepřichytila. Grilujte nasucho, ničím nemastěte.

Jakmile rybí oko, které na vás dosud koukalo, zmatní, rybu obraťte. Bude hotová, až půjde vytáhnout hřbetní ploutev – anebo pokud při pohledu do řezu na boku neuvidíme na kostech žádnou krev, pak je ryba připravena k podávání.

Zatímco se ryba griluje (nebo jakkoli opéká), připravíme si omáčku z citronové šťávy, oleje, česneku, petrželky a pepře – a to buď v elektrickém sekáčku (takový ten bazmek příbuzný mixéru) anebo česnek a petrželku nasekáme nožem nadrobno vlastnoručně a smícháme se zbytkem ingrediencí.

Touhle skvělou omáčkou čerstvě upečené pstruhy přelejeme a hned neseme na stůl a pochutnáme si.

Grilovaný pstruh se zeleninou a bramborami

O příloze se tu nezmiňují, ale dobrá je křupavá rozpečená bageta nebo brambory anebo grilovaná zelenina. Třeba i s trochou podušeného špenátu. Jak je vidět na této inspirující a sugestivní ilustraci.

Máte rádi ryby? A jaké?

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: commons.wikimedia.org

Jan Kovanic
14. 6. 2025

Kdo chodí spát s raketami, nesmí se divit, když se ráno neprobudí.

Gita Zbavitelová
14. 6. 2025

Izrael v noci na pátek podnikl dlouho očekávaný útok.

Aston Ondřej Neff
14. 6. 2025

Izrael udeřil, protože jeho zájmy jsou ohroženy.

Jan Bartoň
14. 6. 2025

Izrael zasáhl cíle, které souvisí s výrobou jaderné zbraně.

Oldřich Haluza
15. 6. 2025

Hnutí ANO má kvůli bitcoinové kauze opustit brněnskou koalici. Krajské předsednictvo hnutí v neděli...

Lidovky.cz, ČTK
15. 6. 2025

Tato neděle je zatím nejteplejším dnem letošního roku. V Čechách teploty na mnoha místech...

idh Dominika Hovadová
15. 6. 2025

V neděli podvečer se v pražské Plzeňské ulici stala dopravní nehodě, při které se srazila čtyři...

aoc Adéla Očenášková, ČTK
15. 6. 2025

Tropické teploty odpoledne a večer na některých místech vystřídaly bouřky, aktuálně nejsilnější...

Lidovky.cz, ČTK
15. 6. 2025

Jedovatý oxid uhelnatý unikl v neděli odpoledne v bytě na pražském Smíchově. Nadýchali se ho dva...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz