29.4.2024 | Svátek má Robert


ROZEPŘE: Komu vadí soudce Simon

20.9.2023

Asi těm, kdo mají raději neřízené soudcovské střely než „formalisty“. Je nepřijatelné skandalizovat soudce za jeho rozhodovací činnost, v níž má být nezávislý, a ne jít na ruku politické nebo mediální objednávce.

Nepříjemně mě překvapila neférová, očerňující kampaň, která se strhla proti Pavlu Simonovi, jednomu z našich velmi kvalitních a erudovaných soudců, který byl prezidentem navržen na Ústavní soud.

Útočí se na něj z toho nejnepřijatelnějšího důvodu, který lze v demokratickém právním státě proti soudci vytáhnout – kvůli jeho rozhodovací činnosti. Právě při té má být nezávislý, a nejednat podle objednávky politiků, médií či veřejnosti. To platí i o velmi sledovaných kauzách, jako ty související s H-systémem, ve kterých se cítí být povolaným „soudcem“ tak nějak každý.

Jak si všímá Petr Dimun na České justici, mezi senátory proti Simonovi aktivně vystupuje Hana Marvanová, tedy „advokátka, které se nelíbí, jak v konkrétní věci, kde komerčně zastupovala klienty, rozhodl senát, v němž je Pavel Simon členem. V podstatě bychom to mohli označit za vyřizování si účtů, a tak trochu za zneužití veřejné funkce.“

Marvanová uvedla na Twitteru (X), že „rozhodnutí dr. Simona, která rušil Ústavní soud jsou projevem formalistní justice v kauzách občan vs. stát, kdy obecné soudy často stojí spíše na straně státu“.

A tady se asi dostáváme k jádru problému. Pavel Simon je jeden z těch soudců, kteří jsou si vědomi limitů svojí úlohy, totiž, že mají právo vykládat, vyjasňovat, ale ne sami aktivisticky vytvářet. Jak uvedl v nedávném rozhovoru, vnímá úkol soudce tak, že má „právo dotvářet v souladu s hodnotami právního řádu a vůlí zákonodárce, nikoli stanovovat zcela nová právní pravidla,“ a nelíbí se mu, když Ústavní soud právo „unáší“.

Doktor Simon tedy zřejmě vadí hlavně těm, kdo mají raději neřízené soudcovské střely (a soudcokracii) než „formalisty“, a pak samozřejmě těm, kdo se mu za to či ono rozhodnutí mstí. Zbývající humbuk kolem něj – včetně skandalizace jeho zájmové činnosti – je věcí senzacechtivosti médií a různých komentátorů. V každém případě je celá tato umělá aféra velmi nedůstojná a zanechává smutný dojem.