19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: O manželství a podobných vztazích

18.10.2021

Předvolební slogany ve smyslu „Vaše auta do Bruselu nedáme“, „Kvůli snížení vašich daní si roztrháme těla“ a nynější výkřiky ve smyslu „V drahotě vás nenecháme“ mi připomněly starý, poněkud feministický, ale pořád dobrý vtip, v kterém na dotaz „Kdo je to manžel?“ následuje odpověď „To je muž, který obětavě a usilovně pomáhá své ženě řešit problémy, do kterých by se nikdy nedostala, kdyby si ho nevzala“.

Námi zvolení představitelé nás teď chtějí vytahovat z problémů, do kterých nás svým dlouhodobým úsilím přivedli? To by bylo legrační, kdyby to nebylo tragické! Tragické je to i proto, že z formulací uvedených hesel přímo čiší způsob, jakým se volení představitelé identifikují. Nemyslím tím, zda jako muži či ženy (nebo některá z dalších pohlaví), ale jako MY, zatímco všichni ostatní jsme vy, a to psáno hodně maličkým písmem. Oni se necítí být součástí celku, ale elitou nad ním.

Orientaci v tom, co je příčina a co následek, zamlžují i nezávislá media, kterým se tak říká asi proto, že jsou nezávislá na zdravém rozumu. Jistě jste postřehli, že pokud má být informace zlehčena, sděluje ji s milým úsměvem moderátorka, a má-li být podána jako „šokující“, přednáší ji moderátor dramatickým hlasem a s ustaraným až bolestným výrazem tváře, jaký byste nedocílili ani při oboustranném zánětu okostice.

Informace o tom, že z obchodu s energiemi odchází Bohemia Energy, byla podána tak, že si teď „strany a vlády“ budou trhat těla, aby nás z nastalé šlamastiky zachránily. Ale proč k tak nebývalé situaci došlo? To se nestalo přes noc, ale strany a vláda to tušily, neboť se na tom podílely. Zkusme se vrátit na začátek. Především by se hodilo říci, že Bohemia Energy není výrobce energií, takže jejím odchodem ze scény nebude na trhu energií méně! Jak mohla do nynějška BE dodávat energie, když je nevyrábí? Je to tak prosté milý Watsone, protože po vzoru Brusele nesmí být výrobce energií jejich distributorem. K přijetí takového zákona údajně vedla upřímná snaha zabránit monopolu výrobce. Na druhé straně to však mohla být ještě daleko upřímnější snaha umožnit překupníkům, aby obchodovali s tak citlivou komoditou, aniž by ji vyráběli. Tzv. krach BE tedy signalizuje jen pouhý fakt, že přestalo být možné „lacino koupit a draho prodat“, a draho kupovat a draho prodávat nedává „vývar“. Začal se tedy jen hroutit jeden uměle vytvořený překupnický systém, a chystané hašení vzniklého požáru úředním zastropováním cen a kompenzacemi je jen další spolehlivou cestou do pekla, která jak známo bývá dlážděna dobrými úmysly.

Cesta ven by byla možná jen po přesné identifikaci příčin a následků současného systému obchodování s energiemi, ale na tom není a nebude zájem. Proto radím nově zvoleným poslancům, aby k Ministerstvu digitalizace ještě přidali Ministerstvo pro uvádění věcí na pravou míru, protože reálný je dnes jen kouř z doutníku pana továrníka (viz Saturin).

Konstituování nového ministerstva zabere určitý čas, proto si jdu koupit ebonitovou tyč a sehnat liščí ohon, než bude jejich distribuce zakázána směrnicí EU (ebonit není z obnovitelných zdrojů a obchodování částí těl divoce žijících živočichů bude nezákonné).