16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Speedy 14.5.2006 10:22

Autor se trošku (úmyslně?) plete

Pokud vím, tak dr. Rath se vyjádřil v tom smyslu, že pokud pan hejtman a jemu podobní nechají vytunelovat nemocnice v karlovarském kraji, tak aby nespoléhal na to, že jemu a jeho rodině pomůže v případě potřeby státní (nezisková) nemocnice v Praze.

jonáš 14.5.2006 12:04

Re: Autor se trošku (úmyslně?) plete

Copak o to, panu hejtmanovi pomůže -- ale co s těma stotisícema lidí, který nemaj čas jezdit se všim do Prahy. Pravda že pan doktor Rath má rád htperboly a metafory, čimž jednodušší příjemce sdělení asi dost mate ;-D

Dr.Důžek 13.5.2006 20:02

Skoro škoda slov

DrRath je evidentně hulvát  hodný pro vstup do SA.

Petr Chvála 12.5.2006 22:38

Rath je arogantní lhář. Ale my přeci milujme své podvodníky

Rath je karikatura na Ratha. Co ale chcete u druhého největšího Gigola české politiky. To abych neurazil radikálního buldozera a mnohem výkonnějšího sexuálního cestovatele pana Jandáka. Ten totiž uspokojil mnohem více stran. A sám sebe až s ČSSD. Našel totiž konečně tu největší díru na naše penise. Pardon,peníze.

AAA 12.5.2006 22:01

Dnes ve zpravach na CT1

byla moc pekna reportaz kde hlavoun jakesi zdravotni komise EU (zajiste velky skryty fanda ODS) chvalil IZIP (ano, primo ten IZIP) s tim, ze by si dovedl predstavit jeho nasazeni celo-evropsko-unijne. Nasledna na to Drath blabolici o tom, jak je to predrazeny diletantsky projekt, jehoz provozovani si nedovede predstavit uz ani o minutu dele, ten byl skutecne roztomilej :) Jak debil :)

buj 13.5.2006 0:02

Re: Dnes ve zpravach na CT1

Jedinou chybou IZIPu je dle mě, že není povinný. Pokud by byl , tak by se dalo hodně ušetřit. A myslím to vážně. Dublované laboratoře. Dublované předepisování léků. Nesmyslné dublované rentgeny apod. A navíc pořádek v neschopnostích.

vládík 13.5.2006 16:43

Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

Má vážnější chybu: Není výtvorem Rathových kamarádů. Ba je výtvorem jeho odpůrců. A to nelze odpustit.

Proto jsme ochotni vyhodit hotovou, použitelnou a zaplacenou věc s poukazem že byla drahá (to bude po vyhození lacinější?).

jonáš 14.5.2006 12:05

Re: Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

Doplňte si do tý poslední věty třikrát "ne", to bude mnohem přesnější -- a pak si to přečtěte znovu :-)

jonáš 13.5.2006 10:08

Re: Dnes ve zpravach na CT1

Zřejmě je to jako s Rathem, ten ho taky chválil, když mu ho poprvý ukázali, pěkný vokýnka a pár fantomových pacientů se spoustou údajů včetně alergií babičky. A teprv časem v praxi pochopil jak to nefunguje doopravdy a na úkor čeho se to platí. Myslim že k tomuhle rozčarování se přiblížíte velmi snadno, s jakýmkoliv "skvělým a převratným" softwerem. Ovšem když to řekne hlavoun z EU, ten v žádnym případě 8-o

AAA 13.5.2006 10:30

Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

Spravne! Pocitace berou pracujicimu lidu obzivu! Zato takove papirove emerove zdravotni knizky, to je terno technickeho pokroku :)

vládík 13.5.2006 16:50

Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

1. Někdy je ta alergie babičky velmi důležitá (a vy si na ni ve stresovém okamžiku nevzpomenete)

2. Kdo z těch, kdo knížku používali si na její využití ztěžoval (nějak jsem nepostřehl)?  Prosím, poučíte mě?

3. K takovému rozčarování se samozřejmě přiblížíte snadno s jakýmkoliv skvělým a převratným softwarem, když jste líný ho pochopit, naučit se jeho zákonitosti a zejména s výslednými údaji pracovat - on každý software je výborným pomocníkem, ale závěry musí udělat (schopný a k práci aktivně přistupující) člověk

jonáš 14.5.2006 12:07

Re: Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

Jasně, já tio vidim dneska prvně, tak mi odpuste -- jako schopný a k práci aktivně přistupující člověk to jistě dokážete :-P

tom 13.5.2006 14:10

Re: Dnes ve zpravach na CT1

Viděl jste film Síť? Podzápletkou tohohle thrilleru byla právě manipulace s daty v jakési americké obdobě IZIPu, mající za následek smrt důležitého svědka, kterého "léčily" na úplně jinou chorobu, než skutečně měl (resp. neměl žádnou). Ten film je starý víc jak 7 let a vyplývají z něj dvě věci: Za a) tvrzení o jakési revolučnosti či převravnosti IZIPu jsou totální kravina, jde o normální centrální databázi, jakých jsou tisíce, akorát, že s těmi nejcitlivějšími daty. A za b)žádný lékař na světě si netroufne řídit se jen podle údajů z podobné databáze, a stejně si všechna ověřující vyšetření provede sám, protože riziko je zkrátka příliš velké (čímž nemyslím ani tak manipulace s daty, jako pouhé přehlédnutí, opomenutí nebo překlep. Viz. megaprůser s odebranou zdravou ledvinou, protože dotyčný, vyplňující kartu, si popletl levou stranu s pravou a operatér se už neobtěžovat skutečný stav ověřovat). S narůstajícím sebevědomím pacientů a odvahou soudů napařit nemocnicím za selhání i jiné, než symbolické odškodnění, bude snaha eliminovat podobné přehmaty ještě mnohem vyšší. Navíc čeští lékaři neuvěřitelně protestovali,  jak složité a a časově náročné bude je vyplňovat, už když jim paní Součková chtěla na bedra naložit svou jakousi offline a hodně osekanou verzi IZIPu ve formě zdravotních knížek. A do IZIPu by těch údajů museli vyplňovat ještě mnohonásobně víc. To, že to podpořil nějaký hzlavoun z EU nic neznamená, ono to fakt na první pohled vypadá dobře, jenže ta praktická využitelnost vždycky narazí na to, že v případě péče o zdraví stojí každý omyl příliš mnoho, než aby si kdokoli dovolil se řídit informacemi, které si nemůže osobně ověřit. Kromě toho, počítačová gramotnost mnohých úředníků je víceméně nulová.

vládík 13.5.2006 16:52

Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

Samozřejmě že jse o centrální databázi. Samozřejmě, že není až takový problém databázi udělat. Problém je najít vhodné metody doplňování a využívání (včetně omezení podle skupin lékařů, resp. obecně zdravotního personálu)

.

jonáš 14.5.2006 12:07

Re: Re: Re: Dnes ve zpravach na CT1

-- což partičku IZIPáků evidentně moc netrápilo.

pooh 14.5.2006 12:35

IZIP může přinést českému zdravotnictví 2 miliardy

a není jistě pochyb o tom, že by se nám velmi hodily. České obyvatelstvo i jeho politici mají sklon plést si sympatie či ideje s normální racionální správou země, platí to i pro vás, Jonáši. Tedy: pokud zde na tomto chatu zveřejníte jiný projekt ve stejné hodnotě, který má charakter racionalizace úspor a zefektivnění poskytovaných služeb zdrav. systému, jste pašák a křeslo ministra si zasloužíte sám. Ale vy jen tak povláváte naivně vzduchem, o IZIPu ničeho podrobnějšího netuše. Dr. Rath učinil neodpustitelnou chybu tím, že z IZIPu udělal ideologično, a zabil jakoukoli debatu o možných úpravách, zlepšeních, rizicích apod. Vy jste krystalický příklad. Ale po volbách nějaká debata začne, ať už v jakékoli sestavě politické garnitury.

jonáš 14.5.2006 12:53

Re: IZIP může přinést českému zdravotnictví 2 miliardy

Heleďte, já v tom oboru dělám jen okrajově -- ale vim dost na to, abych vám navrhl řešení -- stanovte požadavky, zajistěte financování (nikoli z fondu prevence jedné pojišťovny), vypište výběrový řízení -- a deset firem vám tam přiveze projekty na rudlu. A všechny budou mít s databázovými systémy pro zdravotnictví v objemu řádu miliard zkušenosti. Plus budete muset prosadit takové změny v legislativě, aby zápisy do systému byly povinné a garantované, jinak je to jen předražená počítačová hra.

Venkovan 12.5.2006 20:21

Tož sů u něho aj pozitiva

kdo by dnešní mládeži ukázal jak vypadá socialismus v praxi a co peněz stojí dańové poplatníky naše!! bezplatné zdravotnictví!!;-D

Mgr. Kelly 12.5.2006 20:12

Vzkaz pacientům.

Prasata! Chcete snad žít věčně?

(Fridrich Veliký, král pruský, v bitvě u Leuthenu, 1757)

herdekbabka 12.5.2006 19:17

pro: Jana, Vládík, Frogo. hmm, já Vám nevím, ale pokud jste čerpali něco ze zdrav.pojišťovny - v loňském roce - nechejte si vytisknout přehled a porovnejte a pak mluvte.

Shodou okolností jsem loni trochu marodila a tak jsem na výpis byla docela zvědavá - obava z tzv. palety tu byla, vzhledem k masívnímu přesvědčování mééééédii napříč spektrem., Musím Vám říct že výsledek byl opravdu šok - paleta se nejenže nekonala ,  doktoři si - zběžně porovnáno se záznamy - nepřipsali ani čárku .  A já vám to zjištěné napíšu - pak mluvte. Z celkové částky -  vyšetření odborných lékařů 1,4/10, laboratorní vyšetření -0,5/10,  terapie- rehabilitace  1,2/10, kapitační platba praktickému lékaři 0,8/10,  ju a ten zbytek - léčiva. Ano vidíte dobře - LÉČIVA - a to beru jen po půlce dvou prášků denně. A tak jsem se na na ty prášky - koukla - hmm, 95% pomocných látek - ale v ceně zlata. Nediví se už,  že výrobci léků zuří - takový džob ji zatrhnout. Vžddyť my platíme za léky - jako v EU - přesto že v cenové relaci platů a všeho ostatního jsme podstatně níž - to se to výrobci léčiv a lékárníci pakují .... a proto ten rambajs. Bude docela sranda až přejdeme komplet na eura - to teprve budou ječet - jak jim klesaj zisky - takto se docela neeticky a bezostyšně za pomoci ?NEZÁVISLÝCH  MÉÉDIÍ? NAPŘÍČ SPEKTREM PAKUJÍ ......pak věřte méééééédiím. Opravdu všem doporučuji - požádat o výpis a porovnat. A pak kecejte

buj 13.5.2006 0:04

Re: pro: Jana, Vládík, Frogo. hmm, já Vám nevím, ale pokud jste čerpali něco ze zdrav.pojišťovny - v loňském roce - nechejte si vytisknout přehled a porovnejte a pak mluvte.

Mám tomu rozumět tak, že odrbáváni jsou jen doktori?

herdekbabka 13.5.2006 11:31

Re: Re: pro: Jana, Vládík, Frogo. hmm, já Vám nevím, ale pokud jste čerpali něco ze zdrav.pojišťovny - v loňském roce - nechejte si vytisknout přehled a porovnejte a pak mluvte.

mno, neřekla bych jen doktoři - myslím tím zdravotnická personál - tedy  doktoři i ostatní, protože, jak soukromí tak nesoukromí musej sestřičky a eventuelně další personál platit sami. No a samozřejmě stat - tudíž potažmo i my. Proto lékarníci a jejich dodavatelé tak vřískají - že by se jim mohli snižit a někde se už snížily evropské zisky. Víte, nějak se nám tu v Brně lékarníci přemnožili - už chápu proč, je to džob jak hrom - evropské ceny s českými náklady - nebo ne????  Ale stejně je to sranda - kdyby nedělali takovej rambajs - nenapadlo by mne to takhle rozborovat. A tak díky jim..  no, snad si to takhle projdou i další a ....

pooh 14.5.2006 12:48

Re: Re: Re: pro: Jana, Vládík, Frogo. hmm, já Vám nevím, ale pokud jste čerpali něco ze zdrav.pojišťovny - v loňském roce - nechejte si vytisknout přehled a porovnejte a pak mluvte.

Záleží na diagnóze - u mne je skóre přesně opačné - fůra vyšetření a medikace skoro žádná. Zatím. Co se týče složení léčiv a obsahu podpůrných látek v nich - to s IZIPem podle mne moc nesouvisí. To neovlivní nikdo, stát, lékárník, pacient. Souvisí to s rozvojem civilizace a rozvojem úrovně medicíny - dřív se dalo umřít na mírný zápal plic, ale taky lidem musely stačit bylinky a masti. Že na té sofistikovanosti někdo vydělává, je bohužel lidské, ne že by mě to těšilo. Ale přijde mi třeba důležitější, aby chudé země dostávaly tato léčiva levněji než země rozvinuté, mezi které se řadíme i my.

František 12.5.2006 16:29

Kořeny

průšvihu zvaného zdravotnictví jsou hlubší, než poslední roky. Lékařský personál má jedince schopné a také všehoschopné - stejně jako jiné profese. Musíme vzít do úvahy, že za bolševika se na studium mediciny každý nedostal. Při známém nepřirozeném výběru zde bude více protekčních dětí než v jiných oborech. Pan ministr je charakteristickým produktem té doby. Je vidět, že ho děsí, že by se měl živit tím co ví a co umí. Proto musí zachovat neudržitelný systém stůj co stůj. Se svým strachem není sám. Takových, co pádem bolševika ztratili půdu pod nohama a dlouho pěstované konexe a jistoty je v mnoha oborech dost. To je vidět na volebních preferencích. Jenže kolo času se netočí nazpátek. Stávající systém zdravotnictví je neufinancovatelný a buď bude změněn, nebo lehne. Pan ministr s tím nic neudělá a v dějinách zdravotnictví zanechá stopu asi jako vyhaslá zápalka.

MUDr Jiří Kilian 12.5.2006 16:36

Re: Kořeny

Já jsem se dostal na studium medicíny v době vstupu vojsk bratrských zemí, které nám poskytli internacionální pomoc. Mylíte si, že podle toho dalo by se soudit, že mne tak nastrčil snad sám soudruh Leonid Iljič ? 

Víte, já taky nemám rád petržel, ba ani ji nekupuji a nejím. Ale nevymýšlím si na nsi.

Jaryna 12.5.2006 17:34

Re: Re: Kořeny

Plně souhlasím i mně se stalo totéž a to rodiče nebyli v KSČ. Otec byl dokonce malý živnostníček......Myslím, že to chtělo pracovitost, svědomitost, chtít se učit a hlavně zájem...

vládík 13.5.2006 16:40

Re: Re: Kořeny

Netvrdím, že člověk musel mít protekci. Ale vím (prosím všimněte si: v í m), že on, rodiče, ba ani příbuzní nesměli soudruha ani trochu rozlobit. To soudruha myslím jak stranu jedinou jako celek, tak  nějakého důležitého tvora jako jednotlivce.

Takže když je ta petržel shnilá, tak snad to můžeme poznamenat.

MUDr Jiří Kilian 14.5.2006 17:17

Re: Re: Re: Kořeny

Znamená to, že ti, co nezlobili ani trochu soudruha, jsou shnilí ? 

pooh 14.5.2006 12:54

Re: Kořeny

To je nějak přitažený za vlasy, ne? Medicína, podobně jako technické obory, nepodléhaly cenzuře a restrikcím na rozdíl od oborů humanitních. A přístup na VŠ byl problematický právě podle tohoto klíče. Děcka disidentů se nedostala ani na střední školu, a na vejšku se z těch průměrně přijatelných a poslušných rodin dostal ten, kdo se sklonil  a vylízal nějaký ten zadek. Medicína se moc nevymykala. A kdo se sklonit nechtěl, uklízel a topil v kotelně. Prosté.

Jaroušek podesáté 12.5.2006 15:00

KLAUSOKRACIE - PRVNÍ ETAPA MODRÉ DIKTATURY? II.

Jedním z viditelných průvodních znaků nastupující modré diktatury je servilita, s jakou ODS přihlíží evidentnímu překračování ústavních pravomocí prezidenta a bezzásadově vítá každý krok, kterým Klaus ve zdánlivé podpoře svého volebního koně instaluje sebe do pozice de facto 3. komory parlamentu. Byť je toto nebezpečí nahrazení parlamentní demokracie prezidentskou republikou (dnes tak výhodné pro ODS, přestože ji Klaus vždy jen zneužívá k naplnění vlastních mocenských ambicí) dozajista známo právním expertům ODS, kteří ostře kritizovali, když se tak choval prezident Havel, přesto - snad paralyzováni vyhlídkou na uchvácení moci ve všech orgánech státu - neodvažují se pozvednout svůj hlas proti tomuto evidentnímu porušování ústavních zásad, jak o něm nedávno hovořil ústavní soudce prof. Klokočka. A bude smutné, až se osud země dostane za tichého přihlížení vítězstvím opitých politiků ODS  do rukou chorobně ctižádostivého a ješitného starce, který již tisíkrát prokázal, že nemíní respektovat nic, co stojí v cestě k ukojení jeho zpozdilých mocensko-monarchistických choutek. Prostřednictvím své vetovací mašinérie, v níž po třech letech ve funkci již současným vetem zákoníka práce dosáhl celkového počtu vetovaných zákonů, jako jím samým v této věci ostře kritizovaný prezident Havel za všech 10 let výkonu svého úřadu (!!), sděluje veřejnosti, že ví lépe než zákonodárná většina parlamentu, jaká by měla být politika státu. Není to spíše znakem absolutistické monarchie (L´etat est moi!) než parlamentní demokracie, za kterou tento stát vyhlašuje ústava ČR? Prezidentské veto je nástroj, který by měl sloužiit jako pojistka proti mimořádným, obecně nepřijatelným pochybením zákonodárců. A je-li zneužíván za potlesku ODS, lze vážně pochybovat o tom, zda je dostatečně občanská i demokratická.

Všem velkou pusu V a hezký víkend přeji!