29.4.2024 | Svátek má Robert


EVROPSKÁ UNIE: Co je kvalifikovaná většina“

9.10.2023

Kvalifikovaná většina je často frekventovaný pojem v EU, podívejme se, co znamená (zdroj).

Hlasuje-li Rada o návrhu Komise nebo vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, návrh je přijat, pokud je dosaženo kvalifikované většiny.

Kvalifikované většiny je dosaženo, jsou-li současně splněny dvě podmínky:

  • 55 % členských států hlasuje pro návrh – v praxi to znamená 15 z 27 států,
  • návrh podporují členské státy zastupující nejméně 65 % celkového počtu obyvatel EU.

Tomuto postupu se říká také „pravidlo dvojí většiny“.

55 % členských států EU

65 % obyvatelstva EU

Blokační menšina

Blokační menšinu musejí tvořit nejméně čtyři členové Rady.

Není-li tato podmínka splněna, má se za to, že kvalifikované většiny bylo dosaženo.

Pokud například pro návrh hlasují všechny členské státy kromě tří, má se za to, že kvalifikované většiny bylo dosaženo, a to i v případě, že 24 členských států hlasujících pro návrh zastupuje méně než 65 % celkového počtu obyvatel. Jinými slovy, pokud proti návrhu hlasují méně než čtyři členové Rady, procentní podíl obyvatelstva, který zastupují členské státy hlasující pro, není pro stanovení kvalifikované většiny relevantní.

Posílená kvalifikovaná většina

Rozhoduje-li Rada o návrhu, který nebyl předložen Komisí nebo vysokým představitelem, je návrh přijat, pokud je dosaženo tzv. posílené kvalifikované většiny.

Posílené kvalifikované většiny je dosaženo, jsou-li současně splněny dvě podmínky:

  • alespoň 72 % členských států hlasuje pro návrh – v praxi to znamená nejméně 20 z 27 států,
  • členské státy, které návrh podporují, zastupují nejméně 65 % obyvatelstva EU.

Zvláštní případy

Pokud se hlasování neúčastní všichni členové Rady, například z důvodu výjimky v určitých oblastech politiky, závisí pravidla hlasování na povaze návrhu.

V případech, kdy Rada hlasuje o návrhu Komise nebo vysokého představitele je rozhodnutí přijato, pokud pro návrh hlasuje 55 % zúčastněných členů Rady, kteří zastupují nejméně 65 % obyvatelstva zúčastněných členských států. V tomto případě musí blokační menšina zahrnovat alespoň minimální počet členských států zastupujících více než 35 % obyvatelstva EU a jednoho dalšího člena, jinak se kvalifikovaná většina považuje za dosaženou.

V případech, kdy Rada nejedná na návrh Komise nebo vysokého představitele, je rozhodnutí přijato, pokud pro návrh hlasuje 72 % zúčastněných členů Rady, kteří zastupují nejméně 65 % obyvatelstva zúčastněných členských států.

Zdržení se hlasování

Zdržení se hlasování se při hlasování kvalifikovanou většinou považuje za hlas proti návrhu. Zdržení se hlasování neznamená totéž co neúčast na hlasování. Hlasování se může kdykoli zdržet kterýkoli člen Rady.

„Standardní“ způsob hlasování v Radě

Kvalifikovaná většina je nejčastějším způsobem hlasování v Radě.

Používá se, když Rada přijímá rozhodnutí v rámci řádného legislativního postupu, tzv. postupu spolurozhodování. Tímto postupem se přijímá asi 80 % veškerých právních předpisů EU.