Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Pstruzi

28.4.2017

Opět jsem zalistovala Starou kuchařkou Nové Anglie, abych zjistila, co píše k aktuálnímu ročnímu období. A hle, jako by tu autoři byli s námi:

„Nepřipadá vám, že to pravé jaro, na které jste se těšili celou zimu, snad nikdy nepřijde? Poslední kus dubna a první týden v květnu jsou v tomto směru skutečně k uzoufání. Opravdu by se s těmito nevlídnými dny mělo doma v kuchyni něco udělat, abychom si vynahradili nespokojenost s tím, co se děje venku.“

A následuje spousta pampeliškových a sedmikráskových salátů a vín a taky makrel, tresek, mořských jazyků i placek, a také – pstruhů. Rybu jsme už dlouho neměli, takže směle do toho. Jen místo minimalistického novoanglického receptu (máslo, sůl a pepř) jsem našla moc pěkný recept ve své oblíbené chorvatské kuchařce.

Jmenuje se „Grilovaní pstruzi v česnekové omáčce“. Nemajíc grilu, sáhnu po grilovací pánvi anebo i pekáči.

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 pstruhy (celkem 700 g)
  • Sůl a pepř na ochucení
  • Na omáčku šťávu ze 2 citronů
  • Půl deci olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrstku petrželky

A jedem:

Pstruhy očistíme (odrbeme šupiny) a vykucháme, odstraníme vnitřnosti a žábry. Pstruhy pak opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Pstruh má na boku čáru a podle ní maso na boku prořízneme od hlavy po ocas.

Pokud grilujete na mřížce, musíte ji nejdřív pořádně očistit drátěným kartáčem. Pak mřížku ohněm zahřejete, znovu ji okartáčujete a naolejujete ji naolejovaným hadříkem. Nenaolejujete-li vy, naolejuje někdo jiný, to je prostě nutnost. Očištěné a osušené pstruhy posolte jen uvnitř a do řezu na boku.

Pak pstruhy vložte na rozehřátý gril a skoro hned s nimi šoupněte dopředu o 5 cm a pak zpátky o 4 cm. To kvůli tomu, aby se ryba nepřichytila. Grilujte nasucho, ničím nemastěte.

Jakmile rybí oko, které na vás dosud koukalo, zmatní, rybu obraťte. Bude hotová, až půjde vytáhnout hřbetní ploutev – anebo pokud při pohledu do řezu na boku neuvidíme na kostech žádnou krev, pak je ryba připravena k podávání.

Zatímco se ryba griluje (nebo jakkoli opéká), připravíme si omáčku z citronové šťávy, oleje, česneku, petrželky a pepře – a to buď v elektrickém sekáčku (takový ten bazmek příbuzný mixéru) anebo česnek a petrželku nasekáme nožem nadrobno vlastnoručně a smícháme se zbytkem ingrediencí.

Touhle skvělou omáčkou čerstvě upečené pstruhy přelejeme a hned neseme na stůl a pochutnáme si.

Grilovaný pstruh se zeleninou a bramborami

O příloze se tu nezmiňují, ale dobrá je křupavá rozpečená bageta nebo brambory anebo grilovaná zelenina. Třeba i s trochou podušeného špenátu. Jak je vidět na této inspirující a sugestivní ilustraci.

Máte rádi ryby? A jaké?

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes


zpět na článek