8.8.2020 | Svátek má Soběslav



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Pstruzi



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 57, poslední: 28.4.2017 21:09, přehled diskusí

Ta omáčka:
Autor: A. Bytová Datum: 28.4.2017 17:41

zní báječně Liko, vskutku už jen ZNÍ, samé úžasnosti v ní. Ozkúšám okamžitě jak potkám pstruha.

A mohu-li, mám jednu vychytávku přímo pstruží, by se nerozpadal při obracení. Zkušená rybářova žena mi ji vyjevila. Dá to bříška rybišky proužek podélně nakrájeného rohlíku, tento omatlaný sardelovým máslem, a ryboň pak nemá tendenci různě zlobit. :)

Re: Ta omáčka:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 18:08

Abyt, to je výborná vychytávka! Vždycky to řeším sadou různě placatých vařeček a je to poměrně akrobatické. A hle - rohlík to pořeší.

Je fakt, že jak ten recept po sobě čtu, sbíhají se mi sliny.

Re: Ta omáčka:
Autor: A. Bytová Datum: 28.4.2017 19:35

Se mi teď ňák vybavuje z dětství, že tvrdší chleba se do ryb na roštu dával/dává i v tehdejší JUgo, poptej se u Jadranu, a pozdravu tam, prosím. :)

Re: Ta omáčka:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 20:09

Chleba do ryby? Vybavuje se mi snad z četby pouze to, že se rybě dával do tlamičky kousek chleba namočený v kořalce. Aby nezamřela, než přijde na oheň.

Jadran snad časem, ještě vůbec nevím.

Re: Ta omáčka:
Autor: A. Bytová Datum: 28.4.2017 20:36

Ne do tlamičky, ani kořaulku:), až na rožni, do toho břišena, aby se ryb nekroutil.

Re: Ta omáčka:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 21:09

Tak to jo. Tak holt tu kořalku zase zašpuntuju :-)

chicht.........:
Autor: M. Beda Datum: 28.4.2017 14:11

"Jakmile rybí oko, které na vás dosud koukalo, zmatní, rybu obraťte"

málem jsem se počůrala smíchy :-DDDDDDDDD

a jdu si přečíst další komentáře

To je:
Autor: A. Lex Datum: 28.4.2017 13:53

pošušňáníčko! Nejenom že se to dobře čte, zasmáli jsme se s MLP, ale je to výborná inspirace. A ta fotka je foto vlastního výrobku? Už jenom od pohledu sliním jak Pavlovův pes!

Re: To je:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 14:28

Nene, foto je vypůjčené! U nás ryby teprve budou :-)

Ryby, samý ryby !:
Autor: Z. Lída Datum: 28.4.2017 12:55

U Dede taky Gurmánka "vaří" ryby, to jste se snad na mně domluvily! Šiš, jak já bych si dala rybu! Jakoukoliv!!!

Re: Ryby, samý ryby !:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 14:33

Tak to bude nejspíš znamení, jak o něm v úterý psala Vave :-)

Re: Ryby, samý ryby !:
Autor: Z. Lída Datum: 28.4.2017 15:43

Jo, znamení, že si mám urychleně sehnat rybu :-))

Hmmm:
Autor: T. Zana Datum: 28.4.2017 11:57

Pstruha jsem se jeden čas nějak přejedla, ale tuhle jsem si ho dala a tuším, že to brzo zopakuju :-)

Re: Hmmm:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 12:42

Přejíst se pstruhů... to si neumím představit. Představuji si, že jsi pracovala na pstruží farmě a byla vyplácena v naturáliích, jinak to snad není možné :-)

K té mřížce:
Autor: Z. Tečka Datum: 28.4.2017 11:30

Přišla mi do mailu rada mimo jiné právě k těm mřížkám. Tam se radí rozkrojit cibuli napříč, a tou cibulí napečenou mřížku otírat. Chvíli nechat, pak setřít, mělo by toho jít hodně dolů.Zatím jsem nevyzkoušela, jen to dávám do placu. Já se zrovna v případě těch mřížek toho drátěnýho kartáče dost bojím.

Re: K té mřížce:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 12:46

Je fakt, že drátěný kartáč má doma asi málokdo, pokud se zrovna nechystá drátkovat parkety nebo lakovat dveře. A máš pravdu, určitě existují šetrnější prostředky, jak mřížku očistit ̈.

Ryby jo:
Autor: Z. Matylda Datum: 28.4.2017 11:10

a na grilu obzvlášť :) Mně z ryb nechutnal snad jen tolstolobik, ten je zoufale mastnej, sumce znám je z paprikáše v Maďarsku a tam byl dobrej a úhoře jsem ještě nejedla. Kapra mám radši malého, aby toho tuku neměl moc. Mořské ryby i paryby můžu :) Obvykle opékám na másle a s bylinkami. Když v létě grilujeme makrely, tak těm do bříška nacpu libeček- a jsou skvělé, voňavé :)

Re: Ryby jo:
Autor: Z. Jitur Datum: 28.4.2017 11:29

úhoř - pro mně úžasný, tedy ten, kterého jsem jedla, když ještě táta žil, ,jezdil rybařit do Plané nad Lužnicí a tamtéž zmíněného ulovil; naporcovaný na 3-4 cm kroužky, lehce zaprášený moukou, paprikou, solí a kmínem - už jsem takového nikdy jindy nejedla. Jednou jsem chtěla tátovi udělat radost a koupila mu v rybárně, děsně drahou "tkaničku", alespoň tu malou, abych se nezruinovala (:-), překvapila mne páteř, která byla taková podobná kartáčku se štětinkami koldokola, asi tak nějak bych to nazvala - zatímco páteř úhoře z Lužnice byla na řezu de facto trojrozměrně trojúhelníkovitá...

Re: Ryby jo:
Autor: A. Lex Datum: 28.4.2017 14:05

úhoř mi také připadal mastný. Měla jsem kolegu a to byl váchnivý rybář. Když zjistil, že mám moc ráda ryby, tak kdykoliv nějakou uštval, tak mě zásoboval. On chodil na ryby vlastně služebně, takže přísun byl dobrý. V létě, grilovaný kapr, stažený z kůže, na bylinkách ..... Mňam. Dá se říci "nadsexuální rozkoš".

Lika:
Autor: Z. Verenka Datum: 28.4.2017 10:02

bezvadné recepty od Teba i ostatných vyhlásených kucharok.V dobe,ke ́d pstruhov nebolo a bola to vyhlásená delikatesa naša mama ich robila takto/pravidelne raz za 4 roky/: Pstruha pripraveného na pečenie,naplnila mletými orechami,maslom,soľou,bielym korením/biely pepř/,obalila v mletých oprechoch,ešte aj posypala nahrubo nasekanými orechami,dala do folie/vtedy bola dostať len v Tuzexe/ a upiekla.Odvtedy som jedla lepšie i horšie priprtavené pstruhy,ale tento spôsob jednoznačne vedie.Možno ale,že ten od xerxovej s mandľami je ešte lepší.

Lika,:
Autor: Z. Verenka Datum: 28.4.2017 9:59

bezvadné recepty od Teba i ostatné vyhlásené kucharky.V dobe,ke ́d pstruhov nebolo a bola to vyhlásená delikates naša mama ich robila takto/pravidelne raz za 4 roky/: Pstruha pripraveného na pečenie,naplnila mletými orechami,maslom,soľou,bielym korením/biely pepř/,obalila v mletých oprechoch,ešte aj posypala nahrubo nasekanými orechami,dala do folie/vtedy bola dostať len v Tuzexe/ a upiekla.Odvtedy som jedla lepšie i horšie priprtavené pstruhy,ale tento spôsob jednoznačne vedie.Možno ale,že ten od xerxovej s mandľami je ešte lepší.

Re: Lika,:
Autor: Z. Verenka Datum: 28.4.2017 10:00

"ostatných vyhlásených kuchárok" Hnus-píšem ako ponocná.

Re: Lika,:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 10:32

Nepíšeš, já si to přebrala :-) Verenko, ten recept je opravdu zajímavý - předpokládám, že půjde o vlašské ořechy? Ty jsou moc dobré. Hezky jste ctili přestupný rok :-)

Re: Lika,:
Autor: Z. Jitur Datum: 28.4.2017 11:00

...když pominu příspěvky s dalšími fajn receptíky...

co ta "jahůdka" Liko?

Re: Lika,:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 11:04

Myslíš jahůdku u Verenky? Verenka je vyhlášená pěstitelka a milovnice jahod a za pár týdnů nás tu bude namlsávat hlášením o koších voňavých sladkých plodů, které si bude polévat šlehačkou a zapíjet šampaňským :-)

Re: Lika,:
Autor: Z. Jitur Datum: 28.4.2017 11:09

-no, jo, prosím, zohledněte děvčata "obě" při pátku "debila", já jsem si v hlavě zafixovala nadpis Lika a hned jsem přisoudila Verenčinu jahůdku Tobě :-)

Re: Lika,:
Autor: Z. Verenka Datum: 28.4.2017 11:42

všetko je fajn-prvé šammpanské si dám na Vas kočky a pravdepodobne už dnes večer-v jednom supermarkete predávajú malilinkaté 2,5 dcl fľaštičky Huberta.No,nekup to.

Re: Lika,:
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 11:45

No Verenko, to bude pěkný závěr týdne - takže na zdraví :-)

Co mi to děláš, Liko! :):
Autor: Z. Vave Datum: 28.4.2017 8:27

Jedu na víkend s vegetariánskou stravou a i když obvykle ryby až tak moc nedělám a nejím, tuhle bych přímo vdechla; na fotce to vypadá úžasně.

Re: Co mi to děláš, Liko! :):
Autor: Z. Lika Datum: 28.4.2017 8:29

To bude určitě příjemný víkend, vegetariánská kuchyně umí být úžasná. Dnešní pstruh holt počká :-) Víkend si hezky užij.