16.4.2024 | Svátek má Irena


MLSOTNÍK: Čočkový „prejt“

10.3.2017

O mně se ví, že mám ráda cukety a jiné zhůvěřilosti, tak se připravte i dneska. Ale tohle bude recept ověřený a dobrý, neb jsem se inspirovala kuchařkou Tajemství židovské kuchyně od pánů Janalíka a Marholda.

Suroviny

A taky jsem se inspirovala onehdy jednou Zvířetnicí pátrající po jídle, které by bylo možno dát si ve dnech před návštěvou laborky.

V souladu s receptem jsem si připravila čočku (obyčejnou) a jáhly, cibuli, česnek, majoránku, nové koření, pepř, sůl, majoránku. V rozporu s receptem jsem si nepřipravila žádný tuk.

Jelikož jsem jídlo plánovala jen pro sebe, usoudila jsem, že mi bude stačit poloviční dávka oproti receptu, který počítal s půlkilem čočky a půlkilem jáhel.

Suroviny ve stadiu příprav

Takže jsem čočku zalila studenou vodou a nechala stát pár hodin (od rána). Pak jsem čočku dala vařit – zatím bez uvedného koření i bez soli, jen jsem ze zvyku přihodila bobkový list (abych nepřispívala ke globálnímu oteplování :-)

Hned jsem si 3x spařila jáhly („spařit“ znamená zalít vroucí vodou, promíchat a slít, zde 3x po sobě) a na sucho osmažila nakrájenou cibuli (kuchařka radí osmažit na husím sádle nebo oleji, což jsem ctnostně a taky ze zvědavosti vynechala.)

Čočku dovaříme s jáhlami

Když byla čočka napůl uvařená, přidala jsem k ní jáhly a trochu vody, a opět bez jakéhokoli dochucování nechala dovařit.

Všechna voda se pěkně vsákla – raději pomalu dolévejte v průběhu vaření, než mít na konci řídkou polívku.

Užasla jsem, kolik té hmoty nakonec bylo, klidně jsem toho mohla udělat půlku z půlky a stejně bych to měla na dva dny nejmíň.

Už je upečený

Zamíchala jsem do toho opraženou cibuli, majoránku, kterou jsem dostala od Evy Sissinkové, natlučené černé koření, nakrájený česnek (má se rozmačkat, ale byla jsem líná či čo) a konečně i sůl.

Recept radí vymazat pekáček nebo mísu husím sádlem či olejem, já jsem sáhla po pečicím papíru a remosce. A pekla jsem asi hodinu. Ale myslím, že kdybych to pekla v otevřeném pekáčku normálně v troubě, nebyla by toho taková macatá vrstva a upeklo by se to asi dříve.

Chutná s kvašenou zeleninou

Ale i tak se „prejt“ povedl. Křupavá kůrčička, moc dobré to je. Slupla jsem čtvrtku remosky, jen to hvízdlo. Takže za sebe doporučuju.

A dobré je k tomu kvašené zelí anebo i jiná zelenina – tu jsem dostala v bulharském obchodě, mají zrovna sezónu kvašených okurek, květáku, rajčat, paprik, mrkve...

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Foto: autorka

Lika Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !