29.4.2024 | Svátek má Robert


VÁCLAV KLAUS: Reakce na článek o Izraeli

14.10.2023

Potajmu a trpělivě jsem doufal, že dříve nebo později se Václav Klaus vyjádří k tématu číslo jedna těchto dnů: agresi Hamasu proti Izraeli a navazující izraelské protiteroristické kampani.

Dočkal jsem se. Třináctého října byla na webu Institutu VK publikována pravidelná páteční glosa Václava Klause. S nadpisem „Pár slov k situaci v Izraeli a kolem Izraele“. První dojem? Dílem rozpačitý, dílem vyvolávající překvapení, dílem zklamání.

Doufal jsem, že se Václav Klaus postaví otevřeně na stranu obětí teroristické agrese a jednoznačně odsoudí zvěrstva, která byla na jeho obyvatelích spáchána. Na občanech státu stejně tak jako na cizincích.

Václav Klaus měl vždycky obdivuhodný smysl pro detail. To, co jiní politici přešli, třeba nemotorně položenou otázku novináře při rozhovoru, on nepřeslechl; nenechal se vmanévrovat tam, kam se dostat nechtěl.

Nejinak tomu bylo i tentokrát. Exprezident si všiml, že v České televizi se v jednom rozhovoru objevil nadpis „válka Izraele s Hamásem“. Je prý zavádějící. Mělo by se říkat „válka Izraele s arabským světem a – zcela symetricky – válka arabského světa s Izraelem. Zúžit to na Hamás není chyba nebo nepozornost, ale záměrné posunutí interpretace toho, o co tam jde.“

Je tomu tak? V aktuálním konfliktu nikoli. Izrael nebyl napaden žádným arabským státem, ale teroristickou organizací. Hamas vypustil na Izrael tisíce raket a stovky jeho ozbrojenců, možná v doprovodu zabijáků z Palestinského islámského džihádu, vtrhly na výsostné území židovského státu a cílem vraždit a zajímat rukojmí, především civilisty. To je agrese, to je válka nikoli arabského světa s Izraelem, nýbrž válka Hamasu s Izraelem. Pokud tedy někdo posunuje interpretaci „toho, o co tam jde“,pak je to především Václav Klaus.

Patrné je to z dalších odstavců exprezidentovy glosy. Čteme: „Palestinci nerozpoutali světovou válku, pouze žili na území, o kterém svět, mezinárodní komunita, OSN, resp. mocní tehdejšího světa rozhodli, že na něm bude vytvořen nový Stát Izrael.“ Ano, Palestinci (patrně myslí palestinské Araby, protože označení Palestinci v sobě zahrnuje všechny obyvatele tehdejšího britského mandátu Palestina, nejen Araby) vskutku druhou světovou válku nerozpoutali, zato se aktivně zapojili po boku ostatních arabských armáda do agrese proti nově vzniklému židovského státu s cílem ho v zárodku vojensky zlikvidovat. To se nepodařilo. Uvádí-li Václav Klaus (ve vztahu k poválečnému odsunu), že „Němci (nejen Hitler) se něčím provinili“ a tudíž „odsun byl součástí odvety“, pak může směle vztáhnout tuto tezi i na palestinské Araby.

Je pozoruhodné, že jindy tak všímavý V. Klaus zcela pominul nikoli detail, ale zásadní příčinu arabsko-izraelského konfliktu. Mocní tehdejšího světa nerozhodli pouze o tom, že na území mandátní Palestiny bude vytvořen nový Stát Izrael, to je jenom polovina pravdy – mocní tohoto světa rozhodli také o tom, že na zmíněném mandátním území má souběžně vzniknout arabský palestinský stát. Toto rozhodnutí OSN ovšem Arabové jako jeden muž, nejen Arabové v mandátní Palestině, ale všechny státy Arabské ligy, okamžitě odmítli – a zde nacházíme jednu z klíčových příčin tamního konfliktu.

V. Klaus poznamenává, s odkazem na to, že po válce se tehdejší mocní domluvili a na tom základě pak vznikl Izrael: „Není třeba, aby se mocní světa roku 2023 (…) také domluvili?“ Jistěže. Mocní tohoto světa, na regionální úrovni a za přispění skutečné mocnosti (USA), se již několikrát domluvili a na základě těchto ujednání byl uzavřen mír – Izraele s Egyptem a Jordánskem, později prostřednictvím Abrahamovských dohod s Emiráty, Bahrajnem, Marokem a Súdánem).

Ovšem současná válka Hamasu proti Izraeli, to je v principu něco docela jiného. Nejlépe se na to hodí citát bývalé izraelské premiérky Goldy Meirové: „Nemůžete vyjednat mír s někým, kdo vás přišel zabít.“ O tom to přece, pokud jde o Hamas, je.

V. Klaus se ve svém článku ptá: „Byla Gaza navěky prokleta?“ Ovšemže ne. Její prokletí z ní bude sejmuto, jakmile se zbaví teroristických vládců a její reprezentace uzná právo Izraele na existenci a naváže s ním mírovou spolupráci. Nereálné? Bohužel. Nikoli ale vinou Izraele.