27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


POLITIKA: Kolaps záchranného systému

27.6.2009

Podle sdělení ČTK zahynulo při současných lokálních povodních již deset osob. Nejtragičtěji dopadla současná povodňová vlna na severní Moravu. Osobně to považuji za zcela zásadní selhání záchranného systému.

Shodou okolností neuběhl ještě ani rok od tragického neštěstí na železnici, kdy mezinárodní rychlík narazil do mostu, který se těsně před ním zřítil do kolejiště. Tragická nehoda se smrtí několika cestujících byla tehdy zneužita levicovou opozicí v krajském parlamentu dokonce jako předvolební téma před krajskými volbami. Opozice tehdy vytýkala hejtmanství nedostatečnou kontrolu stavebních prací. Média byla plná toho, že viníkem nehody je firma ODS Ostrava, kterou ODS ve vedení Moravskoslezského kraje vlastně kryje. Přitom šlo o další souhru zkratek, neboť ODS Ostrava (Ostravské dopravní stavby) nemá s ODS jako politickou stranou žádnou souvislost.

Současné záplavy na severní Moravě jsou však přeci jenom jiným druhem neštěstí. Na možnost extrémních srážek a rozvodnění zejména horských potoků a říček, vydal ČHMÚ výstražnou informaci. Již od počátku dešťů v tomto týdnu bylo zjevné, že se výstražná informace ČHMÚ naplňuje. Navíc na řadě úseků vodních toků severní Moravy řádila povodeň se smrtelnými následky relativně nedávno, a tak by vzpomínka na povodňové události měla být relativně živá.

Přesto záchranný systém evidentně selhal a nezajistil ohroženým obyvatelům podél potoků a řek ochranu. Jedná se v tomto případě o jednoznačné fiasko krajského systému varování obyvatel před přírodním nebezpečím. Je to o to horší, že povodeň byla s dostatečným předstihem oznámena a nejohroženější lokality mohly a měly být nekompromisně evakuovány.

Viníkem obětí povodně je tak zcela jistě nezdar záchranného systému, tj. zejména jeho řídících složek. Je to jen další důkaz toho, že na nejvyšších místech zcela zkrachovaly varovné mechanismy a vina politiků ve vedení kraje je bez jakékoli diskuse. Levicová krajská vláda tak bude muset spolknout hořkou pilulku zodpovědnosti za kolaps záchranného systému. Jakékoliv výmluvy neobstojí. Pozůstalým po obětech zůstávají jenom oči pro pláč. Požadujme proto alespoň důkladné vyšetření příčin neúspěchu záchranného systému a žeňme k odpovědnosti ty, kteří ho mají na svědomí!