29.4.2024 | Svátek má Robert


POLITIKA: ODS na cestě do ráje

20.9.2023

Pokud jsme věřící a myslíme si, že nás po životě čeká ráj, protože jsme se chovali, jak věříme, vždy čestně a správně, pak pokud toto platí i pro lidské spolky, ODS pod vedením Petra Fialy směřuje do politického ráje. Nebo háje?

Každý, kdo se jenom trochu zajímá o českou politickou scénu, mi zřejmě dá za pravdu, že český premiér a předseda ODS je člověk, který snad nemá žádné chyby, možná snad ani žádné „chybičky“. Vystupuje vždy moudře a rozvážně, své oponenty i uvnitř koalice většinou „chápe“ a pokud si snad politici včetně bývalých (jako Miroslav Kalousek) dovolí říci něco proti politice současné vlády, dostane se mu odpovědí v tom smyslu, že je to „jinak“ a že, jako v případě Danuše Nerudové, se jedná o „předvolební agitaci“.

Na svých osobních stránkách je Petr Fiala prezentován jako rozvážný člověk ,který má vše pod kontrolou. Letmý pohled na „aktuality“ nás o tom má samozřejmě přesvědčit. V titulcích se tak dovíme, že se mu (Fiala píše „nám“) dostalo ujištění, že ceny potravin budou klesat. To je zpráva z 7.9.2023. Raketový pokles cen potravin se nekoná. Místo toho raketově rostou ceny pohonných hmot, které už opět překročily 40 Kč za litr. A jen tak mimochodem. Lukáš Kovanda tvrdí, že Rusové smazali efekt sankcí. Jejich ropa je dražší než Brent. A přesně ve lhaní si do vlastní kapsy je totiž západní politika naprosto mistrovská. Slyšeli jste o tom, že cena ruské ropy má být ohraničena cenou asi 60 dolarů za barel? A jak západní sankce budou bezvadně fungovat?

Fiala je prostě učenlivý žák svých západních kolegů, zvláště pak amerického prezidenta Joea Bidena. I když, i ten to má v „pokrokových“ médiích nahnuté, protože se už i podle těchto médií u něj projevuje „senilita“ a „problémy“ mu dělá jeho syn Hunter. Mít takového člověka v čele jaderné velmoci, jakou USA jsou. v době horké války Ruska s Ukrajinou podporovanou Západem, to asi není zrovna výhra.

Vraťme se však k našemu premiérovi a ODS. Těžkou ránu, řekl bych K.O., zasadil ODS premiér Petr Nečas, který absolutně nezvládl aféru se svou podřízenou, a rezignoval na svou funkci. Osobní trable s tím má doposud a sem tam se objeví jeho tvář v médiích, jak jde k soudu nebo od soudu. ODS propadla ve volbách v roce 2013 a hledala náhradu do pozice předsedy. Nabízel se tehdy právě Petr Fiala, ministr školství v Nečasově kabinetu. Neměl za sebou žádné mediální průšvihy, a hlavně hezky mluvil. ODS se poněkud vzpamatovala, ale na vládu to nestačilo. Pak přišel covid, vláda ANO a ČSSD v něm dopadla podobně jako většina evropských vlád, tj. zadlužila státní pokladnu. Ostatně, když uzavřete na týdny celou společnost do místa bydliště, těžko to mohlo jinak dopadnout.

Před volbami v roce 2021 se ODS rozhodla jít do koalice s TOP 09 a lidovci a volby tato koalice vyhrála. Vytvořila se vláda „antibabišovských“ sil, která dnes v plné nahotě ukazuje, co to vlastně znamená. Místo „tahu na branku“ si koalice dává vlastní góly (výzva pirátů k rezignaci Pavla Blažka) nebo vytváří jakési „balíčky“, které se „fakt nebudou měnit“, aby je po měsíci docela zásadně „přepracovala“. Fiala pak vystupuje stále stejně. Svým klidným hlasem pronáší další sliby a, což je u něho typické, na kritiku vládní politiky od lidí, kteří jinak jeho vládu podporují, odpovídá tak, že „od současnosti už to bude jenom lepší, to nejhorší máme za sebou“. Preference ODS stagnují, podpora vlády je čtvrtinová a to vůbec není třeba komentovat.

V současné době se údajně podle médií řeší, zda ODS půjde s TOP 09 a lidovci do eurovoleb. Je to doslova katastrofální úvaha, pokud vezmeme hujerovskou tak zvaně „proevropskou“ politiku topky a politiku ODS, reprezentovanou Alexandrem Vondrou – Pro Evropu bez nesmyslů. Není mi jasné, jak by bylo možné tyto dva proudy smířit, aniž by z toho nebyla jen další „bramboračka“ – jak krásně vládní ekonomickou politiku popisuje Miroslav Kalousek.

Fialovo vedení ODS, vlastně spíše nevedení a reagování na to či ono naprosto nepodstatné, je tak jenom zárukou další stagnace ODS a postupného i potupného odchodu pravicové politiky (Fiala skutečně není pravičák ani omylem!!!) z českého politického prostředí. Radost z tohoto vývoje má zřejmě ANO. Nabídka na spolupráci ODS s ANO, která zaznívá z řad ANO, by v případě realizace byla jen oním posledním pověstným hřebíčkem do rakve. Kdo ODS a pravicovou politiku v Česku zachrání? Nikoho schopného široko daleko nevidím. Bohužel.