8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tomáš Jasný 1.7.2009 0:38

Kolaps zdravého rozumu

Snaha udělat z přírodní katastrofy nástroj politické propagandy, tak jak to dělá autor článku, je jenom další důkaz toho jak hluboko klesla intelektuální úroveň politických stran v ČR.  Ty doby, kdy se monopolní vedoucí strana chvástala, že "poručíme větru dešti kdy má pršet a kdy vát" jsou už dávno pryč a jenom někteří současní, ale nepoučitelní ignoranti, ta nejhorší spodina stranické smetánky, může mít odvahu házet bláto viny za tragedii zátop z velkých dešťú nebo za jinou přírodní událost na oposiční stranu.  Zvláště tehdy, kdy ta přírodní událost ještě neskončila a její pokračování může, nebo ne, přinést větší škody a ztráty na životech než všechno to co se stalo doposud.  Podle toho, co se  vysílá v rozhlase a co se napsalo v komentářích NP je zřejmé, že na severní Moravě žádný záchranný systém, odborný nebo politický, nekolapsoval.  Zátopy samy od sebe sice spláchnou mnoho materiálních a často i psychických hodnot u těch, kdož jsou jejimi obětmi, ale v tomto případě  došlo k i propláchnutí mozků  politruka ODS sedícího daleko od zátop na stranickém sekretariátě. 

Na dokreslení toho nahoře podám příklad nedávných zátop, ke kterým došlo pod kopcem, na kterém bydlím na jih od Seattle.  O přehrady a ochranu před zátopami se stará US Army Corps of Engineers.  Jelikož se po celé Americe, tedy až do loňska, hodně stavělo, při deštích dochází k sesuvu půdy na mnoha místech, takže to  nepřekvapí, když dojde k nějakému menšímu zatopení.  Jenže v našem případě, po několika týdnech velkých dešťů se armádní experti rozhodli vypustit část vody z horské přehrady, aby udělali místo pro vodu z případných dalších dešťů.  Velké armádní počítače všechno propočítaly, skupiny odborníků z ohrožených měst, z okresu a ze státu plán prostudovali, schválili  a přehrada se podle plánu vypustila. Načež 2 dny po dešti letí governerka státu s velitelem Corps v helikoptéře a vidí, jak na ní mávají občané městečka pod našim kopcem ze střech zatopených domů.  Většina městečka pod vodou. 

Mistr Jan Hus 28.6.2009 21:34

Tak jak, modrý zmetku?

:-)

lzemek 28.6.2009 20:41

Vážený pane, jste ignorant

U zeleného stolu, někde v Praze, vypadá vše jednoduše a jasně, ale přímo na místě, v terénu, v noci, po pás, prsa či ramena ve vodě byste asi získal naprosto jiný pohled na věc.

Zřejmě patříte k těm pražským "Kondelíkům", kteří vše posuzují přes prizma pivní pěny.

Spěte sladce.

para 28.6.2009 20:58

Re: Vážený pane, jste ignorant

Ono i v Praze to v roce 2002 nevypadalo pěkně... a těch zmatků, přehmatů ... voda v metru - které se stavělo i pro rizikové situace a přesto nakonec vše bylo jinak. Ale tak i další věc podobnou tomu jako jak Izemek píše "v terénu" měla i tehdejší Praha - i když město přišlo o miliardy - nikdo za nic nakonec nemohl.;-)

I-Worm 28.6.2009 21:08

Re: Vážený pane, jste ignorant

ano soudruzi, tím byla vinna doba...

Chris Kelvin 28.6.2009 23:51

Re: Vážený pane, jste ignorant

Ach ano, pražské metro. Jak jsem se dozvěděl těsně po povodních, tak tehdejší dva přední členové protipovodňového štábu, tedy tehdejší primátor Němec a ředitel dopravního podniku (tuším Dvořák, ale už si nejsem jist), vůbec netušili, že metro má protipovodňové uzávěry. Takže o půlnoci normálně skončil provoz, a ve dvě hodiny už byla na béčku voda. Nikdo netuší, jaké štěstí tenkrát cestující měli, že to takhle vyšlo. A to ještě můžeme být rádi, že tyto dva pány nenapadlo schovat lidi ohrožené povodní do metra, protože to bylo původně plánováno jako protijaderný kryt :-D

Dolly 28.6.2009 20:17

Takové zprávy a hodnocení

od zeleného stolu bych snad uměla i já. Ať ten autor vyjede po informacích o bouřkách do nějaké vsi a uvidí realitu - voda by měla být a nebude a naopak. Prostě nám tu pracuje prostá pravděpodobnost.

para 28.6.2009 20:48

Re: Takové zprávy a hodnocení

Ano je to věcí pravděpodobnosti ale měnící se s tím, jak urbanizujem krajinu, zmenšujeme její sorpční kapacitu, věříme v ustálenost okolí, odolnost staveb,  rychlost aut i informací.... Já osobně se obávám, že ta pravděpodobnost ještě poroste - sice pomalu ale srovnámli ji s dobou života našich staveb tak pak velmi významě.

Ladislav N 28.6.2009 20:08

To je zase hloupých keců

Jednalo se o lokální záplavy z opakovaných místních průtrží mračen, které nikdo předpovědět nedokáže.

hafusak2 28.6.2009 19:31

Co bude po povodních?

Dobrovolní hasiči si konečně po několika dnech budou moci odpočinout a začít opravovat techniku, chtít doplnit zničený materiál a pod. Někde jim starostové i poděkují. Potom jim sdělí, že na nic nejsou peníze a ať počkají, jestli někde nějaké zbydou /cha cha cha - nikdy nikde nezbyly a když ano, tak hasiči je stejně nedostali/. Potom začnou záhadné počty ve smyslu: voda byla v letech 97, 98, 02, 09 - kdy bude další? - požadovaná cifra bude určitě vyšší než 10 let, takže se odhlasuje, že není zatím potřeba nic dělat. A vše zůstane při starém.

R 28.6.2009 23:07

Re: Co bude po povodních?

No, naši hasiči byli a pořád jsou výrazně komunističtí. No a co teď s tím, když na radnici je ODS a tuším nějací lidovci.  Hasiči dostanou prachy a už se podporuje KSČM. Hasiči nedostanou prachy a už radnice pro obyvatele nic nedělá. ;-D

kdosi 28.6.2009 23:24

Re: Co bude po povodních?

a jakou politickou příslušnost mají požáry? 8-o

Čtenář 28.6.2009 18:15

Povodeň

Nejsem příznivcem levice, ale v tomto případě jste p. Bartoň asi vedle. Posloucháte taky metereology?

magi 28.6.2009 17:11

Praha

je legrační,jak pražáci mají strach z velký vody. Feťáci tančí na venkově,kde tomu běsnění dali název czech teck,ale pražáci jásají,že se mladí baví. Přitom můžou tančit v Lánech až do vánoc a ještě to perfektně uklidí. Vesnice zaplaví voda,lidem zůstanenou oči pro pláč a topol prohlásí,že chudáci,kteří mají 19 tisíc hrubýho,neplatí daně. Ten člověk se pomátl. Hlavně,aby jezdilo metro.

Alois Podhajsky 28.6.2009 16:19

Oproti demagogické ideologii Neviditelného psa a p.Bartoně

s překvapením musím konstatovat, že ideologie zbavený a odbornými fakty podpořený článek o povodních lze nalézt v Haló novinách http://www.halonoviny.cz/index.php?id=80703

Martin 28.6.2009 16:30

Re: Oproti demagogické ideologii Neviditelného psa a p.Bartoně

 A já musím konstatovat, že v Haló novinách nevychází vůbec nic, co by šlo nazvat:  ideologie zbavené a odbornými fakty podpořené.

zdeneksem 28.6.2009 16:53

Re: Oproti demagogické ideologii Neviditelného psa a p.Bartoně

nelenil jsem a předmětný článek si vyhledal a přečetl. INEPTE, jelikož pravda popírá Vaši ideologii, dovoluji si s Vámi zdvořile nesouhlasit.

I-Worm 28.6.2009 19:40

Re: Oproti demagogické ideologii Neviditelného psa a p.Bartoně

čtete ty Haló novinu vskutku tak pozorně, abyste to mohl tvrdit? Anebo vám to říkal váš politruk?

M. Zima 28.6.2009 16:03

Ještě pro pana Metelku

Musím trochu oponovat:

ad 1) jenom jeden a to zásadní příklad: Pohyb potenciální série bouřek Vám ukazuje radar, máte rozložení hmot, teplot, archiv, .... Místo toho, aby ČHMÚ určil na mapě rozptyl pravděpodobného dalšího postupu a tím s vysokou pravděpodobností v brzku ohrožené lokality, vyřkne ČHMÚ varování pro kraj a v ČT vystoupí různí entertaineři z politiky a ČHMÚ s absurdními prohlášeními.

ad 2) Podívejte se sám na stránky ČHMÚ a srovnejte to např. s německou mapou ohrožení, na kterou má stránka ČHMÚ link.

ad 3) Když v ČT mluví nejrůznější typy o předpovědi a o varování (a jeho nemožnosti), nevědí zřejmě, o co se vlastně jedná, co je tím myšleno. Tomu odpovídají i výsledky.

Aby nedošlo k omylu, Vás jsem nenapadal, Vy jste včera mluvil k věci v pro Česko překvapivé formě. A na okraj: Moje námitky resultují z toho, že jsem se zpravováním 3D pixelobjektů sám zabýval a proto jsem přesvědčen, že ČHMÚ existující informační potenciál plně nevyužívá.

L.Metelka 28.6.2009 16:18

Re: Ještě pro pana Metelku

ad 1) Jistě. radar sleduje pohyb bouřek. Zkusil jste si někdy předpovědět, kdy na nějaké místo ta bouřka dorazí a v jaké intenzitě? Všiml jste si někdy, jak je taková bouřka proměnlivá v čase? Všiml jste si, že vůbec nemusí postupovat "po větru", ale i jiným směrem? Jakákoli předpověď budoucí trajektorie a intenzity bouřky je i na základě radarů velmi ošemetná věc. Ale pokud už je opravdu velice pravděpodobné, že nějaká silná bouřka zasáhne nějakou lokalitu, vydává se informace o výskytu extrémního jevu. Tedy jako jakási "lokální expres výstraha". Takové informace byly také vydány, je u nich ale problém, aby se včas dostaly ke každému, ke komu se dostat má.

ad 3) nevím jak ostatní, ale lidi z ČHMÚ a ti, kteří v tom pracují, to vědí velmi dobře.

M. Zima 28.6.2009 16:32

Ano pane Metelka,

ale jestliže se informace nedostaly na relevantní místa včas, pak přeci selhal onen slavný integrovaný systém se všemi těmi vyleželými hochy, což jsem naznačoval od začátku. A zamlouvat to tím, že varovat nelze by ČT neměla. Informace, které nejsou tam, kde jsou potřeba, jsou přeci k ničemu.

Ani ad 3) byste si možná neměl být tak jistý, ten expert z ČHMÚ, plácal v ČT jako politik.

L.Metelka 28.6.2009 16:43

Re: Ano pane Metelka,

Víte, pokud jde o informace o výskytu extrémních jevů, tak ty lze vydat v takovýchto případech vlastně až v době, kdy někde začnou ty velké srážky vypadávat. Zákonitě trvá nějaký čas (minuty), než se ta informace dostane až na konec, k tomu člověku přímo na místě. Ten už toho ale většinou moc nenadělá. Navíc to je také informace přibližná, radar Vám neřekne přesně, s jakou intenzitou prší.

Také není v silách ČHMÚ hlídat počasí nad každou obcí nebo mít kontakt na každého starostu a hasiče z každé vesnice. To musejí zařídit jiní, kteří jsou k tomu určeni.

Tohle je spíš informace pro záchranné složky, až vyjedou, aby věděli, kde asi byla ta situace nejhorší

L.Metelka 28.6.2009 16:46

Re: Ano pane Metelka,

A mimochodem - když obec dostane takovou informaci  třeba 10 - 15 minut před tím, než tam přijde povodňová vlna a je to v noci, co asi tam bude ten záchranný systém z hlediska prevence platný? Co stihne udělat? Nic...

para 28.6.2009 19:59

Re: Ano pane Metelka,

Já mám za to, že výstražná informace v těchto extrémních případeh sama o sobě nepomáhá. Pokud máme sníženou sorbční kapacitu na horách a v lesích a zcelené udusané lény poblíž obcí které rovněž nejsou sto sorbovat cca 100mm a více srážek na metr - což se mnohde vyskytlo - pak je i věcí předvídavosti kdo kam co postaví... Svého času čHMU vydal prohlášení, že se v souvislosti s růstem průměrných teplot budou vyskytovat exteémní jevy častěji - nuž stalo se. Kdekdo si říká mě se to stát nemůže.... to spadne jinde.... Většinou tomu tak je - časem pořádnou bouřku s kroupama ale pozná na vlastní kůži kde kdo. Sám občas chodím "lovit blesky" - jezdím přitom za bouřkama s kopvce na kopec a pravidelně vidím jak to bývají velmi úzké koridory kudy jádro bouřky projde a ještě užší ta místa s kroupama.  Jiná věc jsou frontální vlny ale i na těch se dějí podivuhodnosti. Např před Prahou s jejím tepelným ostrovem se hradba bouřek jakoby razestoupí a spojí se do jedné lajny až zas za městem. Kdo si něco takového troufne předpovědět i když taová pravděpodobnost mizení  srážek je u měst odpozorovatelná a suším vzduchem a jinou rozvrstveností nad aglomerací zdůvodnitelná? Mám obdiv k meteorologům už proto, že i v rom reji víření vzduchových mas jim např Aladin až nečekaně pěkně vychází. Stanouli se klimatické jevy významější svým dopadem vidím spíše cestu ve zvýšené pozornosti každého jednotlivce. Dnes to bouří např nad celým Balkánem - kouknšte zde http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/RGB/AIRMASS/CENTRALEUROPE/index.htm  a kdo si troune říci kde konkrátně tam i v těchto chvilkách jde do tuhého?

honzak 28.6.2009 20:45

Re: Ještě pro pana Metelku

Doktore, viděl jsem Vás 2x v televizoru. Je pravda, že v otázce GW se neshodneme ani za peníze. Ale kdybyste chtěl nějak vylepšit systém varování před náhlými povodněmi na malých územích (a sehnat na to peníze), tak se na 2x vyplaveného starého technokrata obraťte. Ten starý technokrat je sice mizerný statistik, zato za ním sem-tam zůstal nějaký funkční systém.

Vypadáte dost unaveně, my starci bychom se neměli přepínat...

L.Metelka 28.6.2009 21:15

Re: Ještě pro pana Metelku

Děkuji za nabídku, ale my ty systémy nevyvíjíme ani nevyrábíme, to dělají profi firmy. My v tom můžeme figurovat jen ve třech oblastech: 1. návrh systému z hlediska počtu a rozmístění čidel, 2. nastavení kritických hodnot pro spuštění "alarmu" a 3. vyhodnocování zaznamenaných dat. Nic víc...

para 28.6.2009 21:23

Re: Ještě pro pana Metelku

Pane Metelka a ostatní zkuste typnout kam dojde ta bouřka co se právě ted rozvinula cca 70km severně od Ostravy za cca 2 hodiny? Vtdrží vůbec? Já mám za to, že se přes naše hraniční hory nedostane i když inkus má pěkně rozvinutej. Třeba ale i ona něco napáchá - ale kde?

L.Metelka 28.6.2009 21:34

Re: Ještě pro pana Metelku

Zatím to jde na Jesenicko, ale v téhle chvíli vůbec není jasné, jestli to až tam dojde. Vůbec tyhle systémy, které jdou od východu, jsou mrcha. Postupují pomalu, dynamika na ně má menší vliv, je to hlavně o termodynamice. A termodynamické podmínky se dost mění v prostoru i čase. Když to porovnáte třeba s bouřkami na klasické studené frontě od Z-SZ, je to něco úplně jiného a o dost nevyzpytatelnějšího.

V tuhle chvíli určitě někdo v Praze nebo v Ostravě řeší problém: Varovat nebo nevarovat?  Osobně bych s varováním ještě počkal, ale telefonická informace na integrovaný záchranný systém by asi neuškodila... Ale kolegové mají k dispozici víc informací než já...

para 28.6.2009 21:59

Re: Ještě pro pana Metelku

Ona vůbec tato celá situace retrográdního proudění je trochu atypická a nezvyklá. V dubnu jsme při ní měli sucho jasno a na Slovensku to vyvolalo až požáry. Pak to cca na dva měsíce proudilo viceméně klasicky od západu a ted se to zase vrátilo ale v mokrém.

Na východních svazích Jeseníků může být dnes v noci zapršet - má to několik jadérek a ta se ted srovnala do řádky.... a i blesková aktivita trochu opadá. Spíš to tedy opadne - už je také dost hodin a tak to termika živit nebude. Přesto si myslím,  že tam zaprší ale bez krup a né divoce - jsem amatér a tak mám výhodu, že si typnout můžu. Zrovna tak by se ale měli naučit typovat mnozí další. Vždyt dnes je bouřková oblačnost k vidění i na kdejakém mobilu - jen chtít - a i takové amatérské pozorování ale v místě kam to jde by mohlo pomoci.

L.Metelka 28.6.2009 22:26

Re: Ještě pro pana Metelku

Vršek kovadliny se zdá být teplotně hladký, přestřelující vrcholy nevidím, takže konvekce snad nebude nijak extrémní. Podle radaru se to štěpí, naštěstí příčně ke směru pohybu, na train effect to nevypadá.

Osobně bych řekl - snad to začíná slábnout, mohlo by to tam projít jako rozpadající se bouřka...

P.S.: Omlouvám se kolegům synoptikům, že se jim pletu do řemesla. Vařím jen z toho, co si pamatuju ze školy...