Středa 9. října 2024, svátek má Štefan, Sára
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Těstoviny z jednoho hrnce

Lika
diskuse (78)

Vlnu receptů na těstoviny z jednoho hrnce jsem sice zaznamenala, ale nic mě nepudilo je vyzkoušet. Připadalo mi to jako zbytečné hračičkování, které nemá na výslednou chuť vliv. Jenže, jak se ukázalo, má.

JoVo mi totiž jeden takový recept, na těstoviny s česnekovou omáčkou, poslal s velice vřelým doporučením.

Když už jsem se tedy chystala vařit, rozhodla jsem se vyzkoušet dva recepty, upravené pro jednoho strávníka.

Suroviny

Takže začneme těstovinami s česnekovou omáčkou. Potřebujete na ně především hlubší a širší pánev (nebo nějaký dost široký kastrol) raději s tlustším dnem (kvůli rovnoměrnému zahřívání). V receptu se píše 1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky nakrájeného česneku, 450 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 250 ml smetany na vaření, 30 g másla, 220 g těstovin (suchých), sůl a pepř, 25 g parmazánu, zelená petrželka na konec.

Jelikož jsem se chystala připravit porci pro jednoho, počítala jsem všeho půlku. Vývar jsem neměla, ale mám drcenou sušenou zeleninu, takže jsem ji použila s příslušným množstvím vody.

Přidáme vše kromě špaget

A jedem:

Dno jsem potřela trošičkou oleje a lehce osmahla 2 nakrájené stroužky česneku, současně popepřila. Hned míchat, nesmí zhnědnout. Když začal vonět, zalila jsem ho smetanou a vodou se sušenou zeleninou (nebo použijte vývar), přidala máslo a osolila. Zde pozor – všechna sůl zůstane v jídle, takže solit přesně podle porcí.

Zakryla jsem a čekala na var.

Opatrně prohrnujeme a vaříme

Pak vložila suché špagety a hned je začala vařečkou ponořovat a rozhrnovat. Všechny recepty a videa upozorňují, že je nutno těstoviny čechrat a prohrnovat, protože mají tendenci se slepit k sobě.

Minutku jsem si nastavila na čas uvedený na obalu těstovin plus 4 minuty. Totiž tohle se vaří nezakryté. Takže co chvíli češete špagetám vlásky, aby se neslepovaly, a honíte je po rendlíku. A dějí se věci. Co vypadalo jako nudlovití utopenci, houstne v pěkně lesklé, příjemnou omáčkou obalené jídlo.

Uvařené na pánvi

V receptu se upozorňuje, že možná bude potřeba trochu víc tekutin. Byla, asi dvakrát jsem v druhém poločase cmrndla trošku vody – a hned zase prohrnovat a rovnoměrně povařovat.

Čas uplynul jako nic, takže ještě naposledy prohrnout, sundat rendlík z ohně a zakrýt pokličkou. A nechat odpočívat tak 5 minut, ať špagety dojdou.

Nakonec jsem přisypala nakrájenou zelenou petrželku a na talíři posypala parmezánem. A předložila strávníkovi-kritikovi.

Špagety s česnekovou omáčkou: na talíři posypeme strouhaným parmazánem

Pochvaloval si velice, bylo to moc dobré a repríza je žádoucí.

Suroviny, 1 porce

A pro sebe jsem vyzkoušela dát do jednoho hrnce špagety alla puttanesca. Mám je docela ráda, tak jsem byla zvědavá, jestli bude nějaký rozdíl. A byl, velký.

Recept je opravdu minimalistický: porce suchých špaget, nakrájený stroužek česneku, pár oliv, rajský protlak, sůl, zelená petrželka.

Do širší pánve jsem nalila vodu – docela dost, jak se ukázalo, ale nevadilo to. Do vody jsem uvrhla rajský protlak (asi 150 ml), trochu soli (opět upozorňuji, že všechnu tu sůl sníte) a zamíchala. Pod poklicí přivést k varu.

Opatrně mícháme a vaříme

Jakmile směs začala vřít, vložila jsem špagety, česnek a olivy, a začala opět opatrně promíchávat (opět už bez poklice), aby si špagety jednak „lehly“ a druhak se nelepily. Minutka nastavena na dobu vaření špaget plus 4 minuty, v tomto případě tedy 13 minut.

A pak už jen stačilo občas, co dvě-tři minuty promíchnout. Plavalo to velice, obávala jsem se, že vody je moc, vypadalo to jako řídká polévka.

Ale ukázalo se, že v druhém poločase bude opět nutno kapku vody přidávat.

Uvařené na pánvi

Pokud by někomu přece jen zbývalo více tekutiny, stačí prostě o minutku déle směs na plameni míchat, voda se rychle odpaří.

Pak odstavit a konečně přikrýt, nechat třeba 5 minut stát. A pak už jen přisypat nakrájenou zelenou petrželku a naložit na talíř.

A divila jsem se velice. Chuť je hodně jiná než u klasického receptu, mnohem hutnější, výraznější. Zde se všechen protlak a chutě krásně propojily a špagety jimi nasákly. Byly krásně lesklé, přes všechno to vaření příjemné na skus a bylo to prostě mimořádně dobré. Žádná lehká (čti „jalová“ nebo „nanicovatá“) chuť jako u mých obvyklých pasta alla puttanesca, které na talíři pokaždé měly pod sebou loužičku řídké omajdy, ale pořádné jídlo, které jsem si užila.

Špagety z jednoho hrnce alla puttanesca na talíři.

Ještě poznámka: JoVo mi psal, že mají radši vřetena. Já měla doma akorát špagety. Ale pokud máte někdo doma nudlostroj, tak tyhle recepty jsou pro vás přesně to pravé.

A druhá poznámka – obměny:

U těstovin s česnekovou omáčkou můžete v druhém poločase vaření přidat brokolici rozebranou na malinké růžičky (aby se stačila uvařit). A samozřejmě lze smetanu nahradit mlékem a nedávat máslo. Protože při této úpravě budou těstoviny i tak vynikající.

A pro masožravce: na pánvi si nejdřív orestujte mleté maso s nadrobno nakrájenou cibulí (tak dlouho, aby se maso pak při vaření s těstovinami stačilo dodělat, takže restujte aspoň 15 minut). Pak k němu položte suché špagety, rajský protlak nebo nakrájená rajčata, nakrájený česnek, přiměřeně osolte, opepřete, a zalijte vodou (nebo vývarem), aby bylo vše ponořeno. A pak už stačí jen udržovat var a opatrně promíchávat. Kdyby tekutina docházela (těstoviny by se začaly přichytávat na dno), přilejte trošinku vody. Po dosažení bodu varu by se délka vaření měla opět řídit těstovinami – když se mají vařit dejme tomu 8 minut, přidejte ještě 4, a nakonec ještě nechat stát pod pokličkou tak 5 minut.

Výsledek bude opět mnohem lepší než při klasické úpravě, kdy se vaří těstoviny a omáčka zvlášť.

A ještě na závěr: u obou receptů jsem použila nerezovou pánev, a vařilo se to na ní velice dobře – žádné připalování. Teplota jen taková, aby bylo vidět, že se tekutina vaří, žádný klokot jako v kotli pekelném!

Děkuji JoVovi za inspiraci!

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: autorka.

Jan Kovanic
9. 10. 2024

Přečtěte si seznam členských států OSN: Debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček, debil,...

Aston Ondřej Neff
9. 10. 2024

Bezuzdnost ekologických aktivistů přišla na přetřes při nedávných povodních.

Tomáš Břicháček
9. 10. 2024

Komise zažaluje Maďarsko kvůli zákonu na ochranu národní suverenity.

Ondřej Neff
9. 10. 2024

Podzim už máme astronomicky odklepnutý a také počasí odpovídá roční době.

Stanislav Křeček
9. 10. 2024

Jako každoročně, i letos nás Evropská komise nepochválila za to, jak jsou u nás vychovávány romské...

Aston Ondřej Neff
7. 10. 2024

Kde jsou ty časy, kdy se do boje pustila „hustá dvojka‟ sociální demokracie v sestavě Jana...

Aston Ondřej Neff
8. 10. 2024

Vláda Petra Fialy selhala při pokusu vyřešit jeden z palčivých problémů dneška, totiž stavební...

Aston Ondřej Neff
9. 10. 2024

Bezuzdnost ekologických aktivistů přišla na přetřes při nedávných povodních.

Marian Kechlibar
7. 10. 2024

Za měsíc se konají prezidentské volby v USA a otázka zní, „kdo má větší šance vyhrát?“.

Petr Ševčík
8. 10. 2024

Dovolil jsem si zformulovat teze, pro které bych rád hlasoval ve volbách.

bors Pavlína Štěpánka Borská
9. 10. 2024

Hurikán Milton míří přes Mexický záliv k západnímu pobřeží Floridy. Zesílil ze čtvrtého na nejvyšší...

Zbyněk Petráček
9. 10. 2024

Komu se nechce volit ani Fialovu koalici, ani Babišovo hnutí ANO, může zvažovat Miroslava Kalouska....

ČTK, Lidovky.cz
9. 10. 2024

Německá vláda zhoršila výhled vývoje ekonomiky pro letošní rok. Místo slabého růstu nově čeká...

ČTK, kh Kateřina Havlická
9. 10. 2024

Na palubě letounu společnosti Turkish Airlines v úterý zemřel pilot. Byl právě v půli cesty z...

Lidovky.cz, ČTK
9. 10. 2024

Česko a Polsko jsou skuteční spojenci, kteří mají podobné postoje na celou řadu otázek, řekl...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz