27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


ROZHOVOR: Názory Hans-Georg Maaßena

16.2.2024

Údajná klimatická nouze je záměrnou pákou na zničení naší ekonomiky.“

Nemáme žádnou mimořádnou situaci a je protiústavní, protože vede k narušení nebo zničení státních financí.“ Foto: Hans-Georg Maaßen

Alexander Wallasch 8. prosince 2023

Rozhovor s Dr. Hansem-Georgem Maaßenem vyšel poprvé na stránkách alexander-wallasch.de.

Po zablokování rozpočtových prostředků pro semaforovou koalici mohla být porážka jen stěží větší. Pravděpodobně si však mnozí občané ani neuvědomili, o čem Spolkový ústavní soud vlastně rozhodl a jaké to má důsledky. Napadá vás něco?

Spolkový ústavní soud rozhodl, že 60 miliard eur, které se nacházely ve zvláštním koronavirovém fondu - tedy peníze, které byly získány zadlužením - nesmí být vynaloženy na klimatickou a energetickou politiku spolkové vlády. To je relevantní do té míry, že máme dluhovou brzdu.

A tato dluhová brzda může být pozastavena, pokud nastane mimořádná situace. Tato mimořádná situace existovala v roce 2021 v souvislosti s koronavirovou krizí. Alespoň takový byl předpoklad. A protože těchto 60 miliard eur z banku nebylo vyčerpáno, spolková vláda si myslela, že by se tyto peníze mohly použít na něco jiného, a tak změnila účel použití peněz na ekosocialistickou klimatickou politiku.

Kromě toho chtěla peníze využít i po uplynutí omezeného období výdajů v jednom rozpočtovém roce. Spolkový ústavní soud to zastavil jako protiústavní a prohlásil zákon za neplatný. To znamená, že spolkové vládě chybí 60 miliard eur na její energetickou a klimatickou politiku.

Pochopil jsem správně, že těch 60 miliard neexistuje, že jde vlastně jen o myšlenku, že se lze zadlužit? Je to evropská brzda?

Je to německá brzda. Ale faktem je, že dluhy za těchto 60 miliard eur už vznikly. Ty už jsou v hrnci. Ale nyní se musí utratit, aby se snížil objem dluhu. A o to jde: když ty peníze neutratíte, nelze je jen tak promrhat na jiné věci, musí se vrátit, aby se snížila dluhová věž.

Zdá se, že občané si již dávno zvykli na to, že stát se neustále zadlužuje. Mnozí si už ani neuvědomují rozsah toho, co se stalo. Christian Lindner chce také pozastavit dluhovou brzdu pro rok 2023 a vyhlásit mimořádný stav nouze. Ale co je to za mimořádnou situaci?

Žádnou mimořádnou situaci nemáme a je to protiústavní, protože to vede k rozvratu nebo zničení veřejných financí. Mám dojem, že „mimořádné situace“ konstruují strany podporující federální vládu. Politici z vládních a dalších stran už několik let jezdí po Evropě a tvrdí, že existuje klimatická nouze.

A pak musíte ignorovat všechny zákony, protože nutnost nezná žádné přikázání. Tato údajná klimatická nouze je v nejlepším případě výplodem [...] fantazie nebo záměrným využitím páky ke zničení naší ekonomiky a našeho svobodného demokratického základního řádu. Samozřejmě se nejedná o stav nouze. Ale to je výchozí bod, se kterým chtějí tito lidé pracovat.

To, co tato federální vláda dělá, se rovná zničení našich veřejných financí. K takovému předlužení v Německu mimo období války nikdy nedošlo. Spolková vláda to dělá plánovitě, stejně jako spolková vláda plánuje masové usazování milionů cizinců v Německu.

Ale nemají to ekonomové vysvětlit? Nevím, kdo to dokáže, zda profesor Stefan Homburg nebo zkušený hospodářský novinář Roland Tichy. Celé drama zatím na lidi nedolehlo dostatečně silně, dokud je lednička ještě přiměřeně plná. Mnoho lidí si také zvyklo na vysoké ceny v supermarketech a nakupují méně. Nic z toho zatím nevyvolalo žádné zvláštní otřesy.

Lidé si to již uvědomují. Ceny rostou měsíc od měsíce. Mnoho občanů s nimi ještě dokáže držet krok, jiní se propadají a chudnou. Počet chudých lidí bude v této velké hře nadále narůstat. Změnu spotřebitelského chování už můžete pozorovat v restauracích, které se vyprazdňují, a dokonce i při hledání parkovacího místa, protože mnozí lidé už nejsou ochotni nebo schopni platit mnoho eur za hodinu parkování.

Vidíte nějaký bod zlomu?

Ne, v současné době žádný bod zlomu nevidím. Otázkou však je, proč bod zlomu potřebujeme? V současné době se nekonají žádné volby. Další volby budou až na podzim příštího roku. Podle mého názoru bude spolková vláda pokračovat až do podzimu 2025, protože chce ještě realizovat své ideologické projekty. Do té doby se hospodářská, sociální a politická situace v Německu dramaticky zhorší. Alespoň tak vidím pravděpodobnější scénář.

Jestli vám dobře rozumím, je lepší, když federální vláda přivede zemi úplně ke zdi? Ale když se teď podívám na volební prognózy, tak to nevypadá o moc lépe, to bychom měli zase velkou koalici.

Pojem velká koalice by se už neměl používat. Strana jako SPD, která podle průzkumů veřejného mínění například v Durynsku nebo Sasku nedosahuje deseti procent, není „velkou“ stranou a už vůbec ne stranou lidovou [...], která by bez mediálního větru v zádech určitě skončila pod pětiprocentní hranicí. Je však samozřejmě ztrátou, pokud se některá z těchto levicových stran - z SPD, Zelených nebo SED/Lvice vůbec - dostane v budoucnu do vlády.

Stranická konference Zelených byla především o vyrovnávání se s tímto rozsudkem Spolkového ústavního soudu a lízání ran. Ministr Habeck vydal heslo: „Naše ideologie se jmenuje realita“. Je to sebeironie?

Myslím, že Habeck není schopen ironie. Myslím, že jen říká to, co si myslí mnoho autorů dětských knih nebo čtenářů dětských knih, totiž že žijí ve svém vlastním světě. Když říká: „Naše ideologie je realita“, pak si opravdu myslí, že žije v Bullerbynu, a to nejspíš s čistým dětským srdcem. A věří tomu stejně jako stovky dalších zelených ideologů sedících na stranické konferenci.

Nedávno proběhla akce pořádaná Levicovou stranou. Soudružka na pódiu dala jasně najevo, že všude tam, kde se konají akce pořádané lidmi z AfD, navštíví hostitele antifašistická část uvnitř levice a pronese přátelský projev. Pokud akci nezruší - cituji téměř doslova -, bude další přátelský projev a pak se stane něco, co by na pódiu raději neřekl. Je to eskalace?

Ne, tohle se děje už léta. Nevidím to jako eskalaci.

Myslím tím, že je veřejně vyjádřena.

Ano, že je to veřejně vyjádřeno, ano, toho jsem si také nebyl vědom. Ale je jasné, že Antifa je militantní odnoží levicového hnutí. Je jasné, že existují sekce Antify, které spolupracují se Zelenými, jiné s SPD a se stranou SED/Die Linke. SPD prohlásila: „Jsme Antifa“.

Zelená mládež sympatizovala s kladivářskou skupinou Antify, která byla odsouzena Vyšším zemským soudem v Drážďanech. To, co Antifa dělá, je v podstatě to, co levicové extremistické spolky a teroristické skupiny dělaly vždy. Vzpomeňme si na dvacátá léta minulého století, kdy teroristické oddíly KPD terorizovaly německé občany. Totéž dělají i nyní.

Zločinci z Antify rozhodují o tom, kdo je politickým nepřítelem, a koho proto mohou napadnout nebo zmrzačit. A dělají to se sympatiemi nebo podporou lidí s pozadím Antify v masmédiích. Antifa měla být dávno zakázána a strana SED/Die Linke měla být zakázána. Už dlouho zastávám názor, že bylo jednou z velkých chyb Kohlovy éry, že strana SED/Die Linke nebyla zakázána.

Teď jste zmínil komunisty. Nebyli ale národní socialisté ve dvacátých letech přinejmenším stejně brutální?

Ano, to je pro socialisty typické. Platí to pro národní socialisty, platí to pro ostatní socialisty a dnes to platí i pro ekosocialisty.

Nyní Spolkový ústavní soud svým rozsudkem o spolkovém rozpočtu dokázal, že někdy se přece jen vyplatí jít k soudu. Není v případě tohoto levicového politika, který otevřeně vyzývá k násilí na svých politických odpůrcích a oslavuje je, na místě soudní řízení?

Ano, řízení je jistě namístě, protože se jedná o podněcování k trestným činům a nátlak. Ale myslím, že důležitější je zakázat tuto Antifu, bojovat proti ní všude prostřednictvím policie, zpravodajských služeb a společenského tlaku tam, kde je vnímána, rozkrývat sítě a jednotlivce.

Propojení politiků SPD, Zelených a SED s teroristickou organizací Antifa je třeba prošetřit a využít k zahájení řízení o zákazu činnosti příslušných politických hnutí a stran, jako je například Zelená mládež.

Vzpomínám si na rozhovory s vedoucími představiteli AfD, pro které je obtížné zveřejňovat útoky proti vlastním lidem, protože se vždy musí obávat, že pokud to zveřejní, Antifa někoho zmlátí a oni automaticky ztratí řadu příznivců na základní úrovni, kteří s nimi již nechtějí spolupracovat. Velké dilema pro stranu, která chce růst.

Rozhodně je to velké dilema. AfD je v pozici oběti a být obětí socialistů není nikdy dobré.

V Nizozemsku je úspěšný pravicový politik Wilders. Vzpomínám si na setkání v Koblenci v roce 2017: Wilders tam byl spolu s paní Le Penovou a Frauke Petryovou, tehdejší vůdkyní AfD. Petryová od té doby AfD opustila. Zradikalizovala se od té doby AfD?

To je pro mě těžké posoudit. Prohlášení AfD podrobně nesleduji. Co se ale dá říct, je, že se společenské prostředí kolem AfD zradikalizovalo a posunulo doleva.

Ať už jde o výroky právě diskutovaného levicového politika, nebo o mediální mainstream. Ty se zradikalizovaly. Stačí se podívat na přísnou klimatickou a migrační politiku, marginalizaci odpůrců, kampaně s voláním po vraždě a politické pronásledování kritiků hlavního politického proudu. Toho si prostě musíte všimnout.

----

Dr. Hans-Georg Maaßen je bývalý prezident Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, právník a předseda WerteUnion.

Odkaz