11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Pstruzi

28.4.2017

Opět jsem zalistovala Starou kuchařkou Nové Anglie, abych zjistila, co píše k aktuálnímu ročnímu období. A hle, jako by tu autoři byli s námi:

„Nepřipadá vám, že to pravé jaro, na které jste se těšili celou zimu, snad nikdy nepřijde? Poslední kus dubna a první týden v květnu jsou v tomto směru skutečně k uzoufání. Opravdu by se s těmito nevlídnými dny mělo doma v kuchyni něco udělat, abychom si vynahradili nespokojenost s tím, co se děje venku.“

A následuje spousta pampeliškových a sedmikráskových salátů a vín a taky makrel, tresek, mořských jazyků i placek, a také – pstruhů. Rybu jsme už dlouho neměli, takže směle do toho. Jen místo minimalistického novoanglického receptu (máslo, sůl a pepř) jsem našla moc pěkný recept ve své oblíbené chorvatské kuchařce.

Jmenuje se „Grilovaní pstruzi v česnekové omáčce“. Nemajíc grilu, sáhnu po grilovací pánvi anebo i pekáči.

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 pstruhy (celkem 700 g)
  • Sůl a pepř na ochucení
  • Na omáčku šťávu ze 2 citronů
  • Půl deci olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrstku petrželky

A jedem:

Pstruhy očistíme (odrbeme šupiny) a vykucháme, odstraníme vnitřnosti a žábry. Pstruhy pak opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Pstruh má na boku čáru a podle ní maso na boku prořízneme od hlavy po ocas.

Pokud grilujete na mřížce, musíte ji nejdřív pořádně očistit drátěným kartáčem. Pak mřížku ohněm zahřejete, znovu ji okartáčujete a naolejujete ji naolejovaným hadříkem. Nenaolejujete-li vy, naolejuje někdo jiný, to je prostě nutnost. Očištěné a osušené pstruhy posolte jen uvnitř a do řezu na boku.

Pak pstruhy vložte na rozehřátý gril a skoro hned s nimi šoupněte dopředu o 5 cm a pak zpátky o 4 cm. To kvůli tomu, aby se ryba nepřichytila. Grilujte nasucho, ničím nemastěte.

Jakmile rybí oko, které na vás dosud koukalo, zmatní, rybu obraťte. Bude hotová, až půjde vytáhnout hřbetní ploutev – anebo pokud při pohledu do řezu na boku neuvidíme na kostech žádnou krev, pak je ryba připravena k podávání.

Zatímco se ryba griluje (nebo jakkoli opéká), připravíme si omáčku z citronové šťávy, oleje, česneku, petrželky a pepře – a to buď v elektrickém sekáčku (takový ten bazmek příbuzný mixéru) anebo česnek a petrželku nasekáme nožem nadrobno vlastnoručně a smícháme se zbytkem ingrediencí.

Touhle skvělou omáčkou čerstvě upečené pstruhy přelejeme a hned neseme na stůl a pochutnáme si.

Grilovaný pstruh se zeleninou a bramborami

O příloze se tu nezmiňují, ale dobrá je křupavá rozpečená bageta nebo brambory anebo grilovaná zelenina. Třeba i s trochou podušeného špenátu. Jak je vidět na této inspirující a sugestivní ilustraci.

Máte rádi ryby? A jaké?

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !