19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Prodělanec nad očkovance

26.1.2022

Očkujte se, ano, očkujte se, abyste neumřeli, ale testovat se budete stejně!

Očkovaný může přenášet virus, i prodělanec může přenášet virus. Ale jen prodělanec, potvrzený PCR testem, bude (možná, uvidíme dnes po zasedání vlády) osvobozen od dalšího testování. Proč?

Otázky Václava Moravce, ČT v neděli 23.1.2022: „Po debatě s odborníky jsme dospěli k závěru, že po prodělané nemoci člověka bereme jako někoho, kdo se třicet následujících dnů nemůže nakazit. Bez ohledu na to, co se mu objeví na testu. Takhle s tím jdu ve středu na vládu,“ řekl Válek v ČT s tím, že pokud tento návrh kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schválí, mohl by začít platit už někdy během příštího týdne. (viz)

A večer v neděli už jsou toho plné zprávy, a to vláda ještě nic nerozhodla.

Jak to celé zhruba je?

Celé plošné testování je zřejmě zbytečné. Jeho přínos je neznámý, asi malý. Chce tzv. „zploštit křivku“, říká ministr – ale jak se změří, že ji testování vskutku zploštilo? Ani ex post nikdo nebude moci říci, že se vyhodily peníze zbytečně. Nicméně je jisté, že plošné testování stojí hodně peněz – přímo za testy, nepřímo za to, že lidé – většinou bez obtíží – zůstanou doma, v karanténě nebo na „paragrafu“.

Co je nejlepším důkazem, že i podle odborníků plošné testování všech – i očkovaných - je reálně medicínsky nepotřebné? To, že právě zdravotníci a pracovníci v sociálních službách (ať už očkovaní, nebo po prodělání covidu) se od začátku plošného testování 17.1.2022 vůbec testovat nemusejí. V této zprávě MZ ČR se píše: 

Vyšetření podle bodu 1 [Všem poskytovatelům zdravotních služeb a všem poskytovatelům sociálních služeb se nařizuje .....vždy jedenkrát za 7 dní provést preventivní vyšetření na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2]
se neprovádí u zaměstnance, který...
...c) byl očkován proti onemocnění covid-19 a doloží tuto skutečnost zaměstnavateli národním certifikátem o provedeném očkování

Ve výše zmíněných Otázkách VM ministr Válek na dotaz pana Němečka netestování zdravotníků nepopřel, jen dokonale zamlžil a zamluvil svou výraznou a rozkošatělou řečí. To už je změna proti konferenci po zasedání vlády ve středu 19.1.2022, kde to ministr ještě popřel.

Tedy očkovaní zdravotníci a pracovníci v sociálních službách se testovat nemusejí. Proč? Asi ministr (nebo jeho poradci) jsou moudří a „do vlastního hnízda si nenadělají“.

Ostatní resorty testují všechny, i očkované, bez výjimky. Připravují krizové plány, co udělat, když mnoho pozitivně testovaných lidí zůstane doma. Přestanou jezdit vlaky, autobusy.... A jak se s tím vypořádají energetici... Děti opět zůstávají doma ze školy, celé třídy... S nimi mnohdy i jeden z rodičů.

Reálně je ale naprostá většina bez vážných příznaků, omikron je něco jako – asi i jen mírná - chřipka. Odborníci na ministerstvu to vědí, a proto klidně dopustili, že očkovaní zdravotníci a pracovníci v sociálních službách (ač právě ti by měli být zaručeně neinfekční, aby nepřenesli infekci na své pacienty/klienty, kteří k nim přicházejí pro pomoc), se netestují vůbec. Netestování zdravotníků je totiž v praxi ten nejlepší způsob, jak předejít výpadku pracovníků ve vlastním resortu. Když netestují, nemohou dostat „nežádoucí“ - z hlediska přítomnosti pracovníka na pracovišti - výsledek.

Ostatně, pan Dušek z ÚZIS říká, že nejméně stejný počet jako zachycených pozitivních je i těch, o nichž to nevíme. Ti roznášejí covid omikron nepoznáni. Tím se celé plošné testování stává pochybným.

Proč se tedy plošně testuje, když je to zjevně podivné a nelogické?

Je-li něco logicky podivné, buď je za tím prostá hloupost, nebo peníze.

Hloupost je neodhalitelná, možná tam figuruje, nevíme.

A rozhodně netvrdím, že ministr Válek z toho má peníze. Ale lze je přesto spočítat / odhadnout:

Počet antigenních testů u zaměstnanců je neznámý, ten se nehlásí, jen ti pozitivní. Už to je podivné, proč se nehlásí alespoň denní počet těch, u nichž byl test proveden?

Tedy odhadem: 3 miliony zaměstnanců a dalších (OSVČ atd.), u nichž jsou testy povinné krát 2 testy za týden, tedy 10 za měsíc. To je 30 milionů testů měsíčně. K tomu žáci a studenti, 1x týdně test, tedy asi 4 miliony testů za měsíc. Pro snazší počty zůstaňme pro výpočty dále na těch 30 milionech testů měsíčně.

Antigenní test stojí (díky výběrovému řízení Ministerstva zdravotnictví, kterému se podařilo cenu srazit na 16-20 Kč) okolo 20 Kč. Pojišťovny proplácejí 60 Kč. Prostor pro obchodníky je 40 Kč za test – a ti ho zajisté využijí.

Z peněz zdravotních pojišťoven měsíčně půjde na 30 milionů testů x 60 Kč = 1,8 miliardy korun na antigenní testování, z toho 30 milionů x 40 Kč = 1,2 miliardy obchodníkům.

PCR testy v počtu 75 000 testů PCR denně, při ceně okolo 800 Kč je to 60 milionů za den, přes 1,5 miliardy korun za měsíc. A jak zařídit, aby lidé na PCR testy chodili?

1. Proplácet co nejvíce testů lidem ze zdravotního pojištění (počet byl zvýšen nedávno...).

2. Testovat plošně antigenně co nejvíce lidí (školy, zaměstnance) a ty pozitivní posílat ještě co nejvíce na PCR test. Bez ohledu na to, že mezitím jsou už v karanténě - výsledek PCR testu totiž trvá několik dnů (to právě běží...).

3. Motivovat je, aby na PCR doopravdy šli. Co kdyby jen byli v karanténě a PCR si nenechali udělat? Tak se vyhlásí, že pozitivní PCR přinese benefit – osvobození od dalšího testování na měsíc (tam asi dle slov ministra Válka nově směřujeme...).

Proč se klade takový důraz na testy? Očkování se sice podporuje řečmi, ale reálně výhodu osvobození od testování má přinést jen pozitivní PCR test? Není to nějakých 1,8 + 1,5 = 3,3 miliardy korun měsíčně? Z fondů zdravotních pojišťoven, které nikdo nebrání... stát jim to doplní třeba zvýšením platby za státní pojištěnce a o to zvýší státní dluh.

Pro srovnání – nezvýšením platů statisícům státních zaměstnanců se ušetřilo za celý rok kolik?

Odhlédnuto od peněz, tento způsob řízení boje s epidemií covid vede k daleko závažnějším dopadům:

  1. k odklonu od skutečně účinné metody - očkování (očkování nepřináší svobodu od testování, ale PCR testy – možná - budou)
  2. k buzeraci celého národa zbytečnými testy a zbytečnými karanténami

Kde je logika a rozum?

Ed Son