21.5.2024 | Svátek má Monika


BRNO: 20 let od listopadové revoluce...

26.11.2009

... a studenti zase pochodují městem

Ano, je to již 20 let od doby, kdy stávkující studenti pochodovali ulicemi našich měst a riskovali jen proto, aby dali jasně najevo, co si myslí o fungování státního aparátu. Protestovali proti státu, v kterém svoboda a jednotlivec neznamenali v myslích organizované mašinérie státních a stranických úředníků vůbec nic. Protestovali proti praktikám, kdy osudy mnoha lidí, ba i celých rodin byly z někdy až absurdních důvodů semlety a obráceny naruby socialistickou mašinérie. Jako by snad ani neuplynulo dvacet let a navzdory počasí, do kterého by psa nevyhnal, Brnem v předvečer výročí listopadových událostí opět procházel protestní průvod studentů.

Emotivně silně motivovaný průvod bezmála dvou tisíc lidí směřoval od budovy prestižního Gymnazia Matyáše Lercha (GML) k sídlu brněnských radních a hejtmana Jihomoravského kraje, pana Haška. Ani tentokrát se studenti nehodlají smířit s totalitním rozhodováním státních úředníků. Nesouhlasí s podivným způsobem, jakým radní odvolali ředitele jejich gymnázia pana Petra Kovače.

Transparent nesený studenty „Vraťte nám srdce školy“ vypovídá o mnohém.

GML je pro město Brno synonymem kvalitního státního vzdělávacího ústavu, ústavu, kde nerozhoduje, kdo se s kým zná nebo kolik dá sponzorských darů. Zde děti musí opravdu ukázat, co v nich je, a škola jim na oplátku pomáhá stát se samostanými a sebevědomými lidmi. Je to škola, kde jsou děti hrdé na to, že tam mohou být. Málokdo, s výjjimkou snad jen brněnských radních a hejtmana, asi pochybuje, že reputace této moderní školy, kde počet přihlášek ke studiu převyšuje každoročně nabídku až osmkrát, byla z valné části výsledkém více něž 18leté práce jejího ředitele. Studenti – děti – říkejte jim, jak chcete, opět vyšli do ulic. Neváhají protestovat proti způsobu, jakým byl ředitel GML státními úředníky odvolán, stejně jako proti platnosti tohoto odvolání.

Průvod měl podobnou emotivní atmosféru, jakou si pamatuji z roku 1989. Snad jenom ten strach, že se na nás z nějaké uličky vyřítí policajti a začnou do nás mlátit pendrekem, tam nebyl.

Nebudu rozebírat, proč a co je na tomto „huráodvolání“ podivného. Stačí říct, že je toho dost. Kdo má zájem, ať do Googlu napíše hesla Odvolání ředitele GML a dozví se vše. Mým cílem je spíše upozornit na to, že za dvě dekády se z lidí, kteří možná tenkrát s námi na náměstí křičeli a mávali transparenty, stali „radni“, bez problému zapomínající, kdo jsou a komu se mají za svá rozhodnutí zodpovídat.

Kdo měl kdy možnost srazit se s "bohorovností" státního uřednika – zaměstnance placeného z našich daní – toho vůbec nepřekvapí oznámení rady, která pod tlakem veřejného mínění znovu přezkoumala své rozhodnutí a – světě, div se – jednomyslně odhlasovala, že již poprvé postupovala správně!

Každá velká politická strana dbá na sledovaní ohlasu veřejného mínění. A ČSSD, jejíž člen jako hejtman dbá na naše krajské blaho, je tím přímo posedlá. Hejtman kraje totiž rychle pohopil, že odvolání ředitele GML provedené nepopulárním „mnichovským“ stylem není pro jeho profil dobrou vizitkou. S velkou pompou a za účasti sdělovacích prostředků proto přijal již „odvolaného ředitele“ ve svém hejtmanském sídle a věnoval mu část ze svého vzácného času. Poté, co se s „odvolaným ředitelem“ nechal vyfotografovat, svolal tiskovou konferenci a oznámil, že rozhodnutí rady bylo poprvé, podruhé a nyní již definitivně jediné správné a na místo ředitele bude vyhlášen nový konkurz.

Do tohoto konkurzu prý se „odvolaný ředitel“ může znovu přihlásit, navíc prý – pokud tak učiní – bude dokonce hejtmanovým favoritem.

Tak proč ho, kristepane, nechal odvolat, když je to jeho favorit!? To opravdu stačí jedna podivná kontrola účetnictví, aby anulovala více než 18 let prokazatelně úspěšné práce? To je opravdu normální chovat se k takovýmto lidem s arogancí, o které jsme si mysleli, že se nám ji podařilo odstranit už v listopadu 1989?

Chování rady a hejtmana kraje připomíná snad ze všeho nejvíc chování dětí, které provedou pitomost a pak zarputile tvrdí, že to vlastně bylo správně. A doufají, že jim to projde, aby to příště mohly udělat zas. Naštěstí studenti – naše děti – ač bez vlastní zkušenosti s listopadem 1989 mají tolik rozumu, že neváhají i po 20 letech znovu vyjít do ulic a připomenout všem, kdo o to stojí, kdo jsme a kam jsme již tenkrát chtěli, aby naše společnost šla.

Moje dcera je studentkou na GML. Sama si toto gymnázium vybrala, a to přesto, že byla varována, že tam se opravdu bude muset hodně učit. Nebála se. Zatnula zuby a dala do toho to nejlepší, co v ní bylo, aby v den přijímacíh zkoušek prokázala, že tam patří.

Člověk musí zasvětit a obětovat velkou část života, aby dal státní škole takové jméno a reputaci. Ne nadarmo nazval hejtman Hašek tuto školu „vlajkovou lodí“ brněnského školství. Hlavy pomazané pak potřebují asi deset minut na to, aby se tomuto člověku odvděčily za všechno jeho okamžitým odvoláním z funkce ředitele, a nenávratně tak změnily směr vývoje vzdělávacího ústavu.

Kdyby nebylo studentů pochodujících Brnem, radní už by asi dávno na celou věc zapomněli. Vždyť to pro ně není nijak důležité, oni si s osudy lidí zahrávají přece dnes a denně...

Podrobnosti najdete na www.gml.cz a kovacgml.cz

Ivo Přikryl