19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Nová vládní nařízení

1.3.2021

Pokud se situace zlepšuje, vláda chválí sama sebe. Za každé zhoršení však prý můžeme my všichni. Zvláštní. Na nová vládní nařízení navíc tvrdě doplatí především lidé z nejmenších obcí.

Tak si to shrňme. Včera jsme se dozvěděli, že si za současnou situaci všichni můžeme sami. Většina osob dodržovala nařízená opatření. Živnostníci po tisících zkrachovali. Řada osob má psychické problémy. Další podcenili preventivní zdravotní péči a ponesou si velké následky. Děti nebyly téměř rok ve škole. Jejich rodiče často pracují po večerech a nocích z domu, aby se o ně mohli během dne starat. Děti nemají sociální kontakty, vědomosti, začínají jim problémy s držením těla od celodenního sezení u počítače a kvůli absenci zájmových aktivit a sportu tloustnou.
Jsem si jistý, že kdyby šla situace k lepšímu, mohla by za to vláda. Když se čísla zhoršují, můžeme za to my.

A teď k opatřením. Nehodlám je tu rozebírat jedno po druhém, už teď ale lituji obyvatele nejmenších obcí. Uvedu konkrétní příklad - například Šarovy. Mají jen lehce přes 2 km2 rozlohy a cca 200 obyvatel. Jsou poslední obcí zlínského okresu, sousedí s okresem Uherské Hradiště. Zatímco lidé ve městech a v obcích budou mít i při opatření realativně velké možnosti pohybu, v této malé obci toho moc nenachodíte ani nenaběháte.

Navíc podobné obce jsou často v rámci okresu okrajovými a nemají obchody, lidé tedy musí za nákupy jezdit do sousedních vesnic. Jenže ty jsou často již v jiných okresech, kde je pro ně nákup dle nařízení zakázán.

A pojďme dál. Pokud místní obyvatel má zaměstnání v Uherském Hradišti, dle nařízení si zde po práci nesmí nakoupit. Musí do okresu Zlín, pod který patří. Tzn., že po cestě z práce v UH musí minout svůj domov, který je na polovině cesty mezi okresy a jet dalších x km až do Zlína. Vesnické obchody totiž mají po 17. hodině, kdy se lidé vracejí z práce, vesměs zavřeno. Takže to znamená další ztrátu času, financí za PHM a nesmyslné přejíždění. Tohle je pouze jeden příklad. Podobných vesnic je však daleko více.

Za mne je toto řešení jen dalším obrovským paskvilem.

Převzato z profilu,