11.5.2024 | Svátek má Svatava


MLSOTNÍK: Houbový „ketchup“

20.10.2017

Stále je sezóna hub a já narazila na zajímavý receptík. Hodí se zejména pro ty, kdo o houby vyloženě zakopávájí, každopádně komu přebývá tak kilo zdravých hřibů nebo žampionů.

Recept je to na houbovou omáčku – avšak ve smyslu dochucovadla. Hodí se na maso, na těstoviny a podobně.

Tak jedem.

Vezmete kilovku čerstvých hub, očistíte je (nenamáčet), nakrájíte na malé kousky a dáte do hrnce. Přihodíte dvě polévkové lžíce soli (radši ne moc vrchovaté), 1 bobkový list a pořádně vše promícháte, přímo brutálně. Přehodíte hrnec utěrkou a necháte stát 10 minut. Pak nakouknete a vidíte, že houby už pouštějí šťávu. Všechno přesypete do menší, skleněné nebo porcelánové (kameninové) nádoby a necháte stát přes noc, přičemž je dobré to zatížit a současně zakrýt třeba talířkem (nenecháváme to stát v kovovém, protože by hmota mohla chytit kovovou pachuť).

Druhý den hmotu přemístíme do hrnce, který může na sporák. A nejdřív přidáme:

  • 1 nakrájenou cibuli
  • Jemně nastrouhanou kůru z 1 citronu (bio, nebo důkladně vydrbat)
  • 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhaného čerstvého křenu (aby vznikla kašička)
  • ¼ čajové lžičky nadrceného hřebíčku
  • Špetku kajenského pepře (možno nahradit chilli)
  • ½ čajové lžičky nadrceného nového koření
  • Zhruba 1 deci dobrého jablečného octa.

Vše zamíchat, dát na oheň, přivést k varu a nechat mírně bublat 15 minut. Potom odstavit, chvilku nechat vychladnout a pak přecedit a promačkat přes plátýnko.

Hotovo. Tekutiny je něco přes půl litru, stačí ji zašpuntovat do vyvařené lahvičky a uchovávat v chladu, nejlépe v ledničce. Vydrží několik měsíců. Nic se nezahušťuje!

Houbovou drť nevyhazujte – usušte a používejte ji, buď tak jak je kamkoli, kam se hodí houby, anebo nadrcenou jako houbovou sůl.

Na tento recept jsem narazila zde – nenechte se zmást názvem „houbový kečup“ – slovo kečup prý v 17. století připomínal čínský název pikantní omáčky z naložených ryb :-) Zahuštěná sladká rajčata se objevila až v 19. století, myslím. Video je hezky názorné i pro ty, kdo nerozumí anglicky. V diskusi pod receptem jsou pochvalné a nadšené výkřiky těch, kdo recept vyzkoušeli :-)

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv :-)

Jaká ochucovadla máte nejradši vy?

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !