MLSOTNÍK: Těstoviny z jednoho hrnce
Vlnu receptů na těstoviny z jednoho hrnce jsem sice zaznamenala, ale nic mě nepudilo je vyzkoušet. Připadalo mi to jako zbytečné hračičkování, které nemá na výslednou chuť vliv. Jenže, jak se ukázalo, má.
JoVo mi totiž jeden takový recept, na těstoviny s česnekovou omáčkou, poslal s velice vřelým doporučením.
Když už jsem se tedy chystala vařit, rozhodla jsem se vyzkoušet dva recepty, upravené pro jednoho strávníka.
Takže začneme těstovinami s česnekovou omáčkou. Potřebujete na ně především hlubší a širší pánev (nebo nějaký dost široký kastrol) raději s tlustším dnem (kvůli rovnoměrnému zahřívání). V receptu se píše 1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky nakrájeného česneku, 450 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 250 ml smetany na vaření, 30 g másla, 220 g těstovin (suchých), sůl a pepř, 25 g parmazánu, zelená petrželka na konec.
Jelikož jsem se chystala připravit porci pro jednoho, počítala jsem všeho půlku. Vývar jsem neměla, ale mám drcenou sušenou zeleninu, takže jsem ji použila s příslušným množstvím vody.
A jedem:
Dno jsem potřela trošičkou oleje a lehce osmahla 2 nakrájené stroužky česneku, současně popepřila. Hned míchat, nesmí zhnědnout. Když začal vonět, zalila jsem ho smetanou a vodou se sušenou zeleninou (nebo použijte vývar), přidala máslo a osolila. Zde pozor – všechna sůl zůstane v jídle, takže solit přesně podle porcí.
Zakryla jsem a čekala na var.
Pak vložila suché špagety a hned je začala vařečkou ponořovat a rozhrnovat. Všechny recepty a videa upozorňují, že je nutno těstoviny čechrat a prohrnovat, protože mají tendenci se slepit k sobě.
Minutku jsem si nastavila na čas uvedený na obalu těstovin plus 4 minuty. Totiž tohle se vaří nezakryté. Takže co chvíli češete špagetám vlásky, aby se neslepovaly, a honíte je po rendlíku. A dějí se věci. Co vypadalo jako nudlovití utopenci, houstne v pěkně lesklé, příjemnou omáčkou obalené jídlo.
V receptu se upozorňuje, že možná bude potřeba trochu víc tekutin. Byla, asi dvakrát jsem v druhém poločase cmrndla trošku vody – a hned zase prohrnovat a rovnoměrně povařovat.
Čas uplynul jako nic, takže ještě naposledy prohrnout, sundat rendlík z ohně a zakrýt pokličkou. A nechat odpočívat tak 5 minut, ať špagety dojdou.
Nakonec jsem přisypala nakrájenou zelenou petrželku a na talíři posypala parmezánem. A předložila strávníkovi-kritikovi.
Pochvaloval si velice, bylo to moc dobré a repríza je žádoucí.
A pro sebe jsem vyzkoušela dát do jednoho hrnce špagety alla puttanesca. Mám je docela ráda, tak jsem byla zvědavá, jestli bude nějaký rozdíl. A byl, velký.
Recept je opravdu minimalistický: porce suchých špaget, nakrájený stroužek česneku, pár oliv, rajský protlak, sůl, zelená petrželka.
Do širší pánve jsem nalila vodu – docela dost, jak se ukázalo, ale nevadilo to. Do vody jsem uvrhla rajský protlak (asi 150 ml), trochu soli (opět upozorňuji, že všechnu tu sůl sníte) a zamíchala. Pod poklicí přivést k varu.
Jakmile směs začala vřít, vložila jsem špagety, česnek a olivy, a začala opět opatrně promíchávat (opět už bez poklice), aby si špagety jednak „lehly“ a druhak se nelepily. Minutka nastavena na dobu vaření špaget plus 4 minuty, v tomto případě tedy 13 minut.
A pak už jen stačilo občas, co dvě-tři minuty promíchnout. Plavalo to velice, obávala jsem se, že vody je moc, vypadalo to jako řídká polévka.
Ale ukázalo se, že v druhém poločase bude opět nutno kapku vody přidávat.
Pokud by někomu přece jen zbývalo více tekutiny, stačí prostě o minutku déle směs na plameni míchat, voda se rychle odpaří.
Pak odstavit a konečně přikrýt, nechat třeba 5 minut stát. A pak už jen přisypat nakrájenou zelenou petrželku a naložit na talíř.
A divila jsem se velice. Chuť je hodně jiná než u klasického receptu, mnohem hutnější, výraznější. Zde se všechen protlak a chutě krásně propojily a špagety jimi nasákly. Byly krásně lesklé, přes všechno to vaření příjemné na skus a bylo to prostě mimořádně dobré. Žádná lehká (čti „jalová“ nebo „nanicovatá“) chuť jako u mých obvyklých pasta alla puttanesca, které na talíři pokaždé měly pod sebou loužičku řídké omajdy, ale pořádné jídlo, které jsem si užila.
Ještě poznámka: JoVo mi psal, že mají radši vřetena. Já měla doma akorát špagety. Ale pokud máte někdo doma nudlostroj, tak tyhle recepty jsou pro vás přesně to pravé.
A druhá poznámka – obměny:
U těstovin s česnekovou omáčkou můžete v druhém poločase vaření přidat brokolici rozebranou na malinké růžičky (aby se stačila uvařit). A samozřejmě lze smetanu nahradit mlékem a nedávat máslo. Protože při této úpravě budou těstoviny i tak vynikající.
A pro masožravce: na pánvi si nejdřív orestujte mleté maso s nadrobno nakrájenou cibulí (tak dlouho, aby se maso pak při vaření s těstovinami stačilo dodělat, takže restujte aspoň 15 minut). Pak k němu položte suché špagety, rajský protlak nebo nakrájená rajčata, nakrájený česnek, přiměřeně osolte, opepřete, a zalijte vodou (nebo vývarem), aby bylo vše ponořeno. A pak už stačí jen udržovat var a opatrně promíchávat. Kdyby tekutina docházela (těstoviny by se začaly přichytávat na dno), přilejte trošinku vody. Po dosažení bodu varu by se délka vaření měla opět řídit těstovinami – když se mají vařit dejme tomu 8 minut, přidejte ještě 4, a nakonec ještě nechat stát pod pokličkou tak 5 minut.
Výsledek bude opět mnohem lepší než při klasické úpravě, kdy se vaří těstoviny a omáčka zvlášť.
A ještě na závěr: u obou receptů jsem použila nerezovou pánev, a vařilo se to na ní velice dobře – žádné připalování. Teplota jen taková, aby bylo vidět, že se tekutina vaří, žádný klokot jako v kotli pekelném!
Děkuji JoVovi za inspiraci!
Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.
Foto: autorka.