29.4.2024 | Svátek má Robert


ARMÁDA: Allahu Akbar Pardubice

23.6.2011

Za školení pilotů vrtulníků by Američané podle odhadů mohli zaplatit 250 milionů korun. Někteří obyvatelé Pardubic se ale obávají o bezpečnost.

Ojedinělý projekt školení pilotů vrtulníků začne v létě na letišti v Pardubicích. Na aeroportu sice působí několik let Centrum leteckého výzkumu státního podniku LOM Praha, jenže snad poprvé v členských zemích NATO střední Evropy budou mezi školenými piloty také Afghánci.

Obyvatele Pardubic tato zpráva zaskočila. Někteří z nich se neobávají pouze nadměrného hluku, ale upozorňují, že v blízkosti letiště jsou strategické podniky – chemička Synthesia nebo dvě velké elektrárny Opatovice a Chvaletice.

Komerční kontrakt

Informací ohledně výcviku nemají obyvatelé města získat mnoho. „Projekt výcviku zahraničních pilotů je ryze komerční kontrakt a jsem vázána smlouvou neposkytovat informace bez souhlasu druhé strany,“ řekla týdeníku Euro šéfka odboru podpory a komunikace LOM Praha Martina Fišerová. „Zástupci města Pardubice jsou armádou o tomto projektu informováni, dosud však nebyla uzavřena smlouva mezi českou a americkou vládou. Do té doby jsou jakékoliv odpovědi pouze spekulacemi,“ pokračuje v obdobném duchu mluvčí pardubického magistrátu Ondřej Tušl.

Ani ministerstvo obrany není příliš sdílné. „Za předpokladu, že budou splněny všechny podmínky a smlouva uzavřena, vnímá ministerstvo tento projekt jako účinnou podporu při předávání autority do afghánských rukou. Vhodně to doplňuje výcvikové aktivity prováděné českými vojáky přímo v Afghánistánu,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Garantem projektu je podle zjištění týdeníku Euro americká společnost Honeywell – jeden ze světových lídrů v leteckém průmyslu. Projekt podporuje a hradí americká vláda. Honeywell prý podrobnosti o výcviku sdělí až po podpisu kontraktu, k němuž by mělo dojít během několika týdnů. Jediné zásadní ujištění, které neoficiálně padlo, je, že projekt je velmi dobře připraven. A všichni účastníci budou mít bezpečnostní prověrku z americké strany. Jenže bohužel se v minulosti ukázalo, že ani prověření lidé v uniformách nemusejí být stoprocentní zárukou bezpečnosti (viz Teroristé v mundúru).

Čtvrtmiliarda a tyč

Projekt by měl být lukrativním byznysem především pro státní podnik LOM Praha, respektive jeho dceřinou firmu Centrum leteckého výcviku. Týdeníku Euro dva na sobě nezávislé zdroje sdělily, že původní odhad celkové ceny za školení činí 250 milionů korun. Informaci nicméně partneři projektu nepotvrdili, finální suma prý bude vycházet z počtu školených pilotů.

V Pardubicích by se podle prvotních informací mělo školit zhruba 70 pilotů. Jaký bude poměr mezi Američany a Afghánci, není dosud známo. Centrum leteckého výcviku disponuje dvěma druhy helikoptér – ruskými stroji Mi-2 a Mi-17 – které by měly létat v okruhu příměstských částí Starý Máteřov, Dražkovice a Jesenčany. Podle neoficiálních zpráv by mohly vrtulníky létat i dále za Pardubice a přistávat v nedaleké Čáslavi. Není ovšem zatím jasné, na kolika strojích se budou piloti cvičit.

Čeští piloti vrtulníků už školí Afghánce na letišti v Kábulu, protože Afghánistán od Česka obdržel šest helikoptér Mi-17 a stejný počet Mi-24. A právě tam vojáci narazili na problémy. Například hlavní pilot se všemi právy ovládat vrtulník Mi-24 sedí v kokpitu sám, protože vedle něj není místo, zatímco školitel stojí za ním. Kvůli riziku možné teroristické akce měli školitelé k dispozici železnou tyč, kterou by v případě nebezpečí mohli školeného pilota-teroristu paralyzovat, jak týdeníku Euro sdělil vysoce postavený pracovník ministerstva obrany, který si přál zůstat v anonymitě.

Nespokojení obyvatelé

Dá se předpokládat, že Honeywell i čeští instruktoři riziko možného teroristického útoku při školení pilotů v Pardubicích sníží na minimum. Někteří oslovení obyvatelé Pardubic se nicméně obávají případných incidentů, frekventanti kurzů by totiž měli bydlet v bytech ve městě.

Lidem vadí rovněž zvýšená intenzita hluku. Armáda chce proto decibely z vrtulníků měřit, informace o výši hluku ukládat a občané mohou svoje stížnosti oznamovat na telefonní lince. Odpovědi pak dostanou písemně.

„Bezpečnostní rizika jsou minimální. Pro náš stát se jedná o prestižní záležitost, která je navíc i ekonomicky výhodná,“ snaží se klidnit obavy obyvatel Pardubic radní magistrátu za TOP 09 Jan Němec.

Jenže mnozí jeho názor nesdílejí, navíc kritizují nesdílnost místní samosprávy. „Výcvik na helikoptérách ruské výroby, který provádí Centrum leteckého výcviku, už teď neúnosně zatěžuje hlukem obyvatele nejen Pardubic, ale i přilehlých obcí. Nemluvím jen za sebe, když řeknu, že obyvatelé, kteří poslouchají řev vysloužilých ruských vrtulníků, toho mají opravdu dost. Domnívám se, že další extrémní navýšení hluku a emisí přinese do města Pardubic a okolí pouze negativa, a nikoliv prestiž,“ řekl týdeníku Euro jeden z nespokojených Jan Ilič.

Teroristé v mundúru
27. 4. 2011
Příslušník afghánské armády po hádce na armádním letišti v hlavním městě Kábulu zastřelil osm amerických vojáků a jednoho amerického subdodavatele. Dva afghánští vojáci byli při přestřelce lehce zraněni. Útočník byl také zabit. Podle plukovníka afghánského letectva Muhammada Bahádura Raíschaíla byl útočníkem bývalý pilot, který z armády po dvaceti letech služby odešel. Několik měsíců před incidentem se do ní vrátil a pracoval v administrativě.

29. 11. 2010
Neznámý útočník převlečený do uniformy pohraniční policie ve východním Afghánistánu zabil šest příslušníků Severoatlantické aliance. Nejmenovaný americký vojenský činitel později agentuře AFP potvrdil, že všichni byli Američané. Podle agenturních informací ozbrojenec při opětované střelbě zemřel. Útok se odehrál během cvičné mise v provincii Nangarhár. Podle agentury AP ale není jasné, zda útočníkem byl skutečný policista, nebo osoba, která se v policejní uniformě do mise vetřela.

25. 8.2010
Afghánský policista zastřelil při výcviku na španělské základně v Afghánistánu tři Španěly - dva gardisty a tlumočníka. Incident se stal ve správním středisku provincie Kaláje Nau. Oba gardisté byli zasaženi kulkami, když cvičili afghánské policisty v provincii Badghís.

4. 11. 2009
Afghánský policista zastřelil pět britských vojáků na kontrolním stanovišti v jižní části země. Bez varování začal střílet, aniž mohl kdokoli reagovat. Šest britských vojáků a dva afghánští policisté utrpěli při útoku zranění. Incident se odehrál v provincii Hílmand.

16. 10. 2008
Afghánský policista zastřelil amerického vojáka. K incidentu došlo ve východoafghánské provincii Paktika. Policista na vojáka vystřelil ze strážní věže při rutinní schůzce členů západních jednotek a afghánských činitelů. Koaliční vojáci palbu opětovali a útočníka zabili.
Pramen: ČTK

Týdeník EURO 24/2011, 13.6.2011