19.3.2024 | Svátek má Josef


EKONOMIKA: Euro do toho, euro do toho!

2.7.2022

Aneb rychlý průvodce pro ekonomizující laiky 28.

Euro je výhodné i pro obyčejné lidi“, je titulek článku zde na Psu pana Pánka Michaela, ve kterém podporuje vstup České republiky do eurozóny (měnové unie). Mezi výhody uvádí „snadnější porovnávání cen jednotlivých druhů zboží“ nebo „euro zajistí stabilní ceny, což zamezí zdražování zboží“.

Následující článek je velmi zkráceným a zjednodušeným popisem měnového kurzu pro laiky. Pro náročnější čtenáře je k dispozici důkladný, pečlivý a podrobný popis problematiky měnové politiky, měnových zón a eura tady a zde, včetně představení autora teorie optimálních měnových zón Roberta Mundella (nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1999). Používané výrazy jsou hodnotově neutrálními výroky na úrovni sdělení „voda je tekutina čirá bez chuti a zápachu“. Upozornění: zanechat čtení by nyní měli všichni čtenáři s nutkáním nadávat a osoby, které považují ekonomii za pavědu – toto je ekonomický text.

Porovnávání cen výrobků je běžnou rutinou každého kupujícího. Zákazník koukne na cenu másla v řetězci Růžovém nebo Fialovém (v kamenném nebo virtuálním), případně u místního hokynáře. Placení probíhá v lokální měně, kterou všichni znají, tudíž srovnávání nemůže být jednodušší.

Porovnání cen másla v domácí a zahraniční měně je disciplína pro „pokročilé“. K jejímu zvládnutí je nutná znalost aritmetiky prvního stupně základní školy, dále dovednost nalezení aktuálního měnového kurzu. Nakonec podstoupit martyrium s vyhledáním zahraničního řetězce, ve kterém prodávají srovnatelné máslo k českému ekvivalentu (množství, kvalita).

Nyní jsou k dispozici všechny ingredience a kupující násobí rakouskou cenu másla € 1,69 (řetězec Lidl) měnovým kurzem 24,725 Kč (střed ČNB, dne 28. června 2022). Výsledek 41,78 Kč porovná s cenou másla v českém Lidlu 39,90 Kč. Je zcela lhostejné, jestli je popsaný postup běžnou rutinou tuzemského obyvatelstva nebo fabulací euro milovníka. Jediný důležitý a skutečný fenomén, který vstupuje do hry na „srovnávanou“ je měnový kurz.

Měnový kurz je proměnná hodnota domácí měny vyjádřená v zahraniční měně 1 € za 24,725 Kč. Proměnná proto, že měnový kurz je od května 1997 flexibilní neboli pohyblivý neboli volně plovoucí. Pokud by měnový kurz koruny vůči euru poklesl (tzn. posílil) z 24,725 Kč/€ na hodnotu 22,725 Kč, tak by máslo v rakouském Lidlu zlevnilo na 38,40 Kč. Při růstu (tzn. oslabení) měnového kurzu by byla situace opačná.

Kurzy měn se tvoří na měnovém trhu, který je zcela decentralizovaný. Obchodníci hledají ziskové příležitosti, kdy je měna slabší na jednom trhu a silnější na jiném a tímto způsobem mění měnové kurzy na stejnou úroveň na všech trzích (fakticky dokazují platnost zákona jedné ceny). Stručně řečeno, když koupíte 1 € za 25 korun, tak je tomu proto, že někdo byl ochoten prodat 1 € za 25 korun (náklady konverze jsou pro jednoduchost zanedbány).

Stejně funguje měnový kurz jako kanál, který rovná ceny zboží na jednotlivých trzích. Mějme stejné zboží v tuzemsku za 10 peněžních jednotek a v zahraničí 5 peněžních jednotek, měnový kurz je 3:1. V takovém případě exportér vyveze zboží do zahraničí, kde obdrží 5 zahraničních peněžních jednotek, které vymění za 15 tuzemských peněžních jednotek. Má zisk 5 tuzemských peněžních jednotek, který plyne z rozdílu mezi tuzemskou cenou a měnovým kurzem. Vyšší vývozy zboží do zahraničí povedou k jeho nižší ceně v zahraničí a k tuzemské vyšší ceně. Zároveň povedou k vyšší nabídce zahraniční měny nad tuzemskou poptávkou, což povede k posílení (zhodnocení, apreciaci) tuzemské měny.

Pokud by politická reprezentace rozhodla, že se v Kotlině bude používat euro namísto koruny, tak klíčovou záležitostí se stane určení měnového kurzu, kterým bude koruna fixována vůči euru. Každý haléř nebo cent hraje svoji roli, jak bylo výše dokázáno na jednoduchém příkladu s máslem.

Nejedná se o triviální záležitost, což ukazuje „all time classic game“ v podobě přechodu bývalého východního Německa (NDR) z východní marky na západní marku (DM). Kurz byl stanoven 1:1. Bakelitový Trabant byl neprodejný za 500 DM, natož za 5 000 DM, které výrobce potřeboval k pokrytí provozních nákladů. Stejný osud potkal vlastně celé východoněmecké hospodářství. Emoce je báječná ve vztahu dvou lidí. Rozum je báječný ve vztazích hospodářských.

Příběh, že by používání eura zamezilo drahotě, je roztomilý. Pohled na jakýkoli portál, kde jsou zveřejňovány ceny komodit prokáže, že příběh o zamezení drahotě nemá žádný vztah k realitě. Ceny rostou bez ohledu na používanou měnu, protože ceny určuje vztah nabídky a poptávky. Při poklesu nabídky zboží a nezměněné nebo rostoucí poptávce po zboží, prostě a jednoduše ceny rostou.

Mezi obyvatelstvem Kotliny je stále ještě hodně pamětníků měnové unie (používání společné měny) zvané Československo (pamětníci rakousko-uherské měnové unie už zřejmě nežijí). Nikdo nebude tvrdit, že po sedmdesáti letech používání společné měny byly úrovně obou ekonomik alespoň srovnatelné. Není vyloučeno, že opravdu existují nějaké výhody společné evropské měny. Potom je potřeba je neprodleně zveřejnit.

Modrý pták