29.4.2024 | Svátek má Robert


POLITIKA: Ukáže Farský voličům i svůj index?

15.1.2022

Jako dlouholetý pedagog mám samozřejmě radost, pokud se lidé vzdělávají v dospělém anebo dokonce seniorském věku. Myšlenka různých Univerzit třetího věku (U3V) je naprosto v pořádku. Koneckonců ne nadarmo se říká, že U3V pomáhají pokud ne rovnou mládnout, tak určitě pozastavit proces stárnutí.

Ovšem nic se nemá bezhlavě přehánět. Známý dnes vládní (předtím opoziční) poslanec Jan Farský (STAN) nečekaně za pár dnů zamíří do USA na půlroční (!) stáž.

Vzdal se sice postu předsedy poslaneckého klubu, mandát poslance si ale vykutáleně strategicky ponechá. Což nutno pokládat za krajně neuctivé nejen k jeho voličům, ale k principu zastupitelské demokracie jako takovému. Navíc Jan Farský z ústavy nezastupuje jen ty, kteří ho volili, ale všechny občany. Takže omlouvání, že jeho voliči a voličky by mu půlroční absenci v Poslanecké sněmovně velkoryse prominuli, jest naprosto irelevantní.

Každého jen trochu ekologicky odpovědného občana muselo nadto rozčílit Farského tvrzení, že pokud bude nějaké zásadní hlasování, tak bez zbytečného odkladu ze Spojených států do českého parlamentu přiletí letadlem.

Ergo kladívko, a co uhlíková stopa? Víte, pane poslanče, jak obrovskou ji takový jeden zaoceánský let má? A nelze vyloučit, že jich budete muset podniknout hned několik. Zejména mladší, na ochranu přírody myslící, voliči a voličky by panu Farskému a jeho STAN mohli v příštích volbách vzkázat: Máme pouze a jen jednu planetu, tudíž žádné další hlasy pro ekologicky neuvědomělé chování.

Raději se ani neptejme, jak bude po dobu jeho nepřítomnosti vypadat jeho práce v parlamentních komisích, výborech a podvýborech, kde je členem. Přihlášku na Fullbrigtovo stipendium si Farský podal ještě před volbami. A moc tedy nevěřil úspěchu společné koalice Pirátů a STAN, když si takhle otevíral zadní vrátka. Kdo ví.

A co kdyby se takhle zachoval v minulém období například předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nebo sociální demokrat Jan Chvojka? To by bylo jistě moralizujícího křiku o pohrdání voliči. A nyní Petr Fiala, Vít Rakušan, Ivan Bartoš a spol. mlčí, anebo dokonce Farského chování omlouvají.

I pověstnou tetičku z Orlických hor napadne něco o dvojím metru. A co je to vlastně za práci/funkci, že do ní člověk půl roku vůbec nemusí?

`A propos, budou se moci Farského voliči z Libereckého kraje seznámit s jeho studijními výsledky, tedy zda jim na té severoamerické univerzitě nedělá ostudu? Ještě že se pan Farský nevydal do Států studovat školu střední, to by pak učitel ve výslužbě a jeho stranický šéf Vít Rakušan musel do Oregonu létat na třídní schůzky, dodáváme na závěr v laskavé nadsázce.

LN, 13.1.2022

Autor je VŠ pedagog a publicista

**********************

Úvahy o veřejném právu

Úvahy o veřejném právu

Kniha JUDr. Petra Kolmana je dílem převážně právně-teoretickým, ovšem se značnou ambicí být i praktickým rádcem osobám, které se potýkají s některým úskalím vyplývajícím ze současného veřejného práva.

Publikaci je možno zakoupit zde.