19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Kde udělal Babiš chybu?

4.12.2019

Premiér Andrej Babiš je „borec“. Zařídil, že se bude rekonstruovat bývalá věznice v Uherském Hradišti. O víkendu se tím dokonce pochlubil na svém oficiálním FB profilu.

Takže se zdá, že bývalá věznice, která chátrá od 60. let minulého století, se konečně promění v moderní zázemí pro místní okresní soud. A co víc, že zde dokonce vznikne také Muzeum totality.

Potud dobrý a všichni, kdo jsme přiložili ruku k tomuto společnému dílu, si můžeme gratulovat.

Jenže by to nebyl Andrej Babiš, aby si k této pozitivní zprávě nepřibalil pořádnou náruč sebechvály, dotvářející jeho „božský syndrom“. A navíc jeho PR poradci nasekali v jeho tradičním „víkendovém hlášení“ na sociálních sítích tolik faktických chyb a nepřesností, že asi budou na Vánoce bez prémií.

Uvedu tedy na pravou míru alespoň některá Babišova tvrzení:

AB: „Tenhle úřad (ÚZSVM) taky realizuje můj plán udělat ze staré věznice v Uherském Hradišti Muzeum totality.“

Muzeum totality určitě nevymyslel Andrej Babiš. Pokud to tvrdí, tak uráží spoustu lidí, mimo jiné také Iniciativu za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti.

AB: „Hradiště jsem navštívil už v květnu 2016 a nechal obratem vypracovat memorandum mezi ÚZSVM a ministerstvem financí, spravedlnosti a kultury, městem a krajem o rekonstrukci a vybudování Muzea totality.“

Andrej Babiš nějak zapomněl, že prvním, kdo mu řekl o věznici a nezbytnosti její rekonstrukce, jsem byl na osobním jednání v březnu 2015 právě já, a že návštěva v roce 2016 souvisela především s jeho volební kampaní. A kromě toho zapomněl také na to, že dalším důležitým účastníkem memoranda byl Okresní soud Uherské Hradiště, který netrpělivě čeká na rekonstrukci věznice, aby se konečně vystěhoval z absolutně nevyhovujících podmínek a nastěhoval do zrekonstruovaného areálu.

AB: „Dohadování se samosprávou trvalo půl roku.“

Nevím, o jakém dohadování Andrej Babiš mluví. Kraj i město neměly s memorandem zásadnější problém. Ale Okresní soud Uherské Hradiště měl zásadní obavu o to, aby se přenesením vlastnících práv k budově věznice z Ministerstva spravedlnosti na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zcela nezbavil svého dlouholetého snu o tom, že se jednou právě přestěhuje do opravené budovy věznice.

AB: „Konečně to má jasné řešení a časový harmonogram, ostatní o tom jen 26 let předtím mluvili, hlavně jeden nejmenovaný pan senátor.“

Andrej Babiš asi neumí počítat. Senátorem jsem teprve od roku 2014 a na rekonstrukci věznice tlačím právě posledních 5 let, tedy dobu, během které se nám společně podařilo rozhýbat osud bývalé věznice natolik, že dnes už běží reálné projektování, ví se, co ve věznici bude a jsou dokonce připraveny i peníze na její rekonstrukci.

AB: „Kdybych nebyl urputný, tak se to možná nestane vůbec..“

Nevím, jakou urputnost pan premiér má na mysli. Jsem rád, že jsem Andreje Babiše nakazil myšlenkou na rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti. Ale pokud by byl v tomto směru urputný, tak bych nemusel např. v roce 2017 tak intenzivně tlačit na ÚZSVM a tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, aby celé memorandum neskončilo u ledu. Nebo v letošním roce nebušil na dveře ministerstva financí, které málem pohřbilo rekonstrukci věznice na čem jiném, než na nedostatku peněz. Ale pan premiér mne alespoň inspiroval k tomu, že sepíšu přehled svých aktivit ve věci rekonstrukce bývalé věznice a pošlu mu jej pod vánoční stromeček. Možná udělám radost jednomu (teď použiji jeho rétoriku) nejmenovanému premiérovi ;-) PS: Pro vás je tato rekapitulace k dispozici zde.

Ale zpět k podstatnému. Andrej Babiš tvrdí, že vláda je rozhodnuta opravit bývalou věznici v Uherském Hradišti, na její rekonstrukci má peníze, stavět se začne v roce 2024 a o čtyři roky později bude vše hotové.

Říkám sláva a věřím, že celé Slovácko si splnění tohoto slibu důsledně pohlídá.

„Nejmenovaný“ senátor ze Slovácka

Převzato z profilu.