Sobota 17. května 2025, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Čočkový „prejt“

Lika
diskuse (95)

O mně se ví, že mám ráda cukety a jiné zhůvěřilosti, tak se připravte i dneska. Ale tohle bude recept ověřený a dobrý, neb jsem se inspirovala kuchařkou Tajemství židovské kuchyně od pánů Janalíka a Marholda.

Suroviny

A taky jsem se inspirovala onehdy jednou Zvířetnicí pátrající po jídle, které by bylo možno dát si ve dnech před návštěvou laborky.

V souladu s receptem jsem si připravila čočku (obyčejnou) a jáhly, cibuli, česnek, majoránku, nové koření, pepř, sůl, majoránku. V rozporu s receptem jsem si nepřipravila žádný tuk.

Jelikož jsem jídlo plánovala jen pro sebe, usoudila jsem, že mi bude stačit poloviční dávka oproti receptu, který počítal s půlkilem čočky a půlkilem jáhel.

Suroviny ve stadiu příprav

Takže jsem čočku zalila studenou vodou a nechala stát pár hodin (od rána). Pak jsem čočku dala vařit – zatím bez uvedného koření i bez soli, jen jsem ze zvyku přihodila bobkový list (abych nepřispívala ke globálnímu oteplování :-)

Hned jsem si 3x spařila jáhly („spařit“ znamená zalít vroucí vodou, promíchat a slít, zde 3x po sobě) a na sucho osmažila nakrájenou cibuli (kuchařka radí osmažit na husím sádle nebo oleji, což jsem ctnostně a taky ze zvědavosti vynechala.)

Čočku dovaříme s jáhlami

Když byla čočka napůl uvařená, přidala jsem k ní jáhly a trochu vody, a opět bez jakéhokoli dochucování nechala dovařit.

Všechna voda se pěkně vsákla – raději pomalu dolévejte v průběhu vaření, než mít na konci řídkou polívku.

Užasla jsem, kolik té hmoty nakonec bylo, klidně jsem toho mohla udělat půlku z půlky a stejně bych to měla na dva dny nejmíň.

Už je upečený

Zamíchala jsem do toho opraženou cibuli, majoránku, kterou jsem dostala od Evy Sissinkové, natlučené černé koření, nakrájený česnek (má se rozmačkat, ale byla jsem líná či čo) a konečně i sůl.

Recept radí vymazat pekáček nebo mísu husím sádlem či olejem, já jsem sáhla po pečicím papíru a remosce. A pekla jsem asi hodinu. Ale myslím, že kdybych to pekla v otevřeném pekáčku normálně v troubě, nebyla by toho taková macatá vrstva a upeklo by se to asi dříve.

Chutná s kvašenou zeleninou

Ale i tak se „prejt“ povedl. Křupavá kůrčička, moc dobré to je. Slupla jsem čtvrtku remosky, jen to hvízdlo. Takže za sebe doporučuju.

A dobré je k tomu kvašené zelí anebo i jiná zelenina – tu jsem dostala v bulharském obchodě, mají zrovna sezónu kvašených okurek, květáku, rajčat, paprik, mrkve...

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Foto: autorka

Ivo Fencl
17. 5. 2025

Krásnými časy se míní roky 1880-1912.

Jan Kovanic
17. 5. 2025

Novotný má teď svou vlastní huť v Novém Boru.

Lika
17. 5. 2025

Zmrzlý kalendář

Gustav Sitař
17. 5. 2025

Nemálo Američanů vnímá situaci v USA jako souboj.

Aston Ondřej Neff
14. 5. 2025

Chystaná smlouva s Korejci mohla být nepopiratelný úspěch

Aston Ondřej Neff
15. 5. 2025

O co jde vládní sestavě v předvolební kampani?

Aston Ondřej Neff
16. 5. 2025

V tomto světě je možné všechno.

Úpadek německého hospodářství je zjevný každému.

Benjamin Kuras
14. 5. 2025

Amerika ji za to peskuje, Evropa jí za peskování nadává.

VJ Václav Janouš, lupr Lucie Procházková, svm Matěj Svěrák
16. 5. 2025

V nemocnici v Táboře na jihu Čech v pátek hospitalizovali pacienta, u kterého se večer objevily...

Lidovky.cz
9. 5. 2025

Čeští hokejisté obhajují na mistrovství světa zlaté medaile. Přímo z dějiště šampionátu v dánském...

Lidovky.cz, ČTK
16. 5. 2025

Novým velitelem ruských pozemních sil se stal generálplukovník Andrej Mordvičev, který se stal za...

Lidovky.cz, ČTK
16. 5. 2025

Vůdcům arabských států podle amerického prezidenta Donalda Trumpa „chyběla láska“, kterou jim...

dyn Josef Dyntr
16. 5. 2025

Sedm let bude muset splácet marketingový expert Jakub Horák svůj dluh vůči miliardářovi Karlu...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz