19.3.2024 | Svátek má Josef


KORONAVIRUS: Další -ula chce lockdown

25.2.2021

Odborový předák Josef Středula požaduje po vládě „tvrdý lockdown“ kolem Velikonoc. Situace je dle něho „neuvěřitelná“. Mně připadá neuvěřitelné další potápění české ekonomiky.

Po Romanu Prymulovi, který chtěl vyhlásit lockdown a pak šel na fotbal (nyní hovoří o tom, že „už to nemá cenu“), se k požadavku tvrdého lockdownu vyslovil i předák odborů Josef Středula. Před Velikonocemi by měla podle šéfa odborové centrály ČMKOS Josefa Středuly vláda vyhlásit lockdown, tedy úplné zavření České republiky. Středula to napsal v době, kdy odbory jednaly se zástupci vlády a zaměstnavateli. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová reagovala, že vláda tuto možnost projedná.

Připadá mi naprosto neuvěřitelné, že k drakonickým opatřením se má sáhnout v okamžiku, kdy se u nás podařilo naočkovat už přes 50 % seniorů starších osmdesáti let. Na tak zvanou „britskou“ mutaci je očkování účinné, což tvrdí i britští lékaři, takže naprosto jasným cílem by měla být rychlá vakcinace, nyní pro seniory nad šedesát let.

USA, náš nový vzor, chtějí naočkovat sto milionů Američanů (třetinu) během tří měsíců, tj. asi milion denně. My bychom měli očkovat alespoň milion osob měsíčně, tj. asi 35 000 denně. Zatím zvládáme zhruba 15 000 denně. Neočkujeme dostatečně rychle, protože EU nemá vakcínu. USA se svých zásob nevzdají a nám nezbývá než čekat.

Na následujícím obrázku je rychlost vakcinace podle států. Vybral jsem evropské státy, Izrael, USA a Rusko:

vaccine

V rychlosti očkování dominuje Izrael, velmi úspěšně si počíná Srbsko, je na tom dokonce lépe než USA a Velká Británie. Ze středoevropských států vede Maďarsko před Polskem, potom už je takový evropský průměr . Jistě stojí za zmínku, že Srbsko vsadilo na vícezdrojové dodávky vakcín včetně té ruské a vyplatilo se to. Maďarsko je nyní nejrychlejší z našeho regionu a opět lze konstatovat, že se do rychlosti očkování promítá maďarská politika více zdrojů včetně ruského Sputniku.

Obecně se v Izraeli jede systémem co nejvíce lidem dát první dávku, protože i ta prokazatelně snižuje nejtěžší varianty nemoci covid-19. Mají tak naočkováno přes polovinu populace, u nás máme něco nad 5 %., tj. desetkrát méně.

Opět lze jenom s lítostí konstatovat, že EU naprosto propadla v dodávkách vakcín na evropský trh. Právě proto se u nás vedou diskuse o lockdownu, které by nebyly nutné, kdybychom očkovali alespoň tak, jako USA či Británie. Měli bychom už nyní proočkovánu i generaci nad 60 let minimálně z 50 %.

Co se týče tvrdého lockdownu kolem Velikonoc, letos svátky připadají na počátek dubna. Je to téměř 6 neděl a zda bude takové opatření nutné, by měl ukázat zejména stav na lůžkách intenzivní péče. Vláda jich na jaře připravila podle ministra Adama Vojtěcha na 2000, dnes se operuje s číslem 1500 a do vyčerpání lůžek schází podle ministra Jana Blatného 15 %. Další omezení by nasadil tehdy, pokud by počet volných lůžek klesl na 10 %. Možná by se vyplatilo „najít“ těch chybějících 500 lůžek z jara.

Lockdown a další tvrdé restrikce typu kontroly na hranicích s Německem jsou důsledkem fatálního selhání údajně nejsilnějšího ekonomického bloku světa - EU – v počtu dodávek vakcín. Z uniklých dokumentů smluv dokonce vyplývá, že si předsedkyně Evropské komise protiřečila (lhala?) ,když vyprávěla o tom, jak dobře vše EU objednala.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz