27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


EKONOMIKA: ČNB a hypotéky

4.6.2022

Aneb rychlý průvodce pro ekonomizující laiky 26.

V sobotu, dne 28. května 2022 se uskutečnila konference pod názvem: Peníze včera, dnes a zítra. Jedním z řečníků byl bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, který pobavil přítomné výrokem, že úvěrovému procesu (vzniku nových peněz) nerozumějí dokonce někteří bankéři. Den poté potvrdil jeho slova komentátor pod článkem zabývajícím se úrokovými sazbami: „Řekněme si to na rovinu: ty úrokové sazby jsou dobrý výdělek pro ČNB a pro nikoho jiného. Úroková sazba ECB pro Slovensko je 0 %, a hypotéky jsou tam do 2 %, zatímco tady je úroková sazba ČNB 5 %, a hypotéka kolem 6 %.

Následující článek je zjednodušeným popisem úvěrového procesu pro laiky. Upozornění: zanechat čtení by nyní měli všichni čtenáři s nutkáním nadávat nebo považují ekonomii za pavědu – toto je ekonomický text.

Existují dva typy korporací. Prvním jsou obchodní společnosti (akciová, komanditní, veřejná obchodní a s ručením omezeným), které existují kvůli dosahování zisku. Druhým jsou byrokratické neboli veřejného práva a mají podobu rozpočtových, příspěvkových, a ještě dalších názvů orwellovského střihu.

Česká národní banka je typickou byrokratickou korporací, která má pro svoje fungování speciální zákon (Zákon č. 6/1993 Sb., Zákon o České národní bance). Tudíž kategorie „dobrého nebo nedobrého výdělku“ se jí netýká. Hlavním cílem činnosti České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Česká národní banka dále pečuje o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice. 1 Cenová stabilita je zajišťována tzv. zprostředkujícími cíli, což je objem peněžní zásoby, výše úrokové míry a (rovnovážný) měnový kurz. Pečlivý a podrobný popis Měnové politiky je zde. Pro paní Nevěřící ještě dodávám k nahlédnutí bilanci ČNB:2 zlato, pohledávky a cenné papíry, ale úvěry mezi aktivy centrální banka nejsou.3

Jak tedy funguje úvěrový proces v České republice (a všude jinde na světě)? Žadatel o úvěr jde za poskytovatelem úvěru. Pokud ho přesvědčí o smysluplnosti záměru, tak mu poskytovatel dodá úvěr. Z žadatele se stane dlužník, z poskytovatele se stane věřitel. Podpisem úvěrové smlouvy vzniknou nové peníze, které se dostanou do oběhu okamžikem, kdy dlužník nakoupí pozemky, materiál, stroje a zařízení, najme zaměstnance. Splacením úvěru naopak peníze zanikají. Stručně řečeno, kdykoli jdou peníze z banky, tak vznikají peníze, kdykoli jdou peníze do banky, tak peníze zanikají.

Mějme pana Podnikavého, jehož provozní příjmy jsou ve výši 100 p. j. a provozní výdaje jsou ve výši 90 p. j., tzn. dosahuje provozního zisku (EBITDA)4 a hodlá rozšířit svoje aktivity. Napíše záměr, vezme rozvahu, výsledovku, výkaz o peněžních tocích a navštíví pana Bankéře, který posoudí schopnost pana Podnikavého dostát zamýšlenému závazku. Za tím účelem používá pan Bankéř výkonové ukazatele pro hodnocení spolehlivosti žadatele (poměr dluhové služby spojené s úvěrem a čistého příjmu žadatele o úvěr, poměr výše úvěru a čistého příjmu žadatele o úvěr, poměr výše úvěru a hodnoty zajištění a další). V uvedeném případě pana Podnikavého je možné směle konstatovat, že na úvěr nedosáhne. Jestliže není provozní zisk cca 30 % z příjmů, tak žadatel neuspěje. Je třeba mít na paměti, že příjmem pana Bankéře jsou pouze a výhradně platby úroků. Platí zásada, že úvěr získá pouze osoba, která prokáže, že úvěr k ničemu nepotřebuje. Nebo úvěrem financuje stabilní aktivum (bydlení, stroje a zařízení), které není citlivé na výkyvy cen.

Pro paní Nevěřící odkazuji na statistiku České národní banky. Úvěry na konci dubna 2022 dosáhly objemu 6 744 miliard Kč. Objem úvěrů poskytnutých domácnostem dosáhl výše 2 065 miliard. Kč a objemově největší položku představují úvěry na bydlení (78 % z celkového objemu úvěrů poskytnutých domácnostem). Úvěry poskytnuté nefinančním podnikům dosáhly výše 1 217 miliard. Kč a objemově největší položku představují dlouhodobé úvěry (55 % z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru). Objem vkladů rezidentů na koci dubna 2022 dosáhl výše 6 081 miliard Kč.

Pokud se uskuteční směna mezi prodávajícím a kupujícím, tak se jedná o konečný důkaz, že je výhodná pro obě strany. Vztaženo k úvěrové smlouvě: je nesporné, že podpisem úvěrové smlouvy demonstrovali dlužník a věřitel výhodnost pro obě strany. A konečně, jak poněkud expresivně, avšak zcela přesně vystihl můj dlouholetý čtenář Mirek Šejna: „Když má někdo úrok na hypotéce 5 % a cena nemovitosti roste o 10 % ročně, tak jen blbec může považovat za lepší variantu šetřit si na nákup bytu či domu“. Je třeba doplnění nebo vysvětlení?

Modrý pták

1 Zákon č. 6/1993 Sb., Zákon o České národní bance, paragraf 2, odstavec 1

2 ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA: Bilance ČNB k 31.5.2022, 2022, [cit. 2. června 2022]. Dostupný na World Wide Web: https://www.cnb.cz/cs/cnb-news/kalendar/Bilance-CNB-00054/

3 Hypotéka znamená česky zástava. Takže hypoteční úvěr je zajištěný zástavním právem k nemovitosti.

4 Z anglického Earning Before Interest, Taxes, Depreciation, Amortization.