29.4.2024 | Svátek má Robert


POLEMIKA: Je to ještě MNOHEM složitější, než píše pan Vlk st.

23.8.2023

Pan Václav Vlk st. okomentoval můj článek o rozhodnutí větší části ukrajinských uprchlíků zůstat v Česku jako povrchní a který „plete všechno dohromady“. Nazval ho ASIMILACE: S Ukrajinci to tak jednoduché není.

ASIMILACE: S Ukrajinci to tak jednoduché není - Neviditelný pes (lidovky.cz) napsal pan Václav Vlk st. jako reakci na můj článek ohledně přání dnes už nadpoloviční většiny ukrajinských uprchlíků zůstat v Česku a nevracet se na Ukrajinu. Obvinil mě v něm z povrchnosti a píše: V článku dává (Bartoň) dohromady souvislosti s vylidňováním Ukrajiny i válečné uprchlíky, čímž vytvářím hned na počátku jakýmsi pelmel. Plete různá fakta dohromady. V první řadě je jasné, že počet Ukrajinců jaksi česká statistika tají, protože je motá dohromady s válečnými uprchlíky, a nakonec i s těmi Ukrajinci, kteří již mají české občanství. Autor poněkud povrchně pláče nad osudem Ukrajiny. Tolik výtažek z úvodu komentáře pana Vlka st.

Pominu zcela invektivy pana Vlka st. vůči mému autorství a prohlásím, že články pana Vlka st. čtu pravidelně a považuji je za zajímavé a podnětné. Pokud píše, že s Ukrajinci to tak jednoduché není, má i nemá pravdu. Komentoval jsem statistiku, která byla provedena podle autorů analýzy pouze mezi uprchlíky před válkou. Nebyla zaměřena na Ukrajince, kteří tu žijí téměř „od nepaměti“ a asimilovali se do naší společnosti. „Lopaťáky“ o kterých píše Vlk st. tu samozřejmě máme už desítky let a o nich můj článek fakt nebyl.

Nicméně, a to musím dát panu Vlkovi st. stoprocentně za pravdu, s Ukrajinci to skutečně tak jednoduché není a musím kousnout do naprostého tabu české politiky i žurnalistiky. O politice Ukrajiny se nepochybuje a zcela tabu je kritika či komentář politiky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který by neoslavoval jeho vůdcovské schopnosti. Končil jsem svůj komentář o válečných uprchlících s tím, že ti, co tady chtějí zůstat, evidentně nevěří, že se podaří uzavřít mezi Ukrajinou a Ruskem dohodu, která by vedla k ukončení konfliktu. A logicky tak na to navážu konstatováním, že tím nevěří na dohodu mezi Zelenským a Putinem. Je třeba to takto jasně formulovat a personifikovat, protože jinak je to jen chození kolem horké kaše.

Jaké jsou ruské cíle agrese proti Ukrajině:

  1. Zabránit členství Ukrajiny v NATO
  2. Zlikvidovat Ukrajinu v hranicích po rozpadu SSSR
  3. Trvale anektovat Krym a další části východní Ukrajiny včetně Kyjeva

Jaké jsou cíle Ukrajiny:

  1. Obnovit Ukrajinu v hranicích roku 1991 včetně Krymu

V čem je tedy faktický problém, když údajně stačí dodat Ukrajině techniku a Ukrajina pak svými vojáky vše dobude na Rusku zpět? Je to ignorování (ukrajinské politiky včetně Zelenského) Ruska jako jaderné velmoci. Vykládat o tom, že se Ukrajina nebojí jaderné války je možné, ale naprosto kontraproduktivní. Jaderné války s Ruskem se obávají USA a NATO, jinak by už na Ukrajině NATO dávno bylo. Mladí lidé, kteří fakticky vůbec netuší, co to jaderné zbraně jsou a kteří horují pro zahnání Ruska až někam za Ural (čtu komentáře tak jednoduché pod každým článkem o válce na Ukrajině), ukazují plasticky, že nevědí nejen to, že jsou jaderné zbraně obrovským nebezpečím pro osud lidstva, ale navíc jsou ochotni věřit tomu, že ruské jaderné zbraně jsou „nefunkční“, protože je v „Mordoru bordel“. Velmi jim doporučuji zhlédnout film Oppenheimer, aby se alespoň trochu poučili.

A je třeba si otevřeně připustit, že plány více než poloviny ukrajinských uprchlíků na další budoucnost v Česku jsou motivovány i tím, že si tito lidé jsou vědomi, jaké nebezpečí Rusko pro Ukrajinu představuje a nehodlají se na této situaci podílet.

Pan Vlk st. věnuje velkou část svého komentáře tomu, jak fungovala ekonomická migrace v případě turecké menšiny v Německu. Tato legální migrace, kterou dnes vystřídala ilegální migrace z arabského světa a Afriky obecně, vytvořila vazbu Turecka na Evropu a Turecko z ní dnes podle Vlka st. profituje. Obávám se, že Turecko není „zdárným“ členem NATO, protože s Ruskem udržuje více méně normální vztahy a nezavedlo proti němu sankce (které jsou jedněmi oslavovány jako „účinné“, zatímco druzí píší o tom, že jsou de facto neúčinné a jen vytěsnily západní zboží z Ruska legální formou). Právě na ČT1 v Událostech dne 17.8.2023 byla zpráva z Moskvy o tom, že ruský trh s osobními auty se již vrátil na úroveň před válkou a jediný rozdíl je v tom, že se místo západních aut prodávají čínská a západní auta se dovážejí oklikou například přes Gruzii.

Obávám se proto a souhlasím tak i s panem Vlkem st., že Ukrajina po válce, pokud skončí, zdaleka nebude vypadat tak, jak si přeje současné vedení Ukrajiny. A pokud tam budou dále padat bomby, nezačne ani žádná faktická obnova Ukrajiny, kde se už o škodách také nemluví, ale již v polovině loňského roku už byly odhadnuty na tisíc miliard dolarů. A to je samozřejmě ten hlavní důvod, proč se více než polovina Ukrajinců uprchlých před válkou nechce vrátit domů.