29.4.2024 | Svátek má Robert


SLOVENSKÉ VOLBY: Varování od Evropské unie

30.9.2023

Evropská unie varovala globální technologické firmy Alphabet, TikTok a Meta, že musí udělat víc, aby ochránily slovenské volby před cizími zásahy a proruskou propagandou. V opačném případě prý budou čelit pokutám. V pondělí o tom informoval bruselský portál Politico.

Série setkání v Bratislavě, v rámci které tento požadavek padla, se podle informací média uskutečnila v týdnu od 11. září za účasti zástupců Evropské komise a slovenské vlády, kteří zmíněné firmy vyzvali, aby před hlasováním 30. září „vynaložili dodatečné prostředky na potlačení nenávistných projevů, dezinformací a proruské propagandy“.

Pro Politico se o důvěrném setkání pod podmínkou zachování anonymity rozmluvili dva úředníci Evropské komise, slovenský vládní politik a tři zástupci zmíněných soukromých společností.

Během setkání prý firmy vyzdvihly své stávající místní týmy na moderování obsahu a zintenzivnily spolupráci se slovenskými ověřovateli faktů. Internetové společnosti také poukázaly na to, že provedly interní změny k řešení potenciálně škodlivého obsahu.

Muskova firma nepřišla
Na mítink pozvali i vedoucí pracovníky sociální sítě X [dříve Twitter, pozn. red.], ale podle účastníků nakonec nepřišli. Společnost prý na žádost o vyjádření nereagovala. Meta, Alphabet a TikTok setkání v Bratislavě nekomentovali.

„Mezi evropskými a slovenskými regulátory narůstají obavy, že dezinformace a prokremelská ideologie se šíří mezi místními uživateli sociálních sítí, včetně příznivců Roberta Fica, kontroverzního bývalého premiéra země. Fico vyzval k ukončení vojenské podpory Ukrajině a jeho strana momentálně vede v průzkumech,“ lze se dočíst v Politicu.

Nadcházející lidové hlasování na Slovensku podle bruselských novinářů představuje kritický první test pro nová digitální pravidla EU. Podle unijního zákona o digitálních službách totiž musí platformy sociálních médií ukázat, jak aktivně odstraňují nezákonný obsah a zahraniční propagandu. Pokud tak neučiní, mohou čelit pokutě až do výše šesti procent jejich ročního celosvětového příjmu.

Alphabet je mimo jiné mateřskou společností firmy Google. Společnost Meta zase zastřešuje platformy jako Facebook, Instagram a WhatsApp. TikTok je čínská sociální síť určená pro tvorbu a sdílení krátkých videí. Do kontaktu s nimi přichází drtivá většina populace ve vyspělých zemích.

Podobnost s nedávnou minulostí
Připomeňme, že zpráva přichází zhruba čtyři měsíce poté, co vysvitlo, že skupina 21 představitelů slovenských státních orgánů a nevládních organizací žádala v Bruselu struktury Evropské unie a NATO o intervenci proti opozici v čele s Robertem Ficem.

Zástupce slovenského policejního sboru David Púchovský, správce kontroverzní facebookové stránky Policie SR, podle zveřejněných dokumentů žádal NATO, aby na Slovensko poslalo protihybridní podpůrné týmy. Pokud o to nemůže požádat on, zajímalo ho, jak má vypadat oficiální zvací procedura.

Zástupce ministerstva vnitra Daniel Milo (a zároveň aktivista z Globsecu) se ptal na operativní detaily protihybridních týmů. „NATO musí co nejdříve řešit otázku voleb“, protože pokud prý vyhraje volby Fico s Petrem Pellegrinim, hrozilo by vystoupení Slovenska z Aliance.

Michal Trnka z Gerulata Technologies, která pracuje pro stát a sepisuje seznamy zdrojů proruské propagandy, podle záznamu z jednání označil celé spektrum opozice za hybridní hrozby. Podobně se vyjádřila i zástupkyně úřadu vlády Miroslava Sawiris.

Společnou pointou jednání byla žádost slovenských úřadů, aby EU a NATO nepodcenily slovenské volby. A aby poslali na Slovensko podpůrné týmy pro boj s hybridními hrozbami, protože kapacity slovenských úřadů jsou údajně omezené.

Psáno pro slovenský server Standard.sk