19.3.2024 | Svátek má Josef


MĚNA: Euro je výhodné i pro obyčejné lidi

25.6.2022

Vedou se spory o tom, jestli má Česká republika přijmout euro nebo ne. Já se domnívám, že klady převažují nad zápory a naslouchám odborníkům, kteří si myslí, to samé. Naše země se k přijetí společné evropské měny zavázala při vstupu do Evropské unie. Vydělá na něm většina obyvatel České republiky.

Pohodlnější se stane cestování , které nebude vyžadovat výměnu peněz. A země eurozóny bývají častým cílem českých turistů. Další výhoda je ještě zajímavější. Čeští spotřebitelé by mohli snadněji porovnávat ceny jednotlivých druhů zboží než nyní. Okamžitě by například zjistili, že máslo je v Česku dražší než v Rakousku a zajímali by se proč. To by vedlo k většímu tlaku na snížení cen a zároveň i kvalitu zboží.

V současné době pak čelíme velké drahotě a rostoucí inflaci kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Česká koruna kvůli tomu oslabila. Zdražování by však nemuselo být tak masivní, kdyby Česká republika zavedla jako svoji měnu euro. Příkladem nám může být Slovensko, kde jsou ceny za některé druhy zboží nižší než u nás.

Odborníci varují před tím, že absence eura nás zbytečně stojí velké peníze, když firmy utrácí miliardy korun ročně za to, že musí vyrovnávat poklesy koruny k euru. V případě růstu hodnoty koruny k euru je také ohrožen náš export, protože ceny našich výrobků v návaznosti na to zdražují a obtížněji se prosazují na trhu. A to samozřejmě sebou nese i riziko ztráty pracovních míst a růstu nezaměstnanosti. Přitom do zemí eurozóny vyváží Česká republika 66% tedy dvě třetiny exportu!

Euro nám zajistí stabilní ceny bez výkyvů, což zamezí zdražování zboží. Lépe, snadněji a bezpečněji by se nám obchodovalo nejen s eurozónou, ale i se všemi zeměmi světa. Důležitá je rovněž vyšší ekonomická stabilita. To znamená, že bychom byli součástí silnějšího ekonomického a finančního společenství než jsme dosud a s eurem bychom tak lépe odolávali hospodářským problémům než s korunou. Urychlilo by to i náš hospodářský růst. Eurozóna je místem, kde se rozhoduje o osudu Evropy a my bychom se tak stali členem elitního klubu a náš hlas by byl v Evropské unii daleko silnější, než je dosud.

A pak je tu ještě jeden velmi pádný argument pro přijetí eura, který je zajímavý i pro české občany, protože se týká jejich peněz. Česká národní banka v posledních čtyřech letech uměle oslabovala korunu, což lidem znehodnotilo jejich úspory. I tento problém by v případě přijetí eura odpadl.

Jsem si vědom toho, že přijetí eura má samozřejmě i svá rizika, ale znovu zdůrazňuji. Jsem přesvědčen, že výhody společné evropské měny převažují nad negativy.

Michael Pánek (ODS),

středočeský krajský zastupitel