19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Cifršpiónka ministryní financí

23.2.2021

Každého občana našeho státu musí přímo fascinovat, jak skvělou cifršpiónku máme za ministryni financí ve firmě Český stát. Doufám, že použitý slang není žalovatelný, protože dobrý, případně skvělý účetní je opravdu k nezaplacení.

Počátkem prvního desetiletí jsem nějakou dobu pracoval v dosti velké strojírenské firmě v Ostravě, kde byl ekonomickým náměstkem mladý inženýr, nějaký Mirek D. Nezapomenu na jeho občas používaný bonmot na poradách vedení, kdy vystoupení uváděl svým oblíbeným „omlouvám se, já jsem jen obyčejný blbý ekonom, ale…“ a pokračoval konkrétní argumentací, třeba kterou zakázku je nutné uspíšit kvůli fakturaci a zajištění peněz do firmy, jaký typ nákladů nám podezřele roste, uváděl predikce hospodaření, ptal se, čím může pomoct, a tlačil ostatní k lepším výsledkům, neboť jak si firma vydělala, takové pak byly výplaty lidí odshora dolů, samozřejmě včetně jeho odměn. Ten ekonom chodil často i do provozů, aby si zakázky „ohmatal“.

To naše vrchní cifršpiónka má sakra jinou rozlišovací schopnost, i pokud se týká číselných řádů. Ale myslím taky úplně jiný přístup, než ten „blbý ekonom“ z Ostravy. Zdá se, že ona finance neřídí, ale nechává si je prostě jen reportovat, promiňte, propočítané předkládat.

Jen se podívejme na průběh plnění státního rozpočtu za loňský rok. Už po únoru, kdy jsme o nějakém viru zaslechli jen něco z hodně vzdáleného východu, schodek 27,4 miliard. Pak přišla konečně spásná pandemie! Tomu se říká zásah v pravou chvíli. Následovalo velmi lehce prosazené navýšení schodku na 500 miliard Kč a konečně to pravé pohodové hospodaření. Z cizího. To snad musí přinášet…vrcholné vzrušení.

Všechny přece musí uklidňovat, s jakou přímo akademickou rozvahou a s laskavým shovívavým pochopením pro nás ostatní, co tomu nerozumíme, ale hlavně s bohorovným klidem vždy prezentuje zatraceně nepříznivou skladbu příjmů a výdajů. A účetnicky přesně vysvětluje, v čem ten ne schodek, ale hluboký sešup spočívá. Stejně tak jako když nutnost deficitů prosazovala i v době vysoké konjunktury. V obou případech jako bůhví jak skvělé výsledky řízení státní pokladny.

Teď se za koviďáka schová vše, kdejaké plýtvání, křivení ekonomiky, kontroverzní přesuny peněz. Ano, ty ztrácejí hodnotu, o to větší částky musí tedy být ve hře. O tržní ekonomice, například bez dotací, jsme asi měli mnozí dříve úplně jiné představy. A tak i letos plánovaně klopýtneme na cestě k Budelíp o dalších půl bilionu. Ale blíží se volby, už se těším na rouškovné č. 2.

A nakonec ty úplatky voličům a další dajboželehko vyhazované miliardy, vše dárky od našich potomků, paní vrchní účetní přesně zanese do položek, které by měly být vedeny jako NEMÁ BRÁTI/BRAL, NEMÁ DÁTI/DAL.

rebelant.blogspot.com