29.4.2024 | Svátek má Robert


POLITIKA: Proč mi vadí chování Davida Ratha

12.5.2006

David Rath naznačil, že já a mí kolegové budeme na indexu ministerstva zdravotnictví, a už nikdy nemáme šanci na léčbu v některé z pražských nemocnic. To je z úst prozatimního ministra zdravotnictví závažný výrok, svědčící o tom, že slovo demokracie vnímá asi jinak než ostatní. Myslím si, že podobné výroky si ve svém postavení nesmí dovolit a veřejnost by mu je rozhodně neměla tolerovat. Ale co čekat, dosavadní vlády a jejich ministři nikdy neměli hejtmany příliš v lásce.

Daleko nebezpečnější a nepochopitelnější je, že pan Rath vidí svět jinak než většina normálních lidí. Vidí VZP prosperující místo VZP visící nad propastí. VZP, která pod jeho vedením s sebou stáhla i všechny ostatní, do té doby zdravé a fungující pojišťovny. VZP, do které stát letos nalil miliardy korun, a dokud se nezmění systém financování zdravotnictví, bude to muset dělat brzy opět a pak už napořád.

Naopak vidí krachující krajské zdravotnictví tam, kde se podařilo stabilizovat bývalé předlužené okresní nemocnice a učinit z nich modernější, lépe vybavené a lépe fungující nemocnice krajské. Označuje šmahem lékaře v našich nemocnicích za diletanty a straší veřejnost tím, že polovina z pacientů krajských nemocnic při léčbě zemře. To mi vadí víc, než legrační výhrůžky, že mě v Praze neošetří. Koneckonců i našim nemocnicím daří získávat pražské kapacity, odborníky, pro které není potupou pracovat mimo Prahu, například prof. MUDr. Josefa Dvořáka, DrSc., který přešel do nemocnice v Karlových Varech. Vadí mi, že pan ministr, nevida si v předvolební náladě do úst, dělá ze svých kolegů, kteří se provinili třeba jenom tím, že jsou ze zdejšího kraje, téměř nesvéprávné pitomce, nevzdělané patlaly a div ne rovnou vrahy pacientů.

Dosavadní ministr zdravotnictví neopomene jedinou příležitost, aby nekřičel, jak jsou kraje neschopné a jak rozvracejí zdravotnictví. Žádný rozvrat se sice neděje, ale tak už to bývá - kdo má máslo na hlavě, rád vyskakuje a ukazuje na ostatní jako na viníky: To oni, to oni! Přiznat, že rozvrácené nejsou krajské nemocnice, ale současný systém hospodaření státu ve zdravotnictví, který dostal poslední, téměř smrtelnou ránu tak zvanou nucenou správou VZP, to by však znamenalo přiznat, že já, David Rath, jsem jako ministr zdravotnictví nadělal víc paseky než užitku a že jediný, kdo z toho měl prospěch, bylo mé krásné velké ego. Ať to stojí co to stojí, všichni ostatní jsou stejně nesvéprávní pitomci. Zoufale doufám, že se z téhle noční můry, vtipně nazývané Ministr zdravotnictví David Rath, budeme moci co nejdřív probudit.

06.05.2006, MF Dnes

hejtman Karlovarského kraje

Josef Pavel