1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pertinax 12.5.2006 12:00

Re: Rath - to nejhorší co mohlo potkat české zdravotnictví

pes ano, určitě ale ne řeznický. Jen takový rathlík.

Muadib 12.5.2006 12:32

Re: Rath - to nejhorší co mohlo potkat české zdravotnictví

Tak , tak naprostý souhlas. Je to opravdu neuvěřitelné když stále znovu čtu názory : no není symatický, ale je první kdo začal v tom zdravotnictví něco dělat :-(

Pavel 12.5.2006 14:29

Re: Rath - to nejhorší co mohlo potkat české zdravotnictví

za 6. Hodnotí lékaře v nemocnicích, ale sám umí co? Kde se předvedl ? Kolik vděčných pacientů nám tady bude v diskusi hájit jeho kvalitní lékařskou činnost ?

pck 12.5.2006 10:10

Lide bdete

Pan Rath je nieco co v slovenskej politike nemame. Trosku sa tomu blizi p.Slota co cural z terasy a krici "Na Budapest" - ale ten ma minimalne polahcujucu okolnost v tom ze bol v oboch pripadoch ozraty ako doga. Ten trik co u vas navrhuje s vykupom dlhu nemocnic sukromnym subjektom, by veru na Slovensku v pohode stacil na vykrutenie krku celej podarenej strane. Kedze je to uplne nedovoryhodna osoba, je zbytocne absolutne diskutovat o jeho navrhoch - najgenialnejsi navrh v jeho rukach skonci ako kopa h....

MUDr Jiří Kilian 12.5.2006 12:51

Re: Lide bdete

A co tam máte ?

ydyjot 12.5.2006 9:33

Příčina a důsledek

Tak mne napadá:

a) V "neziskovkách" jsou vyšší platy lékařů a sester než v "akciovkách".

b) Akciovky "vytvářejí zisk" a mají mensí problémy s financemi než "neziskovky".

Co z toho je příčina a co důsledek? Já mám spíš pocit, že "akciovky" si hlídají hospodaření a proto platí svým zaměstnancům méně - protože si to nemohou dovolit a (dobře placený) management to ví. Naopak v "neziskovkách" (hůře placený, tabulkami regulovaný) management radši přidá na platech zaměstnancům - však on to někdo zaplatí.

vládík 12.5.2006 11:23

Re: Příčina a důsledek

Je to ještě trochu jinak: Pojišťovny (vč. VZP a její ředitelky) i ředitelé nemocnic věděli, že nemají peníze na zvednutí platů. Ale chytré vlády ČSSD pod tlakem vrchního komorního Ratha věděly vše lépe a platy zvednout přikázaly. Teď hledají viníka.

MUDr Jiří Kilian 12.5.2006 12:37

Re: Re: Příčina a důsledek

Řekl bych, že je to ještě trochu  jinak.

H.K. 12.5.2006 13:28

Re: Re: Re: Příčina a důsledek

Pane doktore jak to tedy je. Samozřejmě těch faktorů je určitě víc, které jsou příčinou propadu financí ve zdravotnictví. Zmíněné nařízení k plošnému zvýšení platů, které nebylo doprovázeno zvýšenými příjmy, mělo zásadní vliv na dnešní stav financí ve zdravotnictví. Pane doktor,  je to jak doma, pokud nemám peníze nemůžu utrácet. Můžu utrácet jak MUDr Rath a jemu podobní, ale někdo to někdy musí zaplatit. Já marně pátrám, kde je ta banka, která půjčuje peníze a vypůjčené peníze není nutné vracet.

vládík 12.5.2006 15:18

Re: Re: Re: Re: Příčina a důsledek

Díky. Moje odpověď by byla věcně stejná, ale mnohem neohrabanější.

MUDr Jiří Kilian 12.5.2006 16:26

Re: Re: Re: Re: Příčina a důsledek

Víte, je to skutečně mnoho příčin, které činí potíže s financováním zdravotní péče. nebudu je rozebírat , bylo by to do nekonečna.  Za obecný princip těch potíží mám to, že stát diktuje poskytnout veškerou péči za dané množtví peněz. Péče je dražší a poptávka po ní výrazněji vyšší. Objem peněz na zdravotní péči na jednoho občana je u nás násobně nižší, než ve státech se stejnou úrovní péče, spotřebna péče na jdnoho občana je přitom vyšší než v těch zemích.

Ono zvýšení platů - nevím, o kterém je řeč, ale pokud jde o  tzv. tarify zaměstnanců, pak tady není zásadní problém zvýšení platů ( nadto to bylo kompensováno tím, že se snížila osobní hodnocení, takže suma sumárum žádný přírůstek ). 

Přidržím se ale toho Vašeho přirovnání s domovem : nemáte peníze, nemůžete utrácet.  Jenže to pak ono přirovnání bylo by patřičně aplikovatelné i tak,  že pokud nejsou peníze na péči, nelze ji dostat.  A jsme u definice zdravotní péče, hrazené ze zdravotního pojištění.  Je třeba říci, jaký rozsah a jaká kvalita péče jsou právě z něj hrazeny. A zbytek ať si kdo chce pořídí jak chce. Stalo by se to, že by došlo k výraznému ponížení jak v rozsahu tak i  ve kvalitě poskytované péče sociálně slabým, ostatní by proklínali vysokou cenu privátní péče a nechtěli by do státních nemocnic ( vyjma snad universitních klinik ) , kde by byli zdravotníci, pracující za průměrnou mzdu.  Situace podobná je třeba v Řecku.

vládík 13.5.2006 16:33

Re: Re: Re: Re: Re: Příčina a důsledek

Pane doktore, když my se pořád nemůžeme shodnout na jednom - že tu péči (ať je jakkoliv vysoká) platím jenom já (tím myslím my - daně). Na tom, že (zřejmě úmyslně) není definován rozsah péče, na kterou jsem pojištěn a tím je dána bezbřehost utrácení jsme se myslím shodli. Já ale nadávám i na drahotu skrytou, dotovanou "státem" (tedy mnou). A to leckde (kromě zdravotnictví třeba v zemědělství - spočtěte si, kolik vás stojí krajíček chleba, připočtete-li dotace do zemědělství). Výsledkem dotací je vždy plýtvání. Proto je třeba nastavit systém tak, abych měl v maximální míře snahu šetřit. Chcete namítnout, že někdo bude šetřit nerozumně? Ale to přece nemá být můj problém. (Zainteresovat lze třeba na úspoře z nějakého finančního standardu pro daný věk).

Ola 12.5.2006 9:07

Vážený pane hejtmane,

pletete několik věcí dohromady. Uznávám, že Rathopvým projevem, že Vás v Praze neošetří, to přehnal..., ale odpovězte mi prosím na stav zdravotnictví ve Vašem kraji: Mzdy v akciovkách ve vašem kraji jsou hluboce pod průměrem platů v příspěvkových nemocnicích. Lékaři odcházejí- popiště stav interny v Chebu, kde pár lékařů slouží i 300 hodin měsíčně- jak jste to vyřešili?  Jak to dopadlo s německým podnikatelem, co chtěl zprivatizovat chebskou, sokolovskou, varskou nemocnici? Jak je to se sestrama, lékařema- dělali jste průzkum, co chtějí- akciovky, nebo neziskovky? Tato dvě povolání drží zdravotnictví- ne budovy, přístroje, ale lidé.

Co se týče VZP, všichni soudní lidé vidí, že pořádek tam bylo potřeba udělat. Nemalý podíl na deficitu VZP měl bývalý mangement-Stovky milionů Kč byly vysávány:Akcie Preciosy- ztráta 300 mil.Kč, Kontrakt s Hewlet-Packard bez soutěže a následné výlety správní rady po celém světě, Mořský koník, časopis Pohoda, zpětný leasing aut, prodej 51% akcií nějakého důchodového fondu( zapoměla jsme název) za 300 tis, -druhý majitel prodal zbylých 49% za desítky milionů, netrasparentnost ve smlouvách,IZIP-200 mil Kč, dceřiiná společnost-komerční Pojišťovna VZP-její stomilionové základní jmení vytvořila VZP z peněz vybraných ze zdravotního pojistného, exklusivita několika lékaren- Čalkovský a Mravcovi, firma Akademos- 50 mil Kč za pár videokazet se zdravotní tematikou atd, atd.

Všude v záp.Evropě 80-90%  nemocic jsou neziskovky, jen ODS chce, aby páteřní síť byly akciovky. Kam to povede?Řeknete lidem pravdu.

irenak 12.5.2006 11:53

Re: Vážený pane hejtmane,

Olo, již v jednom příspěvku se to zde objevilo - přečtěte si na stránkách poslanecké sněmovny zrávu Parlamentní vyšetřovací komise k VZP - zjistíte, že to není tak, jak píšete.

H.K. 12.5.2006 13:38

Re: Vážený pane hejtmane,

Vy jste se snad teď probudil. Bylo toho tady napsáno dost, ale chtěl bych Vám říct, že ve státní nemocnici si můžou rozdělovat peníze a pokud jsou v propadu tak jim Paroubek přidá. Akciová společnost musí hospodařit jenom s tím co vydělá.

VladaPing 12.5.2006 8:24

Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

soudruh MUDr. Rath vidí něco, co lze ukrást a rozmnožiti své jisté bohatství. Nikoli náhodou je soudruh MUDr. Rath nejbohatším členem vlády, nikoli náhodou (rodinná výchova a ovlivnění zvláště pak tatínkem - agentem StB a, mezi jiným, pěknou sviní při obhajobách kandidátských prací v Praze) je schopen nejrůznějších "podpásovek" a naprostých lží, jak vzorně předvedl právě v otázkách Václava Moravce mimulý týden na ČT1 při debatě s předsedou Senátu Sobotkou (divil jsem se tomu, že Sobotka prostě neodešel nebo, což by bylo zcela v duchu soudruha MUDr. Ratha, nespolehl na poslaneckou imunitu a soudruhovi MUDr. Rathovi neubalil jednu pěstí do zubů) - naprosto fanatické útoky páně Ratha proti ODS, proti presidentovi, proti Burgermeistrovi, vlastně proti všem s vyjímkou vlastního JÁ snad každému soudnému člověku daly jasný obraz toho, o jak postiženého jedince se jedná a jak nebezpečné je svěřit jakkoli nepatrnou moc do rukou této morální zrůdy. 

12.5.2006 9:02

Re: Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

Nejsem fanatik, ale v případě p. Rátha se přimlouvám o výjimku a zachování jednoho klecového lůžka v některém z renomovaných psychiatrických pracovišť.

gerontusinza 12.5.2006 9:17

Ne, vy nejste fanatik, vy jste jen obyčejný vůl s rozhledem mravence a s nemožností posoudit cokoli. . Re: Re: Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

Rath je proti vám gigant . Zaplať pámbu že takové idioty už k lizu nepouštějí.

12.5.2006 9:24

Re: Ne, vy nejste fanatik, vy jste jen obyčejný vůl s rozhledem mravence a s nemožností posoudit cokoli. . Re: Re: Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

Děkuji Vám za dobře míněnou urážku a přeji Vám od lizu mnoho úspěchů ve Vašem pinožení.

Jan H. 12.5.2006 9:57

Re: Re: Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

Rovnez se primlouvam za izloaci v nektere PL.. Ostatne, na demonstraci v Praze uz se o nej uchazeli kolegove z Bohnic transparentem "Davide, jsi nas! PL Bohnice", jehoz fotografie probehla i tiskem...

MUDr. 12.5.2006 9:57

Re: Re: Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

R^R^R^

Malý Aston 12.5.2006 9:19

Já to tak neberu

Pan Rath nemá pravdu a nemá pravdu ani Paroubek ani Jandák. Neznám jejich volební štáby a neznám co jim radí, oni předpokládají,že často opakovaná lež se stává pravdou.To jim zřejmě poradili z německých volebních štábů,které mají dobrý příklad ze svých dějin.Já se domnívám,že to u nás nefunguje a to z důvodů,že již 17 let žijeme a pracujeme v jiných podmínkách,v jiném společenském zřízení a ovzduší.Oni žijí ještě hluboko v totalitě. Oni snad předpokládají,že jsme všichni v roce 1989 emigrovali a dnes v roce 2006 jsme se vrátili a necháme si radit od těch,které dobře známe.Volič nezapomíná ani na strýce Vika ani na volbu Zemana na Hrad,ani na uklizení Špidlouše do Evropské unie,pět českých na stole a jiné šibalské kousky ,na paní Součkovou,která začíná pěkně vypovídat u soudu jak to v soc.dem.chodilo a chodí. Proto odmítám jakékoliv kroky pana Ratha,Paroubka,Jandáka,Škromacha a jiných a představa že Zaorálek,známý blekota bude ministrem zahraničí mě nutí,vyjít ze svého brlohu,vzít celou rodinu a nevolit ani komunisty ani komunisty v ČSSD, a to z důvodů,že starého psa novým kouskům nenaučíš.

MUDr Jiří Kilian 12.5.2006 12:39

Re: Já to tak neberu

Hm, to je dobrý nápad. Já ještě přidávám, že nebudu volit komunisty ani z jiných stran.

Vlad 12.5.2006 15:17

Staré leč výstižné

Ptá se Roubíček: Tak koho volili, pane Kohn?

Ále, vědí pane Roubíček, komunisty jsem volil. Koho jiného?

To je jasné, že volili komunisty, pane Kohn, ale ze které partaje?

entler 12.5.2006 9:26

Re: Soudruh MUDr. Rath nevidí prosperující či neprosperující VZP,...

Napište,o jaké lži D.Ratha se jednalo,dále nám napište ještě něco pěkného o trestaném panu Burgermeisterovi a o majetku D.Ratha.Má ho zcela legálně nabytý,možná,na rozdíl od vás.Co se týče pana bývalého dr.Sobotky,tak tento pán s výrazem moudrého doyena je naprosto prázdný a bezduchý člověk,který  již řadu let parazituje za 130000 měsíčně v úplně zbytečném senátu.

VladaPing 12.5.2006 10:24

Re: Re: Pane "entlere",...

Pan Burgermeister byl před dvacetipěti lety (!) podmínečně odsouzen (za svoji blbost!!!) za neoznámení nalezeného předmětu - dvou stříbrných svícnů, které nalezl ve sklepě, ukryté pod uhlím a které patřily (asi!?) paní, u které byl legálně (neboť užívací právo na něj přešlo) v podnájmu. Dědicové asi nebyli (nebo o svícnech nevěděli a pravděpodobně ta stará paní asi také nevěděla, že je tam kdysi ukryla. Burgermeister udělal (samozřejmě z dnešního hlediska) naprostou kravinu, svícny odnesl do Safiny, nechal je tedy roztavit a odprodal je státu za tehdy normální výkupní cenu (v té době právě cena stříbra silně vzrostla) 8 korun za gram. Buďte si jist, že v té době se bolševik vůbec nestaral o nějaké poškození případných dědiců, ale velice se staral o to, že byl zkrácen ve vlastnictví "opuštěného" majetku.

Mimochodem, po dvacetipěti letech má, z hlediska práva, Burgermeister naprosto čistý trestní rejstřík (měl by jej i v případě spáchání vraždy - ono 25 let je zatraceně dlouhá doba) a "vytahovat" to na něj v televizní debatě (což Rath učinil) je čirá podlost - něco, jako kdyby vytáhl na jiného, že měl ve třetí třídě obecné školy dvojku z mravu - tomu by se každý zasmál. Osobně se divím klidu, který Sobotka zachoval, neb na právě tatínka dr. Ratha lze vytáhnout svinstva skutečně převeliká.....ostatně na samotného Ratha také. Koneckonců, Sobotka zareagoval správně tím, že věc již byly před lety ventilována.

IZIP jako systém byl oceněn skutečně jako velice kvalitní produkt a to dokonce i EU. Nevypsání výběrového řízení snad(?) bylo pochybením, ale skutečně zde neexistovalo (v té době) nic podobného a v okolí také ne. "Omlacovat" to Musílkové o čumák je skoro na úrovni, jako kdyby vyčítali kterémukoli starostovi při nákupu počítačového vybavení úřadu (v ceně na milion korun), že mimo výběrového řízení na dodavatele hardware (tedy počítačů a kabeláže - což asi musí) zároveň nevypsal výběrové řízení na dodávku software a spokojil se s Windows (bez výběrového řízení). 

entler 12.5.2006 11:01

Re: Re: Re: Pane "entlere",...

Značně se mýlíte,pane,u politika,jako veřejného činitele platí presumpce viny,to jistě dobře víte.je úplně jedno,jestli to byla "kravina"či nikoliv a nezmění na tom nic ani časová vzdálenost.O Sobotkovi(Přemyslovi)se radši vyjadřovat nebudu,napsal jsem to již výše.IZIP značně přeceňujete,není na něm nic geniálního,v mnoha vyspělých zemích(Rak.Něm.Hol.)elektronické zdr.knížky v této podobě odmítli(tam se na rozdíl od nás )ptali občanů a ti se (oprávněně)obávají zneužití  velmi citlivých dat.Navíc,kdo zaručí,že příslušní lékaři budou pravidelně doplňovat údaje a v případě forenzním,co bude právně validní??údaje v elektronické knížce nebo v klasické zdr.kartě??Je zde řada dalších otazníků,proto je velmi podivné,s jakou rychlostí paní(za nic nezodpovídající)Musílková rozhodla o financování tohoto projektu z peněz určených na zdr.péči.

VladaPing 12.5.2006 11:42

Re: Re: Re: Re: Pane "entlere",...

Až Vás, milý "Entlere" klepne pepka nebo srazí auto a budete převezen rychlou záchranno službou do nemocnice, třeba v Ostravě, tak Vám údaje v (dejme tomu přepečlivě vedené) zdravotní kartě Vašeho ošetřujícího lékaře v Praze (který je třeba právě na dovolené v Chorvatsku) budou asi tak platné, jako mrtvému zimník, že ?

Vaše pojetí "presumpce viny" u politika se dokonale hodí na MUDr. Ratha a absolutně nikoli na pana Burgermeistera.

Už na Vás někdo "vytáhl", že jste neudržel moč a stolici?

No, koneckonců, Vy nejste politik.

entler 12.5.2006 13:04

Re: Re: Re: Re: Re: Pane "entlere",...

A k čemu vám budou údaje v  elektr.kartě,kam nikdo nebude nic psát.Jinak  intensiv a not Medicin se všude ve světě řídí zavedenými postupy a pokud někdo nepozná epi záchvat(jak řekl Rath),tak opravdu nemá v medicíně co dělat.Jestli máte dojem,že o pacienta v bezvědomí se starají lékaři tak,že shánějí údaje u jeho obvoďáka,tak se musím bavit.Ale chápu,že v oboru nepracujete a jste odkázán pouze na informace z našich velmi"objektivních"sdělovacích prostředků.Na pana Burgermeistera se zeptejte někoho,kdo s ním přišel do kontaktu,zejména v některých firmách.

Jenda 12.5.2006 17:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane "entlere",...

No ja bych predpokladal, ze informace napriklad o alergiich na leky by se osetrujicim lekarum celkem hodily.