19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Čočkový salát

7.7.2017

Tento salát mám velice ráda - naučila jsem se ho kdysi dávno od profi kuchaře a zůstal mou stálicí. Určitě se hodí k pohoštění na stůl mezi jiné dobroty, velmi dobrý bude k zahradnímu posezení třeba u grilu nebo i bez něj a je to spolehlivý zaháněč chutí a hladu, který vás zachrání při nakouknutí do lednice.

Skládá se pouze ze čtyř přísad: čočky, kukuřice, cibule (a/nebo pórku), nakládaných okurek.

Čočkový salát - suroviny

Čočku vybereme podle toho, jestli ji máme radši měkčí či pevnější. Čočka běžná hnědá velkozrnná hodně změkne, čočka běžná hnědá drobnozrnná zůstane víc „al dente“. Rozhodně nepoužívejte červenou čočku.

Kukuřici můžeme použít zmraženou anebo z konzervy - jde o zrnka, nikoli klásky.

Čočku uvaříme, scedíme a v míse smícháme s kukuřicí, nasekanou cibulí (cibulkou, pórkem) a nakrájenými okurkami. Maričko, sem by se hodily ty tvoje speciální nakládačky :-)

Zalijeme trochou láku z okurek, podle chuti dosolíme a opepříme. A je to.

Salát můžeme jíst hned, ale čím déle je odležený, tím lepší. V lednici vydrží několik dní. Spíš nevydrží, protože ho sníte. Kdo je masový, ugriluje si k němu kus masa nebo klobásu. Ale salát uspokojí i sám o sobě.

Čočkový salát

Takže přeji dobrou letní chuť, ať už budete připravovat cokoliv.

Foto: autorka

Lika Neviditelný pes