29.4.2024 | Svátek má Robert


POLITIKA: Michálek se nám odkopal

12.12.2019

Na pár dní jsem si odskočil do předvánoční Varšavy, abych si prožil tamní cvrkot. A cvrkot to byl, Varšava jede. Tolik obřích jeřábů jako na Jeruzalémské aleji a v okolí se hned tak nevidí. Naschvál jsem vynechal sledování domácího politického zvířectva, jinak by si člověk ani neorazil.

Návrat byl v neděli výživný. Zjistil jsem, že ti dva výtečníci - Tenký a Oplácaný - spáchali na Václavském náměstí další výron koncentrované nenávisti vůči dvěma osobám (nefičí tam asi tolik jako v na té pláni a také se tam dá lépe lemtat lihuprostý svařák, grog a jiné dobroty). Výběr hostí byl excelentní, když vynikl šéf svojí podstatou temné neziskovky TI David Ondráčka, jehož netřeba komentovat. Je na klíček a opakuje věty. Výběr mluvčích byl rozpačitý, když tam mluvily dvě údajné oběti zásadovosti Leo Štajner a Jana Moravcová.

Spíkři mizerní, zjevně jim dochází invence, požadavky stále stejné. Kolovrátek. Nálada podivná, lidé zaražení jak větry a ta maškaráda na Hlavním nádraží, to vidím jako vyložené fiasko, polovina lidí s těmi jednotnými transparenty v rukách vypadala, že moc nechápe, co tam vlastně dělá. Cestující už vůbec ne, ale ti se chovali aspoň důstojně a ignorovali je. Tak takhle ne, to by nešlo, chlapci! A to ještě zapomněli odvolávat Marii Benešovou, to ještě k tomu. Všiml si někdo z bojovníků proti Andreji Babišovi, že mu po té šílené kanonádě po vyjádření nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který neřekl ani tak ani tak a na jeho slova došlo, klesly preference o hrůzné 1 %? A naopak podle STEM stouply na 34,9 %? Tomu říkám efektivita, víc k tomu není co dodat. Ovšem čísla STEM mají jak nahoře, tak dole tak velkou odchylku od dosavadních výsledků (cca 5 % oběma směry v extrémních případech), takže jim nevěřím. Chce to trochu víc kázně.

Nejlepší je ale zpráva o hlasitě vysloveném přání bukanýra Jakuba Michálka, aby zhynula TOP 09 verbis expressis a implicite také všichni ti pětiprocentní otrapové ve sněmovně. Hlavní ideolog bukanýrské menažerie se nám rychle otřepal z boje o vnitrostranickou sesli a už jede naplno a ve své mladostalinské nadutosti se považuje za jediného, kdo Andreje Babiše zmydlí. Jsem jím nadšen, méně už tím, že se Kalouskovi nakonec omluvil. Vidí si do papuly, nebo ne?

Ne že by bylo na škodu, kdyby ty od sebe neodlišitelné, k EU shodně devótní, ale jinak fest rozhádané pidistrany vypadly z dolní komory Parlamentu ČR, aby to stádo, kde je více oslů než zdrávo, organizovalo méně partají. Ale novinka je, že ideolog práskačů přiznává natvrdo barvu. Už jenom chybí gottwaldovské vyhrožování, že se učí zakroutit protivníkům krkem, a nebude to mít chybu.

Kalousek přiznal nečekaně slabou formu, když se nechal Michálkovým přáním rozžhavit doběla. Čípek na klídek by to chtělo, propásl dobrý okamžik mlčet. Dá se ale každopádně dovodit, že už fest pracují nervy z počínajícího trvalého nárůstu Trikolóry. To je jen dobře. Chce to průvan do toho chlívku. Čím dřív začne kdokoli věci pojmenovávat pravými jmény, tím lépe. Chvilkaři jsou čučkaři a nic nezařídí. Ti kluci se nyní díky nečekané popularitě a prachům na úplně průhledném kontě točí v kruhu jako ovce, které si nemohou líznout soli. Skončit nemohou, aby nebyli za voly, ostatně kromě zničení krtka nevědí co dělat. Tak si hoši čím dále rozpačitěji užívají svých pár minut pomíjivé slávy, protože jak už mají v názvu, jsou to chvilkaři. A ti, jak sami potvrdili, nejsou na trvalou politickou práci stavění. Někteří jejich fanoušci se jednou budou stydět za to, na jaké taškařici se podíleli.

A co Andrej Babiš? Ten neztratí a spíše nakonec ještě posílí. Zvláště když se třeba ukáže, že tahle dotační republika nebude - k vzteku a infarktu Lukáše Wagenknechta - opravdu do Brusele nic vracet. Je jen otázkou, koho ten dravec potom bude žalovat...

A takhle my tady žijeme.