29.4.2024 | Svátek má Robert


POLEMIKA: Zákon nemění formu vlastnictví

19.5.2006

Doktor Martin Jan Stránský se ve svých článcích Rath inspirován rokem 1948 na serveru Neviditelný pes a "Rathův vzor: rok 1948" (MfD 15. 5.) dopouští mnoha zavádějících tvrzení, nepravd či vyložených lží. A těžko říci, co bylo motivem k jejich napsání. Jako mnozí jiní kritici si text zákona o neziskových nemocnicích ani nepřečetl a vyslovuje zde zásadní soudy a mate občany. Je jednodušší vypálit od boku tvrzení o zestátňování, či pár urážek, než si prostudovat text zákona a zvyklosti ze zahraničí. Připadá mi od dr. Stránského přinejmenším nekolegiální, když podpásově kritizuje zákon, který se jeho samotného vůbec netýká. On provozuje polikliniku a nikoliv nemocnici. Přitom zákon podporují tisíce lékařů v nemocnicích po celé republice, kteří jsou každý den konfrontování realitou praxe současných ideových souputníků dr. Stránského. Možná i to byl důvod proč nebyl zvolen prezidentem lékařské komory a proč vyhrál jím tolik kritizovaný dr. Kubek, protože i sjezd lékařské komory se vyslovil k podpoře zákona.

Dr. Stránského znám řadu let a sledoval jsem jeho články v Přítomnosti. Dlouhou dobu jsem si myslel, že máme na některé věci podobný názor. Měl jsem pocit, že i jemu se nelíbí rozkrádání státního či veřejného majetku a financí. Zřejmě jsem tehdy četl špatně, nebo on změnil názor. V návrhu zákona je ustanovení o kontrole hospodaření nemocnic, kdy vedení nemocnice musí zveřejňovat veškeré údaje o nákupech a výběrových řízeních na internetu. Tedy doposud nejvyšší míra veřejné kontroly, jaká kde byla u nás zavedena. Navíc se do nemocnic zavádí jasná pravidla kontroly kvality péče. Věty pana doktora o znárodňování jsou častým a opakovaným tvrzením, které se samozřejmě nezakládá na pravdě. Jak může být zestátněno něco, co patří státu v přenesené působnosti na kraje? Jak může být znárodněním fakt, že majetek zůstává jak krajům, tak i soukromým vlastníkům u nemocnic, které se k podmínkám zákona připojí? Forma vlastnictví se nemění, a to by pan doktor věděl, kdyby si zákon přečetl. Jde tedy o nefér argumenty.

Veřejnoprávní forma nemocnice navíc díky ustanovením zákona povede naopak k odpoutání nemocnic od politiků, tedy spíše k odstátnění! Zajímavé je, že dr. Stráský za podobný princip horoval u České televize v době tzv. televizní krize a nyní to kritizuje.

Základ celého sporu je ale jinde. Musíme si uvědomit, k čemu má nemocnice primárně sloužit. Buď jako dobře placená a kvalitní služba občanům nebo jako prostředek zisku pro někoho. To již dávno pochopili nejenom v Evropě, ale i v USA, odkud pan doktor pochází. Například světově nejproslulejší nemocnice - Mayo clinic v Rochesteru v USA - je také non-for profit, tedy neziskovou organizací.

Zákon nemění formu vlastnictví, ale přináší pravidla pro hospodaření s veřejnými financemi, tedy s pojistným, které platí sami občané, anebo za některé stát. Co je na tom špatného, opravdu nevím. Zákon garantuje občanům, že nemocnice, které již v seznamu neziskových nemocnic jsou, nebo které se k němu, jako některé soukromé, připojí, nemohou zbankrotovat nebo být rozkradeny. I takové příklady již jsou známy. Garantuje občanům, že pokud se jim přihodí úraz či vážné onemocnění, bude nablízku nemocnice, která se bude umět o ně postarat. A pro soukromé nemocnice, které se k podmínkám zákona nepřipojí, se nic nemění. Budou pro ně platit stejná pravidla jako nyní. Bohužel, zákon přichází za nestandardních podmínek, kdy kraje, vedené ODS, převádějí své nemocnice na obchodní společnosti, což je forma pro pacienty i zaměstnance nejméně výhodná. Někde uvažují dokonce o prakticky plošné privatizaci. Ve Středočeském kraji taková snaha již proběhla a nešlo jen o nemocnice. V privatizační smlouvě bylo uvedeno, že nemocnice má být nemocnicí pokud získá smlouvu s pojišťovnou, o kterou nový soukromý majitel vůbec nemusel požádat. Přitom například jedna z nich - krásný zámeček - má kolem sebe 181 tisíc metrů pozemků lesoparku a orné půdy. I proto musíme jednat rychle.

(Poznámka tiskového oddělení MZ ČR: Podobný text pana M. J. Stránského vyšel, jak sami na stránkách uvádíte, v MfD. I v těchto novinách chtěl pan ministr zareagovat, ale bylo nám sděleno, že od 24. 4. 2006 příspěvky politiků netisknou.)

ministr zdravotnictví

David Rath