19.3.2024 | Svátek má Josef


PO VOLBÁCH: Opoziční smlouva v Praze

8.12.2022

Nová rada hlavního města Prahy vznikne na základě opoziční smlouvy mezi SPOLU a ANO. V Událostech, komentářích dostali prostor zástupci pirátů, topky a ANO tuto novou situaci „vysvětlit“.

Vyslechl jsem tentokrát v Událostech, komentářích dne 6.12.2022 tak zvanou diskusi pražských zastupitelů za piráty, topku a ANO k situaci vytvoření menšinové rady hlavního města Prahy. Byla to spíše série monologů, kde si každý trval na svém a jen zástupce topky Jiří Pospíšil se tvářil, jako by vytvoření koalice na vládním půdorysu bylo doslova „za rohem“.

ČT pozvala do „diskuse“ současného primátora Zdeňka Hřiba, zastupitele Jiřího Pospíšila a za ANO byl ve studiu přítomen Patrik Nacher. Koalice SPOLU se totiž rozhodla vytvořit menšinovou radu, díky níž by ve funkci primátora Prahy skončil právě Hřib a využila by přitom ke vzniku této menšinové rady hlasy zastupitelů za ANO. Hřib toto spojení označil za novou „oposmlouvu“ a Pospíšil i Nacher se tomuto názvu důrazně bránili. Nicméně, opoziční smlouva to je bez jakýchkoliv námitek.

Připomeňme si proto „originální“ opoziční smlouvu z výsledků voleb do poslanecké sněmovny v roce 1998. Ty se konaly po tak zvaném „Sarajevském atentátu“, díky němuž se rozpadla vláda Václava Klause po volbách 1996. Volby v roce 1998 vyhrála ČSSD s Milošem Zemanem a ODS skončila druhá. Přesto bylo možné vytvořit pravostředovou koalici ODS, lidovců a Unie svobody, vedenou Janem Rumlem, který se postavil tvrdě proti Klausovi a byl součástí onoho „atentátu“. V důsledku personálních neshod mezi ODS, lidovci i US nakonec došlo k dohodě o vládě menšinové složené ze zástupců ČSSD a s podporou ODS. Takto tedy vznikla ona pověstná oposmlouva.

Výsledky komunálních voleb v Praze z letošního roku umožňují matematicky vytvořit koalici stran na vládním půdorysu (SPOLU s piráty), ale osobní přestřelky, možná až politická „nenávist“ mezi současným primátorem Hřibem a kandidátem na primátora koalice SPOLU Bohuslavem Svobodou dovedly situaci ke vzniku menšinové rady SPOLU, kterou by „dočasně“ podporovalo hnutí ANO. V zásadě se opět jedná o smlouvu podobnou oné „oposmlouvě“ mezi ODS a ČSSD z roku 1998. Hnutí ANO i koalice SPOLU sice mohou vykládat, že se nic takového netvoří, ale je to jen takový zastírací manévr. Že by si piráti situaci „rozmysleli“ a po vzniku menšinové rady do koalice se SPOLU vstoupili, je nerealistické. Vzájemné osočování mezi představiteli SPOLU a pirátů již dosáhlo takového stupně, že bychom i tuto koalici mohli s klidem označit za „oposmlouvu“, navíc i s tím, že se programy SPOLU a pirátů pro Prahu liší mnohem více než program ANO a SPOLU.

V Praze se tak rýsuje koalice SPOLU a ANO, což není zdaleka tak vzácné, jak by se podle reakcí na tuto koalici mohlo zdát. V jiných velkých městech takové koalice hnutí ANO se současnými vládními stranami fungují již krátce po volbách. Praha byla jakousi specialitou, kde chtělo SPOLU demonstrovat politiku, kterou si přála česká vláda.

Ještě poznámku k organizaci pražské dopravy. Nejsem Pražák, ale do Prahy jezdím poměrně často. To, co vzniklo z popudu končící rady vedené Hřibem v oblasti značení cyklopruhů, je skutečně „vydařené dílko“. Praha je doslova zaplevelená cyklopruhy na naprosto nesmyslných místech a počet cyklistů v Praze tak, jak situaci sleduji, je naprosto marginální – alespoň mimo vlastním centrum. Vznikla kvůli tomu dokonce protestní volební strana pro motoristy.

Vše tedy směřuje k vytvoření koalice SPOLU a ANO, ať už se tomu bude říkat oposmlouva či jinak. Příkopy mezi piráty na čele s Hřibem a SPOLU jsou totiž tak hluboké, že se je sotva podaří „do konce února“ zahladit.