29.4.2024 | Svátek má Robert


POSTOJ: Zrušme palestinské velvyslanectví v České republice

14.10.2023

Hlavní důvod je jasný, palestinská samospráva se nedistancovala od brutálního teroristického útoku islamistického Hamásu, při němž jeho ozbrojenci vpadli z pásma Gazy do Izrael, kde se dopustili brutálních zločinů včetně surových vražd civilistů mezi nimi i žen a dětí. Takové barbarské jednání nesmí mít v civilizované společnosti místo. Toto je nejen v rozporu s normami mezinárodního práva, ale i se zásadami obyčejné lidskosti. Teroristické útoky proti nevinným lidem jsou zkrátka nepřípustné a zavrženíhodné. Palestinská samospráva, řízená údajně umírněným Fatahem, však ke zločinům spáchaných jejich souvěrci z Hamásu mlčela a ozvala se teprve tehdy, až Izrael podnikl odvetné operace proti pásmu Gazy ovládané Hamásem. Pak žádala o svolání ministrů zahraničních věcí Ligy arabských států kvůli údajným izraelským zločinům. To je nehorázné. V naší zemi by neměli mít diplomatické zastoupení ti, kteří tolerují teroristické útoky a porušování mezinárodního práva. Chápu, že ne všichni Palestinci jsou teroristé, a někteří z nich nesouhlasí s Hamásem, ale vedení Palestiny se v současné době staví k terorismu velmi liknavě a z jeho strany chybí jasné odsouzení nepřijatelných praktik.

Je dobré si také uvědomit, odkdy má u nás Palestina svoji ambasádu. Od roku 1988, čili se jedná o relikt z doby komunistického Československa. Nepřekvapuje, že soudruzi něco takového dovolili. Oni tenkrát aktivně podporovali tzv Organizaci pro osvobození Palestiny (OOP), která jednostranně vyhlásila tzv. nezávislou Palestinu, neuznávala právo Izraele na existenci a stála za teroristickými útoky pro Židům. Je obecně známou skutečností, že českoslovenští komunisté umožnili na našem území výcvik palestinských teroristů, které i vyzbrojovali a jinak podporovali, Ministerstvo vnitra ČSSR ve spolupráci s OOP dokonce plánovalo v 80. letech atentát na bývalého ředitele Československé televize Jiřího Pelikána, který žil v emigraci. Plán na jeho zabití schválil sám tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina.

Nyní máme tedy příležitost vyřešit definitivně tuto neblahou záležitost. Je třeba si také uvědomit, že diplomatická zastoupení mohou mít jen suverénní nezávislé země. Nic takového však Palestina není, nemá vlastní svrchované území a svým nepřátelským chováním vůči k Židům dokazuje, že si nezávislost nezaslouží. Přitom Arabové už dávno mohli mít v této oblasti svůj stát. Byli to však sami předchůdci současných Palestinců, kteří jej v roce 1948 odmítli. Naše země by proto měla zrušit diplomatické styky s Palestinci a uzavřít v Praze jejich ambasádu.

autor je středočeský krajský zastupitel