8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EKONOMIKA: ČNB a hypotéky

Následující článek je zjednodušeným popisem úvěrového procesu pro laiky. Upozornění: zanechat čtení by nyní měli všichni čtenáři s nutkáním nadávat nebo považují ekonomii za pavědu – toto je ekonomický text.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. D 13.7.2022 13:05

Dobrý den,

pořád mi nejde do hlavy ten princip zdražování úroků u hypoték.

Chápu nové hypotéky, kdy si banka zajišťiuje peníze na mezibankovním trhu pro novou hypotéku za aktuální vysoké úroky ČNB + si něco přirazí jako svou marži.

Ale ty existující hypotéky už několik let (desítek let)? Banka si zajistila peníze při poskytnutí hypotéky zájemci dávno v minulosti a nyní při změnách sazeb si žádné peníze už shánět nemusí.Připadá mi to takový lehký podvod, kdy si někdo mastí kapsu bez nějakého konkrétního odůvodnění.

Důvod navýšení sazeb je zkrocení počtu nově poskytnutých hypoték, ne sedřít z kůže ty plátce již existujících.Jestli se mýlím, rád bych, když mi to někdo objasní.

V. Humble 5.6.2022 9:18

Mam celkem bohateho znameho v Americe a jeho financni poradce uz pred mnoha lety poradil masove investice do hypotek. Neplati z toho dane a rozdil mezi inflaci, urokem a rustem ceny nemovitosti je posledni desetileti je nehorazny. Jeho majetek se znasobil. Lepsi financni produkt pro bohate jen tak nenajdete. Potom predstirejte za krize ze postizeny je hlavne a vyhradne rodiny ze stredni tridy nikoli lide s mnohonasobnymi hypotekami a stat pruser urovna.

M. Vaněk 4.6.2022 18:21

Pan autor, Modrá straka, se tváří, jako by právě objevil Ameriku, a ejhle - on ji skutečně objevil..., asi jako Kolumbus narazil na pevninu, netuše, kde to vůbec přistál. Především je bankovní sektor pod americkým praporem zlodějskou mafií, která odírá nejen státy, ale celé kontinenty jako je např. Evropa a Afrika. Pokud bychom se zbavili této sekty, vedené MMF, měli bychom se jako v ráji... Bohužel by asi zase přišel nějaký lhář havel, za ním v závěsu nýmandi typu klause, koženého a zemana, a zase by nezůstal kámen na kameni... ;-D

P. Diviš 5.6.2022 8:42

Ten váš komoušský ráj ještě pamatuji, takže, n͇a͇s͇r͇a͇t͇!͇

L. Hančar 6.6.2022 13:50

Jen někdo naznačil, že odejde od petrodolaru, byl eliminován ( Kaddáfí, Husajn ,......).

Ovšem eliminace tandemu Rusko - Čína půjde ztěžka, too big to kill. Tak, aspoň to zkouší. Čérez Ukrajinu, Taiwan.......

M. Vaněk 6.6.2022 14:44

Ano, takhle fungují praktiky zlodějské demokratůry pod vedením a praporem USA.

J. Plzák 4.6.2022 17:07

Hodně zde diskutujících má pravdu.

Ta hlavní potíž ale spočívá v tom, že nikdo nechce dělat.

M. Grundmann 4.6.2022 17:12

Jinou formou jste přeformuloval můj popis situace. Nadměrné úspory jsou motivovány snahou žít v budoucnu bezpracně. Z ekonomického hlediska je úplně jedno, jestli člověk žije bezpracně díky sociálnímu státu nebo díky dědictví či vlastním úsporám. Podstatné je, že nepracuje a žije tak na úkor ostatních. Nebo sice pracuje, ale příliš málo nebo nedostatečně užitečně.

J. Plzák 4.6.2022 17:23

Tak to ale přece není. Někdo nasadí a pracuje intenzivněji než průměr a má v padesáti vyděláno. Eventuálně se pak může věnovat dobročinnosti a co já vím čemu všemu ještě.

Jiný to tak nevidí a spokojeně to doklepe do penze. Ani to není nic špatného.

Z našetřeného nežiji na úkor vůbec nikoho. Naopak, chtě nechtě vytvářím pracovní příležitosti pro lidi, kteří se o mne musí, chtějí starat.

M. Grundmann 4.6.2022 18:03

Vidíte, v tomto bodě se naprosto neshodneme. Bohatství je něco jako elektrická energie, špatně se skladuje do budoucnosti. Je velmi těžké si našetřit a udržet své jmění, aby neztratilo rychle svou hodnotu. Toto udržování jmění je nákladné a děje se na úkor ostatních. Udržování stabilní měny je velmi nákladná věc a držitel úspor za to neplatí vůbec nic. Udržování hodnoty úspor ve skutečnosti platí všichni, tedy i ti, kteří žádné úspory nemají.

Bohatý člověk navíc nevytváří pracovní příležitosti pro ostatní. Bohatý člověk činnost ostatních naopak brzdí. Nejlépe se bohatlo v devadesátých letech, kdy bylo bohatých lidí málo a tedy hodně možností k podnikání. Dnes si bohatí drží možnosti podnikat mezi sebou a pro ostatní je obtížnější se prosadit.

Pokud se ostatní o někoho bohatého starají, dělají to jenom proto, že je tento člověk nějakým způsobem vydírá. Vlastní něco, co ostatní potřebují, nebo má nad něčím nějakou moc. Všem ostatním by se žilo daleko lépe, kdyby tento bohatý člověk o svou moc přišel.

P. Diviš 5.6.2022 8:45

"Toto udržování jmění je nákladné a děje se na úkor ostatních."

Nákladné ano, na úkor ostatních ne. To tvrdili akorát tak komouši, aby měli záminku takové lidi okrást. Ten zbytek, to jsou úplné nesmysly.

R. Tichý 6.6.2022 12:08

Neboli vsechno hned prozrat a v krizi mne nekdo zachrani?

To snad nemyslite vazne anebo se Vam bolsevicka dialektika prilis zahryzla do hlavy

P. Diviš 5.6.2022 8:44

Ovšemže.

P. Diviš 5.6.2022 8:43

Normální průběh ...

Dělá vždycky jen ten, koho to baví a taky ti, kteří musí. Bylo, je a bude.

R. Kobliha 4.6.2022 9:43

Že ničím nekrytou měnu vyrábí banka z ničeho víme. Že vaše úspory v bankách jsou půjčovány dalším lidem vez vašeho souhlasu víme, a pokud to nevíte, zjistíte to, až bude run na banky. Otázka výhodnosti vzít si hypotéku: Nyní je inflace vyšší než úrok, ale jak to bude za deset let? Vy to víte? A dále, inflace díky ČNB přejde do deflace - stahování inflačních peněz z oběhu a bude následovat nucený výprodej nemovitostí a hypotečních frajeřin. Kdo je bude kupovat? Kdo si vezme hypotéku? Ne, ten kdo má inflační úspory!

P. Diviš 4.6.2022 9:51

"Že vaše úspory v bankách jsou půjčovány dalším lidem vez vašeho souhlasu víme, a pokud to nevíte, zjistíte to, až bude run na banky."

Nevíte. Vaše úspory by na půjčování nestačily. Půjčovány jsou, jak MP píše, peníze účelově vytvořené a vaše úspory slouží pouze k vytvoření dostatečné kapitálové přiměřenosti https://cbaonline.cz/kapitalova-primerenost

Pokud inflace přejde do deflace, bude to "díky" ČNB, nebo "vinou" ČNB? :-P

Všechny tyhle záležitosti jsou věcí vašeho odhadu vývoje, vzít si hypotéku, nevzít, spořit, nespořit, investovat, prožírat ... Co bude, nikdo neví jistě, ani ČNB.

Z. Lapil 4.6.2022 10:50

Kdo má úspory, koupí za hotové a hypotéku nepotřebuje.

P. Diviš 4.6.2022 16:40

Ano.

Problém je, když nemá. Hypotéka má tu výhodu, že bydlíte a splácíte. Pokud šetříte, nebydlíte, alespoň ne ve svém.

J. Kočí 4.6.2022 9:23

ČNB nás žene do krize.

Pamatuji si nultá léta, kdy se konečně rozběhla konjunktura. Důvod byl podle mě jednoduchý. Zeman opustil “českou” cestu a prodal banky do zahraničí. Noví vlastníci jednoduše přenesli hypotéky k nám. Najednou se rozběhlo stavebnictví a související obory, tzn. skoro všechno.

Teď dělá ČNB pravý opak. Prakticky zastavuje hypotéky s dopadem na velkou část stavebnictví a průmyslu.

Protože se výsledky zvýšení úrokových sazeb dostaví s ročním zpožděním, čeká nás v příštím roce těžká krize.

P. Diviš 4.6.2022 9:54

O přehřátém trhu (například s nemovitostmi) jste slyšel nebo četl?

J. Nevrkla 4.6.2022 8:02

Já bych spíš řekl, že jen blbec může věřit, že ceny nemovitostí porostou více než úroky. Vzpomínám, jak po krizi v roce 2008 mnozí Španělé přišli na mizinu, protože koupěschopnost obyvatel klesla a cena nemovitosti nepokryla hypotéku. Teď nás čeká krize horší než v roce 2008 a jestli si někdo myslí, že poroste zájem o bydlení v novém, tak je velký naiva.

R. Kobliha 4.6.2022 9:45

Přesně jste to popsal. Lidé si myslí, že inflace vyšumí do ztracena. Ta musí přejít do deflace, kdy nikdo nebude mít peníze na nic.

P. Diviš 4.6.2022 9:59

Deflace neznamená, že "nikdo nebude mít peníze na nic." Pouze to, že si za své peníze koupíte zítra víc než dnes. U počítačů a jiné elektroniky to tak je už dlouho a žádné neštěstí se neděje.

P. Diviš 4.6.2022 9:57

Ceny nemovitostí rostou, dokud jich je nedostatek. Ve Španělsku byl problém s tím, že peníze byly příliš levné (€ nebylo nastaveno na potřeby a poměry španělské ekonomiky) postavilo se všeho moc, ceny klesly, nebyly peníze na provoz, ...

To nám nehrozí, nemáme € a zákony a předpisy brání výstavbě. Ceny stoupají a ještě dost dlouho stoupat budou.

J. Nevrkla 4.6.2022 10:03

Zcela naivně předpokládáte, že koupěschopnost obyvatel poroste. Naprostý opak je pravdou.

P. Diviš 4.6.2022 10:10

Počkáme, uvidíme. Sice jsem psal o něčem jiném, ale i ta koupěschopnost sice pomalu, ale roste.

Což neznamená, že poroste u každého. U vás třeba ne, ale to může být vaše chyba.

J. Nevrkla 4.6.2022 10:15

Jste jako obvykle mimo mísu a nechápete, co se děje a bude dít.

P. Diviš 4.6.2022 10:45

Mnohem reálnější je, že nechápete vy, ani tak prostou zákonitost, že pokud se málo staví, ceny prostě rostou.

J. Nevrkla 4.6.2022 11:00

Je to trošku složitější. Cenu určuje nejen na nabidka, ale i poptávka, jejich poměr.

P. Diviš 4.6.2022 16:41

Jistě, píšu to celou dobu. A jelikož se nabídka nějak pronikavě nezlepší, lze předpokládat další růst cen nemovitostí.