29.4.2024 | Svátek má Robert


VOLBY: ČSSD vsadila na „čertovskou“ kampaň

26.9.2023

ČSSD se ve své billboardové kampani pokouší o návrat k svému někdejšímu vlivu. To, co jsem viděl ale svědčí o tom, že si ČSSD zahrává ještě více s tím, že je a bude nevolitelná a se svou kampaní se dostane leda „do pekla“.

Nedávno, asi tak před měsícem, jsem si všimnul na plakátovací ploše, kolem níž chodím z práce, malého plakátu, na němž bylo napsáno (neručím za doslovnost ale pouze za smysl sdělení) – chci víc peněz, proto volím ČSSD. Se sdělením se ke čtenáři plakátu obrací jakási hezká mladá žena. Taková, která snad ani nepotřebuje k tomu, aby jí zaměstnavatel přidal, podporu ČSSD. Ono to přesně souvisí právě s tím, že ČSSD evidentně neví, jak oslovit své voliče a naivně se domnívá, že je osloví takovým prostoduchým sloganem. Pokud si totiž kdokoliv v pracovním poměru myslí, že mu zvýšení platu zaručí nějaká politická strana, je to s takovým zaměstnancem doslova na pováženou.

Je přece notoricky známo, že politická strana je schopná zajistit finance zejména svým straníkům, pokud se ta či ona partaj dostane takříkajíc „k lizu“. Vládní pětikoalice to ostatně předvádí v plné nahotě – zajistila, aby poslanci (i ti opoziční a ti se na ní v tomto případě jistě nezlobí) i vládní figury dostaly přidáno po „zamrznutí“ platů politiků a soudců. Ostatně, na ty soudce to také politici vládní koalice svedli. A k tomu lze ještě dodat, že se „podařilo“ odstranit tak zvané „nepolitické“ náměstky ministrů, kteří přišli o náměstkovskou nálepku a jsou z nich „vrchní ředitelé“ se stejným platem a na náměstkových židlích opět sedí jenom „politické“ figury za zásluhy o politickou bezmeznou oddanost.

Naprostou korunu však nasadila ČSSD svým posledním plakátkem, kde je vlevo při pohledu na plakát předseda ČSSD Michal Šmarda , a napravo od něj jako „podklad“ Petr Fiala (stávající předseda ODS a premiér) , který má nakreslené z výroby rohy a vyplazuje jazyk – prostě čert jako vyšitý. Kolem tohoto „plakátku“ se vyrojila zajímavá diskuse, když jistá firma, která měla tyto „povedené“ plakátky vyvěsit na svých plochách, toto odmítla s tím, že se jedná o „porušení“ zákona. Nevím, jaký zákon měla svým přihlouplým plakátkem ČSSD porušit, spíše to vidím tak, že se ona firma zhrozila, že by už nemusela dostat žádné zakázky od stran vládní koalice, zvláště pak od ODS.

Celý skutečně podařený „vtip“ s plakátem s Fialou co by čertem dle mého soudu žádný zákon neporušuje, je však tragicky chybný svou podstatou. Petr Fiala není žádný „ďábel“ na čele pětikoaličního kabinetu, je to spíše postava ve vleku událostí. S čertem nemá jeho politika vůbec nic společného a, dle mého soudu, Fiala by mohl z fleku dělat předsedu ČSSD, protože jeho vystupování je všechno jiné než ďábelsky zaměřené proti zájmům zaměstnanců, které by ČSSD tak ráda ochraňovala.

Některé skutečně „podařené“ zákony, které mají údajně odstranit daňové výjimky a jsou pro některé zaměstnance (a zvláště s nejnižšími příjmy) nevýhodné, spíše spadají na vrub tak zvaným „kompromisům“ uvnitř pětikoaliční bramboračky, jak o ní hovoří Miroslav Kalousek. Jiné, jako zvýšení rodičovského příspěvku pouze pro děti narozené po 1.1.2024, jsou směšné proto, že podobně se se zvýšením tohoto příspěvku chtěla vypořádat vláda ANO a ČSSD a pak ve sněmovně podlehla tlaku tehdejší opozice (ODS a lidovců) a uzákonila zvýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi mající nárok na tuto dávku.

Pokud tedy chtěla ČSSD na sebe upozornit, rozhodně se jí to podařilo. Pokud si však od plakátku s Fialou, co by čertem, slibovala nějaký průlom ve volebních preferencích, těžce se zmýlila. Viděl jsem totiž již řadu plakátů politických stran, které byly lidovou tvořivostí zpitvořeny – ženám narostly vousy a některým mužům pak na billboardech i ony čertovské růžky. Ale to byla lidová tvořivost sama o sobě. Domnívá-li se pan předseda ČSSD, že lze podobného účinku dosáhnout v tiskárně na masově vytištěném plakátu, zatraceně se mýlí. Svědčí to o naprosté bezradnosti ČSSD, která je skutečně myšlenkově na dně zejména proto, že myšlenkově na dně jsou její současní reprezentanti. Spíše se na vedení ČSSD hodí slogan – ó, jak hluboce jsem klesla (ČSSD).