Úterý 18. února 2025, svátek má Gizela
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Na divoko

Nelina
diskuse (35)

Tzv. na divoko lze upravovat snad všechny druhy masa, každý dává nějakému přednost. V naší kuchyni je tento způsob úpravy masa klasika.

To „divoké“ dělá divoké koření, základní je nové koření, celý černý pepř, bobkový list, jalovec, těsně s ním může být tymián, hořčičné semínko i rozmarýn.

K divokému koření jako chuťová složka patří slanina, cibule a kořenová zelenina.

Dostala jsem hřbet a 2 stehna domácího králíka. Králičí chuť jako takovou zase tolik nemusím, ale byl přece jen domácí, to se musí využít. Samozřejmě se musím podělit s kočičákama, těm šmakuje, tak jsem maso do určitého změknutí povařila v papiňáku, aby ho pánové měli nesolené a vůbec neochucené, a sobě pak kousky zapekla na divoko, což setřelo úplně králičí chuť.

Až když jsem dávala maso do troubičky, napadlo mě, že by to mohla být připomínka pro Mlsotník, nastává téměř už zimní sezóna, která je vhodná pro tento druh jídel.

Proto ta fotografická dokumentace není od začátku.

Suroviny:

  • všechny uvedené viz výše, kromě zeleniny
  • rozmarýn drcený i celé větvičky

Králík na divoko před pečením

Postup:

  • vybrané změklé kousky masa jsem pomatlala kořením, mletým pepřem a solí a zabalila do angl. slaniny,
  • nechala asi 2 h. odležet,
  • poté nechala zesklovatět dost jemně nakrájené slaniny a cibule,
  • polovinou vyložila dno zapékací misky,
  • na to maso dala druhou polovinu slaniny a cibule a ještě větvičky rozmarýnu,
  • trochu podlila,
  • začátek péci přikryté (v tomto případě se už maso nemuselo dlouho),
  • odkrýt a péci, až je slanina do křupava,

Když je dost cibule, šťáva zezlátne.

Králík na divoko po upečení

Vůně je intenzivní, králík se chutí zcela přizpůsobil koření.

Přílohy jaké kdo má rád, v tomto případě to byl domácí bramborový knedlík.

Králík na divoko na talíři

Neochucené maso jsem rozkrájela a nabídla kočičákům, ač se jinak dost při baště loudají, byl to docela fofr. Samozřejmě Kebul vítězil.

Předvařené králičí maso pánům kocourům chutnalo

Jako dezert se hodí zapékaná jablka.

Zapečená jablka

Foto: autorka. Černé skvrny na fotkách nepředstavují připálení, ale nedokonalé nasvětlení.

Aston Ondřej Neff
18. 2. 2025

Kde je řešení? Co se stane, až utichnou na Ukrajině zbraně?

Bitva o ostrov Iwodžima začala vyloděním 19. února 1945.

Tomáš Guttmann
18. 2. 2025

Od USA se čeká, že budou Evropu financovat ale ne kritizovat.

Lucie A. Sulovská
18. 2. 2025

Ruský vyjednávací tým dostává konkrétní kontury, ten americký také.

Václav Vlk st.
15. 2. 2025

Pokud se bojíte vlastních voličů, nemůže vám Amerika pomoci.

Aston Ondřej Neff
17. 2. 2025

V těchto dnech prožíváme převrat v našich životech.

Aston Ondřej Neff
15. 2. 2025

Bude záležet na tom, kdo se výzvy chopí.

Drieu Godefridi
17. 2. 2025

Brusel vstoupil do éry divokého západu „každý sám za sebe“.

Chechtavej tygr
15. 2. 2025

Slečna je ctnost sama, a tak jde raději dál.

ČTK, Lidovky.cz
18. 2. 2025

Noční požár vulkanizační pece v průmyslové firmě v Rokycanech způsobil škodu odhadnutou předběžně...

lyst Tereza Lysá
18. 2. 2025

Česko v noci opět sevřely mrazy, hlavně na severozápadě a severu území, i díky jasné noci. Horní...

Lidovky.cz, ČTK
18. 2. 2025

Jihoafrická policie prošetřuje zastřelení islámského duchovního Muhsina Hendrickse. Ten se jako...

Lidovky.cz, ČTK
18. 2. 2025

Posílení jaderného arzenálu. Tak reagovala KLDR v oficiálním prohlášení na žádost o odstranění...

Martin Korbáš
18. 2. 2025

Švédští hokejisté nastupovali do svého třetího zápasu na turnaji NHL Four Nations Face-off již s...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz