29.4.2024 | Svátek má Robert


BLAŽEK A JUREČKA: Dva sloni ve vládním porcelánu

22.8.2023

Zatímco Petr Fiala je rozvážnost a rozšafnost sama, jeho vládní ekipa dělá vše proto, aby se vláda pětikoalice totálně znemožnila i u těch, kteří tuto vládu s nadějemi volili.

Premiér Petr Fiala je evidentně neschopen jakékoliv akce, která by jasně usměrnila jeho vládu. Je to pouhá firgurka, která mluví jako když tiskne a vše podle něho jde správným směrem a za vše mohou vlády minulé, zejména ta poslední Babišova. Inu, ta se také moc nepředvedla, ale zdá se mi, že vláda současná se snaží o sto šest bývalou vládu zkopírovat do posledního detailu. Nyní se dokonce podpora této vládě snížila na čtvrtinu dotazovaných a důvěřuje jí méně voličů než Parlamentu ČR a to je co říci.

Nejprve probereme poslední kauzu ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Údajně náhodné setkání lobbisty Martina Nejedlého a ministra spravedlnosti Pavla Blažka v restauraci má pokračování. Podle Deníku N totiž na Nejedlého „rodinnou sešlost“ byli pozváni vlivní podnikatelé. Například slovenský podnikatel Radoslav Baran či zákulisní postava plzeňské ODS Roman Jurečko. Nejedlý i Blažek však opakovaně tvrdí, že jejich setkání bylo náhodné, a to kvůli velké bouřce.

Ještě poté, co piráti v referendu odhlasovali nedůvěru Blažkovi, se Fiala za Blažka postavil. Nyní mlčí (a kdo mlčí souhlasí nebo spíše v případě Fialy neví?) a v tisku se objevují další a další podrobnosti z onoho náhodného setkání. Samozřejmě, že piráti i další členové vlády nemohou nechat tuto „náhodu“ bez povšimnutí. Do Blažka si kopl i ministr Vít Rakušan, který je jinak mistrem průšvihů s budoucností České pošty. Navíc, v médiích prošla zpráva o tom, že Rakušanův STAN „prosadil“ změny v daňovém balíčku. Vládní úsporný balíček se změní. Strany pětikoalice navzdory původním prohlášením premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS), že nedojde k žádným významným změnám, pracují na společném pozměňovacím návrhu, který konečnou podobu balíčku upraví. Že by od balíčku dávala ruce pryč už i ODS? Protože: Vlivem změn ve vládním konsolidačním balíku, který aktuálně projednává parlament, si pohorší zaměstnanci s nejnižšími příjmy. Těm totiž nijak nepomohlo zrušení superhrubé mzdy a nyní na ně dopadne vyšší sociální pojištění. Se zjištěním přichází nová analýza think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Vůbec proto nevylučuji, že onen mediální humbuk kolem „balíčku“ a „změnách prosazených STAN“ má za cíl svést vinu za „balíček“ na STAN.

Ovšem parádní výkop na politické hřiště předvedl Marian Jurečka. Opět se vytasil s tím, aby se penzijní spoření nemohlo vybírat najednou, ale postupně jako „renta“. Vláda chce přimět lidi, aby si více spořili na stáří a také aby si pak naspořené peníze z penzijního fondu nevybírali najednou. Namísto toho mají z důchodového spoření pobírat pravidelnou měsíčně rentu. Kdo si vybere peníze jednorázově, bude zřejmě zpětně krácen na státním příspěvku. Ministři ale slibují, že se to stávajících čtyř milionů smluv nedotkne. Sankce mají platit jen u nových smluv.

Sliby jsou chyby a české vlády včetně té současné mění pravidla hry bez ohledu na to, kdy byla která smlouva uzavřena. Pokud čtenář zabrousí do diskuse pod článkem, najde jen minimum reakcí souhlasných s Jurečkou, ale naprostou většinu tvoří komentáře typu – po takovém opatření už ztrácí spoření úplně smysl a založí si ho jen , s prominutím, „blbec“.

Výše uvedené případy zpráv kolem dvou ministrů Fialova kabinetu jen dokládají absolutní bezradnost, v níž se politika české vlády nachází. Všechno plyne jakoby „do ztracena“ a volič, ten ať si trhne nohou. A ještě jedna reakce na Blažkovo faux pas od předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy: Podle názoru šéfa poslaneckého klubu ODS Marka Bendy je Blažkovo vysvětlení pravdivé a ministr do podniku „asi opravdu zašel náhodou“. Benda však připustil, že tam Blažek neměl trávit tolik času. „Prostě to byla blbost sedět tam takhle dlouho,“ řekl v druhé části diskusního pořadu.

Nezdá se vám , že je blbostí i to, že pan Marek Benda sedí v poslanecké sněmovně „ už tak dlouho“?