29.4.2024 | Svátek má Robert


NÁZOR: Jak smysluplně utratit peníze místo drahých F-35

3.10.2023

Foto: U.S. Air Force photo by Master Sgt. Donald R. Allen – Odkaz

Naše armáda je v situaci, kdy máme rodinný dům po babičce, topení jede na uhlí, o zateplení se pořád mluví, střecha zatéká a zdivo vlhne. Ale my jsme se rozhodli postavit si padesátimetrový krytý bazén. Stavba bude drahá a provoz ještě dražší. Má to nějaký smysluplný význam, než se ukázat, že my na to máme a zaplatit Američanům peníze, co jim dlužíme za ochranný deštník nad námi?

Nebudu znova opisovat moje výhrady k samotnému F-35, o těch jsme psal už zde. Nicméně vrátím se k jedné námitce, jak toto můžu tvrdit o variantě Block IV, která ještě není ve výzbroji. To, že měla být testována námořnictvem už v roce 2018 a rozpočet je velmi výrazně přečerpán a kde nic, tu nic - má cenu něco dodávat? F-35 měl být levný doplněk s levný provozem ke stíhačkám F-22 a ani jedno z toho nebylo splněno.

Také bychom si měli definovat, k čemu podobný letoun potřebujeme. Pokud je naší doktrínou letecký úder na Moskvu a potom hnát Putinovy hordy až za okraj mapy, OK, pojďme do toho. Ale pokud je naším cílem obrana našeho vzdušného prostoru + close air support (CAS) a podobné mise v případě našeho napadení nebo napadení spojence, potřebujeme nějaký podobný letoun? Ve svém předchozím článku jsem psal o tom, že Rus nemá nic, co by mohl postavit ani proti F-16, pokud vyřídíme jeho PVO systémy jako je S-400. Kromě toho - drony, drony a drony.

Když bychom měli utratit peníze za těžkou brigádu, kterou po nás chtějí spojenci, tak bych začal tanky. To co máme aktuálně, o to je zájem pouze v kovošrotu. Němci nám, pravda, dodají Leopardy, ale věkově jsou to stroje stejně staré jako naše T-72M4CZ. Nabízí se přidat se k Polákům a koupit si Abramse, sice M1A1AS, ale s elektronikou pro M1A2 SEPv3. Takových 100 tanků by hodně pozvedlo sílu naší obrněné brigády. A ještě by nám zbylo.

Co třeba pár baterií HIMARS? Baterie po 18 strojích, jakou noční můrou jsou na současném bojišti? Když k tomu přidáme další houfnice Ceasar nebo polské Kraby, máme zničující údernou sílu na hodně dlouhou vzdálenost. A ještě by nám i tak zbylo.

Co naše dopravní vrtulníky Mi-17/171Š? Další pohrobek ruské techniky v našich službách, teď jaksi bez náhradních dílů. Mrkněme se znovu do Polska a přidejme se k nákupu AW101, i když tady to nepůjde k Amíkům, ale do Itálie. Ale i tak nám pořád peníze zbudou.

Co PVO? Pár baterií Patriotů, které dokáží sejmout i údajně nezastavitelné Kinžály? Můžeme tím pokrýt jak celé naše území, tak větší vojskové celky a ještě by nám pořád zbylo.

Tak můžeme znovu investovat do letectva. Současné přepravní kapacity jsou tristní, takové C-130 by to hodně vylepšily. A ještě pořád nám zbude.

Co se týče stíhaček, Švédové jsou ochotni snést nám modré z nebe, když si necháme Gripeny. Sice je nikdo jiný, tedy kromě Maďarska nemá, ale nebudou nám nakonec stačit? Slibují integraci se zbraňovými systémy NATO, stíhačky zdarma atd. Ale i kdybychom koupili 36× F-16 Block 70-72 jako Slováci, letadla tu máme za relativně krátký čas a ještě by nám zbylo.

A zbytek můžeme utratit za drony.

Sice nebudeme mít u domku luxusní krytý bazén pro VIP zahraniční návštěvy, ale opravíme si celý dům taky, aby sloužil nejenom teď, ale i v budoucnu.

Co tedy zvolíme - drahé stíhačky F-35 se všemi jejich nectnostmi jako symbol statusu nebo si za ty peníze dovybavíme celou armádu, jak po nás chtějí spojenci? A i tak utratíme stejné peníze u Američanů a výsledky uvidíme už v rámci let, ne za dekádu, když to dobře půjde, jako u projektu F-35?

P.S.: Trošku jsem se rozjel a překročil jsem těch 140 GKč, ale s provozními náklady to má být přes 320 GKč, tak to se pár miliard ztratí.

Zdroje:

Slovenský nákup F-16

Polský nákup Abrams

Polský nákup Himars

Polský nákup AW101

Polské Patrioty