19.3.2024 | Svátek má Josef


POLEMIKA: Kandidatura radních vadí jen někdy

29.7.2021

Ondřej Neff se ve svém úvodníku (27. 7. 2021) na Neviditelném psu zamýšlí nad kandidaturou Hany Lipovské do poslanecké sněmovny za Volný blok. Při té příležitosti zmiňuje také Trikoloru. Píše:

„Názory Hany Lipovské jsou konzervativní, ona sama je hluboce věřící, vzděláním ekonomka a přesvědčením liberální ekonomka v původním, nikoli tom moderním překrouceném slova smyslu. Když před nedávnem změnila účes a rázem se stala z klášterní schovanky atraktivní mladou ženou, mohlo nás trknout, že se chce více veřejně angažovat. Že by natolik chtěla jít do politiky, aby kandidovala v těchto volbách, napadlo asi málokoho. Pokud ano, pak tu byla k dispozici Trikolóra. Svým vypjatým nacionalismem sklouzává Trikolóra do extrému, ten ji tlačí za hranice volitelnosti, ale pořád je to ještě sdružení příčetných lidí, má podporu hodnotných osobností, Zuzana Majerová Zahradníková je pozoruhodná osobnost a sněmovně by prospělo, kdyby z ní po volbách nevypadla. Ale lidé, jako je Volný a Volfová, jsou prostě pod úroveň.“

Některé Neffovy věty stojí za reakci, některé za polemiku. Když zmiňuje, že tu byla k dispozici Trikolóra, je možná dobré připomenout, že to byla právě tehdejší první místopředsedkyně a dnešní předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová, kdo toho pro zvolení Hany Lipovské do Rady České televize ve sněmovně odpracoval zdaleka nejvíc. Leč právě Trikolora se později stala cílem nejedné kritiky dua Lipovská/Bobošíková. Teprve nyní, po ohlášení jejich kandidatury za Volný blok to dostává logiku. Ale abychom si správně rozuměli. Ať si každý kritizuje, koho chce a jak chce, jen by se u toho neměl tvářit jako nestranný komentátor.

Ale není to nic nového pod sluncem. Někdejší šéfkomentátor MF Dnes Martin Komárek před pár lety předvedl něco podobného. Nejprve z pozice „nezávislého“ komentátora zhusta kritizoval zavedené politické strany, aby teprve posléze přiznal barvu, když navlékl babišovský dres s koblihou na hrudi.

Pražská kavárna sice kvůli Lipovské vyvádí jak pominutá, ale na samotné kandidatuře člena Rady České televize do parlamentu nic závadného, nedovoleného či snad dokonce nezákonného není. Pak ovšem jakoukoli logiku postrádá i vyhlášení Lipovské, že až do voleb nebude v Radě ČT hlasovat.

Kandidatura mediálních radních už tradičně vadí jen někdy a jen u někoho. Když v roce 2006 kandidoval do sněmovny za Zelené člen Rady ČT Petr Uhl, kavárníci samozřejmě ani nehlesli. Stejně tak, když v roce 2004 kandidoval do Senátu za ČSSD člen Rady ČT Erazim Kohák. Naopak ukřičet se mohli, když jsem z pozice člena Rady pro vysílání do parlamentu kandidoval já.

Opět nic nového pod sluncem, píšu to už dlouho: Jsme země dvojího metru a pravdoláskovní havlistická kavárna i její nové svazácké „milchvilprdí“ klony jsou jeho nejčelnějšími protagonisty.

Teď ta polemika. Opravdu netuším, kde Ondřej Neff přišel k onomu vypjatému nacionalismu, jako kdyby snad Trikolora byla horda nácků, kteří po náměstích vyřvávají „nic než národ“. Leda že by oním vypjatým nacionalismem měla být dlouhodobá konzistentní kritika deficitu demokracie Evropské unie, odhodlání nadřadit české zákony nad unijní směrnice, obhajoba suverenity naší země či obyčejná láska k vlasti. Nebezpečným extrémem je dnes daleko spíše umělý unijní euronacionalismus.

Takže nejenom pro Ondřeje Neffa. Kdo jsme? Jsme Trikolora Svobodní Soukromníci. Spojujeme pravici. Jsme politická formace, jež brání normální svět, vaši svobodu, prosperitu i peněženku. Jsme alternativa, která chce vládu skutečných osobností a profesionálů, kteří po covidu obnoví naši zemi a vrátí do parlamentu národní hrdost i zdravý rozum. Nejsme koalice, jsme jedna strana – Trikolora Svobodní Soukromníci. Žádný hlas tak zbytečně nepropadne. Vrátíme skutečnou pravici na parlamentní mapu České republiky.

Autor je stínovým ministrem kultury politické formace Trikolora Svobodní Soukromníci a kandiduje za ni v Pardubickém kraji.