Pátek 7. února 2025, svátek má Veronika
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Vepřové kari s kokosovým mlékem

Marička Crossette
diskuse (44)

Možná jste na tom s vařením podobně jako já. Nadchnu se novým receptem a musím ho co nejdříve vyzkoušet. Když výsledek nesplní mé očekávání, recept si většinou založím, jeden nikdy neví a chutě se mění. Když nás naopak výsledek oba nadchne, jídlo pak vařím (nebo peču) třeba i jednou týdně nebo každý druhý týden. Někdy třeba i dva měsíce.

Takhle jsme se kdysi přejídali Zaninými výbornými muffinami, často jsem pekla mrkvový koláč od Matyldy a hovězí guláš starého Sedláka od Liky byl také často k večeři. V polovině října jsem dělala poslední plněné papriky podle Neliny, které chutnaly i návštěvám.

Ingredience (plus vajíčko).

Díky Mlsotníku jsme si tak podobných zvířetnických receptů oblíbili víc. Plněné papriky a Sedlákův guláš se staly (a zůstanou) mými „letními stálicemi“, protože jsou skvělé na větší spotřebu mé každoroční záplavy paprik na záhoně. Ale i na ostatní recepty si občas vzpomenu a uvařím nebo upeču.

Jenže na některé naopak na dlouho zapomenu, jako právě na tenhle recept. Poprvé jsem ho jedla asi před osmi roky u jedné kamarádky, kterou přijela navštívit maminka. S manželem jsme k nim byli pozvaní na večeři. Oba milujeme kari a jídlo, které maminka kamarádky uvařila, nás přímo nadchlo. Maminka si sama nepamatovala, odkud recept zná, ale velmi ochotně mi ho na požádání napsala.

Pokrájená vepřová panenka.

Recept byl jednoduchý, příprava rychlá a výsledek vynikající. Během několika dalších dnů jsem jídlo udělala k večeři. A pak, jak už jsem napsala, jsem ho vařila často a dlouho. Jídlo se nám neomrzelo, ale prostě jsem pak začala vařit jiné večeře, recept jsem založila a zapomněla na něj. Až byla před časem na Dedeníku zmínka o kokosovém mléce a mně se okamžitě vybavil právě tenhle recept. Našla jsem si ho, jídlo uvařila a teď si ho můžete vyzkoušet i vy. Tedy pokud ho už neznáte, mám trochu pocit, že jsem ho už kdysi napsala do některé dávné diskuse.

Proužky masa a marináda.

V receptu je použitá vepřová panenka (Pork Tenderlion) a já jídlo vařím pouze s ní. Pravda, je to dražší maso, ale pokud chcete mít večeři rychle hotovou a jistotu, že maso bude křehoučké (na „krájení vidličkou“, jak ho má rád můj manžel), vyplatí se panenku koupit. Ale určitě by šlo použít i jiné vepřové, třeba z kýty, jen by se muselo déle dusit. Maso na fotce vážilo trochu přes půl kila. Konečné množství stačilo na jednu bohatou večeři pro dva a ještě zbyla jedna velká porce, kterou manžel dojedl o dva dny později.

Protože maso se dost dlouho marinuje, nezapomeňte si ho naložit dostatečně předem.

Vepřové kari s kokosovým mlékem

Maso se marinuje.

Budete potřebovat:

  • 1/2 kila vepřové panenky
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce bramborové moučky
  • 2 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 3 polévkové lžíce oleje (já dávám svůj běžný slunečnicový)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 - 1 lžička mletého pepře
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 plechovku kokosového mléka (asi 400 ml)

Postup práce :

Vepřovou panenku pokrájejte na plátky. Každý plátek pak rozkrojte na silnější plátky a dejte do větší misky (mně stačilo plátek jednou překrojit).

Naložené maso osmahneme.

V druhé, menší misce rozšlehejte vajíčko (to na fotce chybí) a vmíchejte všechny přísady kromě kokosového mléka. Dobře rozšlehejte. Získáte řidší pastu, spíše omáčku. Zalijte jí maso a promíchejte tak, aby byly všechny kousky obalené. Přikryjte a dejte do chladna (ne do lednice) na 3 až 4 hodiny odležet.

Před přípravou jídla nalejte do kastrůlku horkou vodu a postavte do ní otevřenou plechovku kokosového mléka. Plechovka po otevření bude mít nahoře husté „kokosové máslo“ a řídké mléko pod ním. Nahřátím se máslo rozpustí a získáte hladkou mléčnou tekutinu, která se snadno spojí s omáčkou.

Dusíme, až ztratí syrovou barvu.

Naložené maso vyklopte do hluboké pánvičky na horký olej a za stálého míchání restujte, až maso ztratí syrovou barvu (a za tu krátkou dobu je maso hotové, měkké). Pak přilijte nahřáté kokosové mléko a míchejte, až je vše hladké a prohřáté. Ochutnejte a je-li potřeba, dochuťte solí či pepřem.

Podávejte s rýží. Manželovi jsem k té zbylé porci udělala brkaši a také mu to moc chutnalo.

DOBROU CHUŤ!

Dobrou chuť!

Foto: autorka

Leoš Strnad
7. 2. 2025

Proč je DeepSeek pro technologické akcie vlastně skvělou zprávou.

Aston Ondřej Neff
7. 2. 2025

Přicmrdálky a žalobníky mají přece všichni rádi!

Po čase opět k aktualitám na poli Green Dealu neboli Zeleného údělu.

Tomáš Vodvářka
7. 2. 2025

Za posledních cca 30 let se vztah lékař – pacient radikálně změnil.

Ondřej Neff
7. 2. 2025

Chystám na Neviditelném psu malý pokus a jsem zvědav, jak dopadne.

Aston Ondřej Neff
6. 2. 2025

Na zadní se proti Evropské komisi postavili ministr průmyslu a ministr životního prostředí.

Aston Ondřej Neff
7. 2. 2025

Přicmrdálky a žalobníky mají přece všichni rádi!

Aston Ondřej Neff
4. 2. 2025

Jde o munici do předvolebního boje a volební výsledky.

Aston Ondřej Neff
5. 2. 2025

Zkušenosti nevygumovaly myšlenku neutrality z politického slovníku.

Gustav Sitař
6. 2. 2025

„Nebílí“ utlačovaní Američané měli vytvořit základnu Demokratické strany.

Lidovky.cz, ČTK
7. 2. 2025

Tisíce Slováků v pátek opět vyšly do ulic na shromáždění za proevropské směřování země. V...

Iva Pekárková
7. 2. 2025

To si takhle jedeme po Londýně a najednou můj skoromanžel povídá: „Všimla sis, že to auto za náma...

dch David Chuchma
7. 2. 2025

Malé letadlo se v pátek v brazilském Sao Paulu zřítilo krátce po startu na rušnou silnici. Stroj...

ČTK, Lidovky.cz
7. 2. 2025

Švédská vláda po střelbě ve škole v Örebro oznámila, že navrhne zákon zpřísňující držení...

Zbyněk Petráček
7. 2. 2025

S Donaldem Trumpem to mají těžké i fanoušci jeho politiky. Jeho schopnosti prosadit změnu. Třeba...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz