27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


PRAHA: Za vláčky k Andělu

27.7.2009

Snad každý mužský měl ve svém životě období, kdy si hrál s vláčky. Patřily k atributům chlapeckého dětství stejně jako autíčka, stavebnice Království železnic 11Merkur, koloběžka nebo prak. A kdo vláček neměl, ten se na něj chodil dívat ke šťastnějšímu kamarádovi, který jej dostal pod stromeček – a společně pak šli obdivovat modely u Krále železnic na nábřeží v pražských Bubnech nebo v Národním technickém muzeu o kousek výš, kde mohli spatřit nádavkem i lokomotivy v životní velikosti.

Většinu hochů vláčky s přicházející pubertou omrzely, ti zbývající se jim ale věnovali dál. Nekteří zvolili dráhu skutečného železničáře, jiní zůstali věrni modelům a hrají si dodnes. A i když už je tato zábava velmi sofistikovanou činností, srdce kluků přitahuje stále. Každý si tuto lásku uchoval ve svém podvědomí a ty mohutné stroje obdivuje při každé příležitosti. Na železnici, v muzeu nebo ve zmenšené podobě za výlohou obchodu.

Dnes se my všichni – kluci, chlapi i starci – můžeme přímo uprostřed Prahy kochat pohledem na nádherná kolejiště. Před necelým měsícem bylo totiž v obchodním centru Anděl City otevřeno Království železnic, doslova kouzelné místo pro mužské každého věku. Modelová kolejiště jsou tu zatím tři. Jedno je časově zasazeno do naší socialistické minulosti, takže tu jezdí parní a dieselové lokomotivy, domy mají opadanou omítku a nedaleko kolejí nechybí dokonce ani obrněnci vojsk Varšavské smlouvy. Zbylá dvě kolejiště už znázorňují železnici současnou a všechna tři dohromady zabírají plochu 115 metrů čtverečních.

Každopádně skýtají úchvatný pohled. Provoz vlaků (ale i automobilů na silnicích) pochopitelně řídí počítač, a to podle jednoho z mnoha grafikonů. Napohled to není nic složitého, ani zajímavého - vlaky prostě jezdí a zastavují jak mají, závory padají a zase se zdvíhají, auta před nimi zastavují, výhybky se přehazují a světelná signalizace bliká podle potřeby... Tohle všechno my známe - a přesto se na to díváme se zatajeným dechem, plni obdivu k lidské šikovnosti. Nad modelovými kolejišti je navíc simulováno střídání denní doby, a my tak můžeme sledovat, jak se s přicházejícím soumrakem postupně rozsvěcují pouliční lampy, světla na perónech i za okny bytů, současně začínají do tmy zářit reflektory lokomotiv i okénka vagonů osobních vlaků. A co hlavního – vlaky nepřestávají dodržovat svůj jízdní řád a projíždějí krajinou i za noci, tak jako v věžném životě. Dlužno jen poznamenat, že čtyřiadvacetihodinový den je tady zkrácen na dvacet minut, takže během jedné hodiny se třikrát setmí a třikrát rozední.

Tato tři modelová kolejiště jsou sice nádherná, ale skutečné Království železnic se teprve buduje v druhém podlaží těchto podzemních prostor. Království železnic 2Na obrovské ploše 1008 m2 se bude rozkládat zmenšený model celé České republiky, se všemi jejími dominantami a hlavně s jejími nejvýznamnějšími nádražími. Už na přelomu září a října tu bude otevřena první část znázorňující Ústecký kraj a v tříměsíčních intervalech pak budou přibývat kraje další. Celý ten železniční mumraj si návštěvníci budou moci prohlížet shora ze širokého ochozu, nebo z chodníčků, které budou celou plochu křižovat. Obdivovatelé elektrických vláčků se tedy mají na co těšit.

Celá expozice je doplněna odpočinkovým sálem, kde mohou návštěvníci na velkých obrazovkách prožít jízdu jedním z kolejišť snímanou miniaturní kamerou umístěnou na lokomotivě. Zde jsou také vystaveny některé unikátní modely lokomotiv a vlakových souprav a celek je doplněn exponáty ze skutečné železnice. Nechybí tak obstarožní automat na výdej jízdenek, traťová návěstidla, v jedné vitríně jsou i nefalšované konduktérské kleštičky a na zdi je umístěn i všem nám dobře známý tlampač nádražního rozhlasu.

Do rozlohy modelového kolejiště Miniatur Wunderland Hamburg, které bylo tomu pražskému vzorem, má Království železnic ještě daleko, ale po svém dokončení se mu velmi přiblíží. Už nyní ale přitahuje úctyhodné množství návštěvníků - minulý týden, tedy tři neděle po otevření, tady uvítali toho desetitisícího. A protože součástí Království železnic je i přízemní prodejna železničních modelů a potřeb pro fanoušky železničního modelářství, na nedostatek návštěvníků ani zákazníků si nestěžují a jistě si ani v budoucnu stěžovat nebudou.

Foto a video: autor

Další snímky ve fotogalerii, další videa na psím YouTube, více o Království železnic zde